Чи зменшаться тарифи після модернізації «Ковельтепло»?

10 Січня 2016, 12:33
2430

На грудневій сесії Ковельської міської ради майже на мільйон гривень було збільшено статутний фонд підприємства теплових мереж «Ковельтепло».

За це рішення проголосували депутати, які не оголошені у законний спосіб головою територіальної виборчої комісії Світланою КарпукОтже, статутний капітал визначено в розмірі 44 мільйони 665 тисяч 461 гривня.

Окремим рішенням сесії погоджено інвестиційну програму ПТМ «Ковельтепло» на 2016 рік, яка передбачає встановлення засобів обліку теплової енергії на вводі житлових будинків (для місцевого бюджету це коштуватиме 1 мільйон гривень). Також вартість матеріалів та проектних робіт необхідних на реконструкцію котелень становить 1 488,07 тис. грн., матеріалів на реконструкцію теплових мереж, згідно кошторисної документації, складає 882,69 тис. грн.

«Періодом реалізації даної інвестиційної програми є 2016 рік з моменту встановлення тарифів на послуги центрального теплопостачання та гарячого водопостачання», – зазначає директор ПТМ «Ковельтепло», депутат Ковельської міської ради від ВО «Батьківщина» Володимир Бойко.

Як твердить Володимир Іванович, впровадження заходів інвестиційної програми призведе: при виробництві теплової енергії – до зменшення споживання природного газу на 70,448 тис. куб. м.; при транспортуванні теплової енергії – до зниження втрат теплової енергії в теплових мережах на 49,71Гкал, або 8492,06 кг у.п. в рік. Витрати, пов’язані з впровадженням передбачених програмою заходів, окупаються за рахунок економії витрат паливно-енергетичних ресурсів впродовж 56 місяців. Враховуючи постійно зростаючу вартість на них, можливо прогнозувати скорочення строку окупності.

Збільшивши статутний капітал «Ковельтепло» майже на мільйон гривень та запроваджуючи для підприємства інвестиційну програму, мабуть, у Ковелі хочуть зменшити тарифи? До цього, до речі, на урочистому з’їзді партії «Батьківщина», що відбувся торік у грудні, Юлія Тимошенко закликала новообраних депутатів місцевих рад присвятити свою роботу вирішенню проблем людей.

«Люди люблять вас. Вони як діти: щоразу віддають цю владу черговим депутатами та щоразу чекають добра, справедливості, чесності. Тож візьміться за їхні справи та зробіть ці справи реальністю, їхньою перемогою», – наголосила вона.

Голова «Батьківщини» попросила учасників з’їзду, серед яких був і ковельський міський голова Олег Кіндер, занотувати невідкладні завдання для місцевих рад, серед яких, зокрема, реальне зменшення тарифів, відновлення видачі людям сертифікатів на землю, а також боротьба з корупцією.

«Ми з вами порушили найболючішу проблему – те, що відбувається з тарифами. Тому мій прямий наказ: повертайтеся зараз додому і насамперед сформуйте функціональні групи для дослідження формування кожного тарифу», – сказала Юлія Тимошенко.

На її думку, депутати від «Батьківщини» мають вивчити ситуацію з постачальниками води, тепла, електрики для людей і в разі необхідності створювати слідчі комісії з цих питань. «Прапор в руки» ковельській владі, на чолі якої стоять правовірні партайгеносе леді Ю. – міський голова Олег Кіндер, який виконує ще й обов’язки голови Волинської обласної парторганізації ВО «Батьківщина», та уся його бойка команда.

По тарифу на теплову енергію в опалювальний період станом на 1 жовтня 2015 року місто залізничників впевнено тримає сумнівне «лідерство»: «Ковельтепло» – 712,89 грн./Гкал, «Нововолинськтеплокомуненерго» – 710,90 грн./Гкал, «Володимир-Волинськтеплокомуненерго» – 706,58 грн./Гкал, «Луцьктепло» – 691,84 грн./Гкал.

Парадокс і в тому, що при мільйонних боргах заробітна плата керівників підприємств теплових мереж досягла європейського рівня. Один з депутатів Ковельської міськради попередньої каденції пробував добитися офіційної інформації про платню місцевого комунального начальства, але марно. Прикриваючись «конфіденційністю», монополісти непохитно бережуть від громадськості правду.

Або ще такий малоприємний факт. Щоб наприкінці 2012 року покрити борги перед «Ковельтеплом», депутатам міськради запропонували перенести на оплату за теплопостачання кошти від економії(?!) по харчуванню(!!!) в дитячих садках та школах міста (в загальному 175 тисяч гривень), яка утворилась у зв’язку з тим, що дитяче харчування отримував не весь списковий склад дітей. Он воно як! Щоб дітей не перекормити? 

При цьому майже у 300 тисяч гривень обійшовся ремонт фасаду адміністративного приміщення «Ковельтепло». Невже ковельчани, сплачуючи щомісячні платежі, розраховуються не лише за тепло у власних оселях, а ще й за затишні кабінети теплопостачального монополіста? З впровадженням «ноу-хау» тепловики теж не пасли задніх: придбали світло-діодний дисплей, загальною вартістю понад 10 тисяч гривень. Те­пер кожен перехожий може помилуватися яскравою «красотою» з назвою підприємства, яке «по вуха» у боргах. Шкода лише, що ці гасла світять, однак цілковито не гріють не такі вже й теплі квартири жителів міста. 

Керівництво «Ковельтепло» без достатніх правових підстав витратило кошти громади міста на новий автомобіль «Opel Insignia», вартістю в чверть мільйона гривень. Своїм розпорядженням № 41-р від 18 лютого 2014 року Олег Кіндер витребував іномарку з комунального підприємства у власне, як міського голови, користування, і яку часто можна бачити на приватному обійсті, де, начебто, проживає ковельський градоначальник.

На такому тлі досить промовистим є інтерв’ю газеті «Вечірні Вісті» екс-міністра ЖКГ в тимошенковому уряді Олексія Кучеренка. На запитання: «Мери міст усе частіше скаржаться, що, мовляв, неспроможні вплинути на формування тарифів. Це насправді так?», він відповів, що «ця теза свідомо нині використовується багатьма міськими головами та депутатами місцевих рад, щоб зняти з себе відповідальність за нинішню ситуацію у житлово-комунальному господарстві в частині тарифоутворення.

«Я вважаю це провокацією чистої води. За всі тарифи, окрім газу, відповідає місто. Зниження норм споживання тепла – це прерогатива органів місцевого самоврядування, перший важіль впливу на тарифи, встановлені для населення. Якщо мер відмовляється їх переглянути, то можна впевнено шукати корупційну складову і змову з концесіонерами. Другий аргумент: саме градоначальники і міськради затверджують інвестиційні програми, що передбачають розвиток комунального господарства, скорочення втрат, заміну труб, котлів, оснащення системами обліку. Саме вони дбають про те, щоб кошти йшли за цільовим призначенням. І якщо мер заявляє, що не впливає на тарифи, то навіщо він населенню?» – досить аргументовано заявив Олексій Кучеренко.

Колишній міністр ЖКГ переконаний, що «населенню необхідно звертатися до місцевих рад та мерів і вимагати знизити норми до фактичного споживання тепла, оскільки нинішні, завищені у 1,5–2 рази, безпосередньо впливають на тариф…».

«Також я рекомендую у кожному місті створити наглядову раду і вимагати від свого мера не сприяти монополістові у приховуванні даних. Наглядова рада має відстежувати кожну копійку: як вона заходить і як витрачається… До влади дорвалися дилетанти, і те, що вони роблять, – це фактично провал реформ, зокрема, щодо тарифоутворення, захисту прав споживачів в умовах перемоги монополій», – підкреслює Олексій Кучеренко.

Якою ж є реакція ковельського керівництва на «тарифні» ініціативи своїх «біло-сердечних» однопартійців і звинувачення в «корупційній складовій і змові з концесіонерами»?

16 жовтня 2015 року в ході зустрічі кандидатів на посаду міського голови з виборцями висуванець «Батьківщини» Олег Кіндер заявив: «Обіцяти вам, що сьогодні знизити тарифи і все інше – не вірте цьому! Тому що, практично, знижуючи тарифи, або сьогодні будь-хто хай скаже, що знижуючи тарифи, е-е-е-е-е-е, ми просто-на-просто поховаємо наші комунальні підприємства. А з чого вони будуть фінансуваться? З того самого бюджета. То єсть ми говорим, що зробивши пільгу мешканцям міста Ковеля ми, е-е-е, будемо думати, де сьогодні взяти кошти на утримання тих же самих комунальних підприємств».

«Де взяти кошти на утримання тих же самих комунальних підприємств», – повторно «втішив» присутніх Олег Кіндер.

Агов, Юліє Володимирівно, то за таке ви нагородили на з’їзді Кіндера?

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром