«Інавгураційна» сесія Ковельради «вийшла у свисток»

13 Листопада 2015, 10:18
2265
Перед офіційним відкриттям першої сесії Ковельської міської ради 7-го скликання старий-новий мер Олег Кіндер дякував депутатам попередньої каденції за те, що «чесно відпрацювали п’ять років». 
 
«Ми сьогодні говоримо за те, що відбувається Майдан!.. Я низько кланяюсь цьому депутатському корпусу. Я дякую вам за те, що ви віддали своє саме дороге – свій час, десь і життя… І тому сьогодні ви повноцінно можете гордо сказати, що ми були депутатами скликання, де ми зробили і показали наступній каденції, як це потрібно робити… Бажаю особисто вам всім у ваших сім’ях злагодження, матеріального забезпечення…», – мовив Олег Кіндер
 
Далі мер передав слово Михайлу Гетьману, назвавши його секретарем ради. «До сьогоднішнього дня. Я надіюсь», – жалісно уточнив Михайло Олександрович.
 
«Я не буду так довго… Я дякую всім депутатам… як би там якісь відносини були, може десь комусь там Гетьман не так сказав, може десь і голос підвищив. Я розумію, у житті все буває. Це людський фактор… І дай Бог, щоб у вас все збулося у ваших прагненнях, бажаннях», – бажав Гетьман «колишнім», а нових депутатів наставляв, якщо перефразувати: робіть не так, як ми робили.
 
За пропозицією Кіндера присутні вшанували хвилиною мовчання пам’ять про депутата міськради минулої каденції, колишнього начальника ковельського військового шпиталю Анатолія Соболєва, який помер 10 листопада. Після цього Гетьман надав «буквально декілька слів» міськрайонному військовому комісару Сергію Гладуну, який вручив Кіндеру подяку за співпрацю від колективу 14-ї окремої механізованої бригади, яка виконує завдання в зоні АТО.
 
 
В емоціях Кіндера знову «пробило» на подяки. Спочатку він дякував виконавчому комітету, «де не було політичних баталій», який «гарно попрацював», потім окрема вдячність була членам тервиборчкому, які «з честю вийшли з даної і ситуації, і з тих проблем, які були». «Ви, правда, плідно попрацювали і, повірте, мені не соромно за вашу гарну роботу», – завершив Кіндер, наголосивши, що зараз будуть зачитуватись протоколи.
 
Голова територіальної виборчої комісії Світлана Карпук повідомила, що у Ковелі відбулися вибори, що в залі присутні 36 депутатів новообраної міської ради та міський голова, і оголосила першу сесію 7-го скликання відкритою. За пропозицією Карпук новообрана рада проголосувала за порядок денний. 
 
 
«Напевно, треба, щоб депутати спочатку отримали депутатські повноваження, а тоді вони можуть голосувати за порядок денний сесії…», – зауважив «перший номер» у списку до міськради від «Солідарності» Сергій Кошарук.
 
Карпук з трибуни розгублено допитувалася у керівника секретаріату ради Валентини Приведенець: «Володимирівна, далі?» Втрутився в ситуацію Кіндер, вдруге сказавши: «Пані Світлана, оголосіть протоколи!» 
 
«Тому що, коли до мене звертається пан Косцьов’ят [на знімку знизу – депутат від УКРОПу Володимир Косцьов’ят], як до новообраного голови, то я ще вами не озвучений міський голова», – пробував втокмачити Кіндер голові тервиборчкому.
 
 
«Дозвольте ознайомити присутніх із підсумками виборів, визнання повноважень обраних депутатів міської ради і міського голови. Відповідно до постанов Ковельської міської виборчої комісії Волинської області, на чергових виборах депутатів місцевих рад, сільських, селищних та міських голів 25 жовтня 2015 року обрано та зареєстровано наступних депутатів…», – затараторила, механічно озвучуючи кимось написане Світлана Карпук, навіть не вказавши, що за документ вона озвучує, як її вкотре перебив мер.
 
«Може, зразу їм якби і посвідчення вручати? Он сидять члени територіальної комісії. Вони б зразу вручали посвідчення депутатам», – допитувався у Карпук пан Кіндер. 
 
Залою прокотився сміх. Голова тервиборчкому зачитала алфавітний перелік нових депутатів та мера, при цьому кількість набраних голосів, або відсотків, названо не було. «Інформацію цю треба взяти до відома. Голосуванням. Хто за?» – увійшовши в роль спікера, «рулила» процесом Світлана Карпук. І всі дружно голосували! 
 
 
За що ж піднімали руки депутати? Частина перша статті 49 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» є категоричною щодо процедури початку депутатських повноважень: «Повноваження депутата ради починаються з моменту офіційного оголошення відповідною територіальною виборчою комісією на сесії ради рішення про підсумки виборів та визнання повноважень депутатів». Хіба озвучений перелік депутатів є рішенням в розумінні закону? Ні!
 
Невже голова комісії Карпук, когорта присутніх в першому ряду членів ТВК, апарат ради, який готував хід ведення сесії, діючий міський голова Кіндер не знають норм виборчого закону?! Чи грубо і свідомо ігнорували законодавство?! 
 
 
Стаття 27 Закону України «Про місцеві вибори» чорним по білому пише про форму офіційного рішення: «Рішення виборчої комісії з розглянутого питання повинно містити: 1) найменування комісії; 2) найменування рішення, час, дату та місце його прийняття і порядковий номер; 3) мотивувальну частину з посиланням на обставини, що зумовили розгляд питання на засіданні комісії; 4) посилання на положення нормативно-правових актів або рішення (положення рішень) Центральної виборчої комісії чи територіальної виборчої комісії, або судові рішення, якими керувалася комісія при прийнятті рішення; 5) резолютивну частину. Рішення виборчої комісії підписується головуючим на засіданні. Зміст та номер рішення повинні бути відображені у протоколі відповідного засідання комісії».
 
Чи було дотримано головою ТВК Світланою Карпук цих обов’язкових вимог закону? Ні! Отож, можна впевнено стверджувати, що «оголошення відповідною територіальною виборчою комісією на сесії ради рішення про підсумки виборів та визнання повноважень депутатів» не було. То чи розпочалися в новообраних депутатів повноваження?!
 
З огляду на те, що на пленарному засіданні не було також оголошено і рішення ТВК про обрання міського голови – законний статус Олега Кіндера теж вельми сумнівний.
 

Все решта на сесії – «фількіна грамота»… 

(далі буде)

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024