На Ковельщині засумнівалися в доцільності будівництва школи у Білині

09 Січня 2016, 13:20
2742

За даними Мінрегіонбуду, загальна вартість добудови нової школи в селі Білині становить 22 мільйони 115 тисяч гривень.

«Ми маємо співфінансувати цей об’єкт, виділивши 2 мільйона 211 тисяч гривень», – заявив голова Ковельської райдержадміністрації Віктор Козак, зазначивши, що з 2016 року співфінансуваня буде з двох джерел – сільського та районного бюджетів. Мовляв, розраховувати на область марно: грошей звідти не дадуть.

«Ольга Василівна, скільки коштів ви зможете виділити з сільського бюджету на співфінансування?» – поцікавився він у білинського сільського голови Ольги Лисюк.  

«Ну, я знаю? При найкращих цих… десь 40 тисяч», – надійшла невпевнена відповідь.

«Дуже мало. 40 тисяч – не є кошти. Розумієте? Хоча би 211 тисяч… Цей тягар лягає на районний бюджет. Ми не зможемо навіть співфінансувати ті програми, які уже прийняли, бо нам доведеться виділяти з районного бюджету таку суму коштів», – аргументував Віктор Козак.

До речі, для завершення цього року будівельних робіт на чотирьох пріоритетних об’єктах у Ковельському районі, в тому числі й білинської школи, потрібно 9 мільйонів гривень.

«Раніше ні про яке співфінансування ніхто не говорив. І тим більше, почали нашу школу, то вже й не треба було починати. Знаючи, що в Білині немає такої можливості… Область має нам допомогти. Якщо треба, то я поїду в область», – запевнила Ольга Лисюк.

«Ми й самі будемо їздити. У нас є депутати від усіх політичних сил в обласній раді. Я буду говорити з усіма депутатами, щоб вони відстоювали інтереси Ковельського району, із головою облдержадміністрації також», – пообіцяв Віктор Козак, який обраний депутатом Волинської обласної ради на виборчому окрузі № 16 від БПП «Солідарність».

Бюджет Білинської сільської ради складає десь 400 тисяч гривень, які, в основному, «йдуть» на заробітну плату службовцям.

Нову школу тут закладено у серпні 2011 року (вперше у Ковельському районі за останні 17 років!). Діти навчаються у пристосованому приміщенні. Фундамент новобудови звели на місці, де були людські городи, але сільська влада запевняла, що односельчани добровільно відмовилися від землі, розуміючи всю важливість загальної справи.

На урочистостях з нагоди закладання капсули під будівництво школи у Білині були тодішні голова облдержадміністрації Борис Клімчук, депутат Верховної Ради України Григорій Смітюх та його рідний брат – голова Ковельської райдержадміністрації Іван Смітюх, інші посадовці. Як казав Клімчук, на зведення цієї школи уряд виділив 3,2 мільйона гривень, за які повинні були зробити фундамент та перекриття, а 2012 року мало надійти, як мінімум, ще 10 мільйонів гривень. Будівельники планували здати школу за рекордні 17 місяців. Але не так сталось, як гадалось…

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
09:50
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром