Ковельський мер сумнівається в необхідності ПТУ та ліцею

14 Січня 2016, 17:22
2565

На засіданні виконавчого комітету Ковельської міської ради мер Олег Кіндер озвучив найбільш проблемне питання, яке є на сьогодні для міста, це – бюджет на 2016 рік.

«Є багато моментів, які не вирішені до сьогоднішнього дня в частині того, що Державний бюджет затверджений і по принципу 2015 року – «залізнична лікарня». Оце є закон: ви мусите його виконувати, а далі що хочете, те й робіть. Ви розумієте, що? Із-за чого рік прожили 2015-й, а залізнична лікарня, як були проблеми майнові, які я піднімав рівно рік назад, практично ні на йоту, ні на копійку нічого не помінялося», – як завше, досить сумбурно пояснив Олег Кіндер своє потрясіння від урядових «нововведень». 

Далі градоначальник повідав, що «ситуація в нас сталася проблематична з освітою», оскільки на утримання міського бюджету передано заклади професійної освіти.

«Практично поки що ми говоримо за… Поки що! Чого я зараз… ви зрозумієте чого «поки що». Значить у нас два профтехучилища – «п’яте» і «сьоме» (мається на увазі Ковельський професійний ліцей). Практично ціна питання «п’ятого» профтехучилища – шість двісті з копійками, і «сьомого» училища – шість сімсот з копійками. Тоєсть 13 мільйонів гривень – ціна питання», – завуальовано «грався» з цифрами Олег Олексійович.

Якщо перевести це на нормальну мову, то мер говорить, що цього року фінансувати ПТУ-5 та професійний ліцей мають з міського бюджету і на це потрібно 13 мільйонів гривень.

«Тоєсть ціна питання я ще раз говорю. До сьогоднішнього дня питання передачі майна. Да? Або інших моментів робочих моментів – не вирішено. А закон визначає: ми повинні фінансувати. Ми не передбачили, поскільки ми проголосували за свій бюджет до Нового року. Ми не передбачили ні єдиної копійки в нашому бюджеті міста Ковеля на утримання цих двох профзакладів. Практично мова йде за майно, за наші відносини, як юридичні. А це хто? Це – комунальні підприємства, це… Ну, в якому вигляді воно потрібно бачити», – «відсік» міський голова.

І тут він зробив сенсаційну заяву. Взагалі-то Олег Олексійович часто виголошує сумнівні «сенсації», які іноді «тхнуть» звичайною дурістю, а потім на різних зустрічах-нарадах намагається виправдатися перед підлеглими та громадою, мовляв, це «підступні» журналісти «неправильно все зрозуміли», нібито «вирвали його слова із контексту». Щоб не було жодних пересудів, наше видання завжди передає «стрибаючі» думки мера «в оригіналі». Отже, що ж «видав» ковельський мер відносно ПТУ-5 та професійного ліцею?  

«І самий основний момент в частині необхідності цих двох об’єктів. Ну, наприклад, якщо ми говоримо за перший і другий профтехучилища, то ми говоримо: кого вони випускають і для кого воно потрібні. Тому що є необхідність, ну я веду мову, щоб десь навчалися, але ми говоримо: яка робота? Якщо для міста Ковеля? Да, тоді міста Ковеля бюджет повинен виділяти кошти. Якщо з міста Ковеля там навчається всього 10 відсотків, а 90 відсотків всіх територіальних громад районів, тоді ми говоримо: ми повинні залучати ті кошти з інших районів, чиї діти навчаються з тих районів», – «ощасливив» професійну освіту Олег Кіндер, поблискуючи золотом свого модного годинника «Vacheron Constantin».

 За словами Олега Олексійовича, представники районів говорять: «Вибачте, воно нам не потрібно, у нас бюджет і так з великими «дирками».

«Із-за чого в нас немає на утримання своїх установ. Із-за чого ми говоримо: зараз вивчаємо, що… е-е-е… «підтягуємо» для вирішення цього питання тих же самих комунальні наші підприємства і ті підприємства, які є на території міста Ковеля. В частині чого? Приклад навожу. ЖЕКи можуть запропонувати навчання, або працевлаштування тих дітей, які будуть навчатися будівельним… е-е-е… професіям. Зрозуміло? Але зрозуміло, що це юридично потрібно обіграти в частині того, що діти… Бюджет виділяє кошти на навчання цих дітей, а потім ці вже діти мають відпрацювати в ЖЕКу певний період, там два, чи три роки. Тоєсть компенсація. Так же само підприємства», – говорить пан Кіндер.

Як стверджує міський голова, в нього є інформація по ТОВ «Волинь-Кальвіс», куди «постійно беруть 10 зварювальників на постійне місце роботи», начебто, з професійного ліцею.

«По-моєму, з «сьомого» профтехучилища. Тоєсть, ну це вже йде якась взаємодія. Тоді ми повинні з «Кальвіса» також попросити компенсацію: допоможіть, будь ласка, якось. Із-за чого ця робота, яка у нас сьогодні… ми не знаємо в яку сторону бігти, і вона вже нам впала на плечі. Оце є проблема міста Ковеля!» – журиться Олег Кіндер.

Завершував «бюджетний» монолог ковельський мер темою харчування в освітніх закладах міста, кінцівка якого теж приголомшує.

«Ви знаєте, що, згідно змін до чинного законодавства, харчування дітей вже обов’язкового немає. Із-за чого сьогодні ми говоримо, що ну поки що приймаємо рішення… поки що… до першого лютого ми ще профінансуємо, а далі потрібно буде або шукати кошти на фінансування, або тоді по змінах до чинного законодавства, ми говоримо, що не будемо кормити наших дітей. Але це питання вивчається», – окреслив «перспективи» Олег Олексійович.

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром