Екс-депутатка Ковельради програла суд проти своїх виборців

08 Грудня 2015, 21:15
1697

Ганебним фіаско завершилася судова справа для колишньої депутатки Ковельської міської ради від ВО «Батьківщина» Валентини Дубій (на знімку), яка звернулася із позовом про захист честі, гідності та ділової репутації, стягнення моральної шкоди.

Як уже повідомляло наше видання, відповідачами у позові Валентини Дубійвиступали колишній депутат міськради В’ячеслав Шава, який завершував каденцію у складі партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність», та її виборці – мешканці мікрорайону Ковель-ІІ Любов Гураль і Таїса Бойчук.

Позивачка просила суд визнати поширену відносно неї інформацію недостовірною, зобов’язати відповідачів спростувати її шляхом публічного вибачення та публікації статті в газеті «Вісті Ковельщині», а також стягнути з них солідарно 30 000,00 гривень моральної шкоди та близько 3-х тисяч гривень матеріальної шкоди за витрати під час лікування.

Рішення головуюча суддя Ковельського міськрайонного суду Тамара Луньова проголосила таке: у позові Валентини Дубій – відмовити повністю, стягнути з неї судові витрати на правову допомогу на користь В’ячеслава Шави в розмірі 3 500,00 гривень, Любові Гураль і Таїсії Бойчук – по 1 200,00 гривень, судовий збір компенсувати за рахунок держави. Чомусь здивована таким «вердиктом» Валентина Іванівна може його оскаржити в апеляційному порядку.

А тепер розповімо про деталі відкритого слухання справи. Валентина Дубій  вказала, що є власником трьох земельних ділянок, розташованих на вулицях Братуня (№ 28), Чигиринській (№ 20) та Гончара (№ 40-А), право власності на які набула на підставі договорів купівлі-продажу. Мовляв, всіма «наділами» користується на законних підставах. Вона переконувала, що відповідачки підписали до депутата Шави заяву, яка «має характер наклепу», що відомості, зазначені там, дають підстави сприймати її, «як особу, яка позбавлена високих моральних цінностей та порушує закон» і таке інше. Але образ людини з «високими моральними цінностями» почав розсіюватися, наче ранковий туман, коли надавали свідчення суду відповідачі та свідки.

Допитана у якості свідка під присягою відповідач Таїса Бойчук, яка має почесне звання «Мати-героїня» (проживає з позивачкою в одному мікрорайоні) розповіла, що задля забезпечення своєї великої родини продуктами харчування та для покращення житлових умов, упродовж шести років поспіль(!!!) зверталась до Ковельської міської ради, а також безпосередньо до пані Дубій, як до депутатки, із заявами про виділення собі земельної ділянки у власність чи в оренду, однак їй кожного разу можновладці пояснювали, що виділити ділянку неможливо. У той же час, заяви про оренду землі самої Дубій та членів її сім’ї задовольнялися.

Мати-героїня фактично використовувала під город частину земельної ділянки, площею не більше 100 квадратних метрів, більшою частиною якої користується Валентина Дубій, хоча вказана ділянка ні в кого з них в оренді не перебуває. Незважаючи на цю обставину, а також наявність у власності та в оренді Валентини Іванівни та її рідних інших ділянок у тому ж мікрорайоні, «Дубіїха» перешкоджає сину Таїси Бойчук діставатися того «клаптику» поля, перевозити городину.

«У мене шестеро діток, треба ж їх нагодувати… Працюю на городі й чую від Дубій претензії: «Що косиш? То моє!» – говорить на суді Таїса Максимівна.

А влітку 2015 року позивачка-латифундистка поставила до відома багатодітну матір, що вона вже не буде користуватися городом. Відтак, Таїса Бойчук зрозуміла, що цю ділянку влада мера Олега Кіндера продасть Валентині Дубій, або членам її родини.

«Я звертався до міської ради із заявою про виділення мені під город земельної ділянки, однак моя заява залишилася без задоволення. У той же час пані Дубій та її сім’ї земельні ділянки виділяються», – стверджував свідок Юрій Ковальчук, який є багатодітним батьком.

Суд дійшов висновку, що репліка депутата В’ячеслава Шави на сесії міськради 26 травня цього року «вже п’ята ділянка йде», відображає його судження з приводу обставин, викладених у заяві виборців і ґрунтується на фактах, які існують. Сам же В’ячеслав Петрович, обнародувавши на пленарному засіданні заяву мешканців мікрорайону, «діяв у межах наданих йому законом повноважень, діючи в інтересах територіальної громади міста Ковеля».

Крім цього, межі допустимої критики щодо ділової людини, зокрема депутата, є ширшими, ніж для пересічного громадянина, адже він набуває ознак публічної особи, про що зазначає Європейський суд з прав людини в своїх рішеннях. Здійснюючи публічну владу на місцевому рівні, депутат, як публічна фігура, повинен бути готовим до гострої критики і пильного нагляду за його життям та діяльністю. Але у нашому випадку все навпаки! За справедливу критику з боку сусідів пані Дубій ходила по хатах підписантів, «грозила» їм прокуратурою та судом, якщо не відмовляться від підписів. Безсовісні особи завжди використовують метод грубого «наїзду» на простий народ, який зважився захистити власні права і сказати правду.

Представники відповідачів Геннадій Півень та Лідія Дзивульська аргументовано довели, що озвучена заява ковельчан не містить образливої інформації і хоча стосується питання етики тодішньої депутатки від ВО «Батьківщина» Валентини Дубій, однак правдива стосовно її поведінки та є власним судженням авторів. У письмовій заяві, адресованій Шаві, автори прохають про допомогу, а твердження позивача про те, що ряд підписів підроблені – не відповідають дійсності.

Суд встановив хибність тверджень Дубій, нібито Шава не мав права зачитувати на сесії заяву громадян, яка містить негативну інформацію щодо неї, натомість повинен був провести «депутатське розслідування», тоді як, відповідно до регламенту Ковельради, «депутат має право оголошувати на засіданнях ради та її органів тексти звернень, заяв, пропозицій громадян або їх об’єднань, якщо вони мають суспільне значення». А заяву підписали 26 чоловік!

Головуюча оприлюднила постанови суду, якими Валентину Дубій було двічі визнано винною у вчиненні правопорушень та оштрафовано. Причому, як з’ясувалося, штраф за корупційне правопорушення, в розмірі 3 400,00 гривень, накладений ще влітку, Валентина Іванівна умудрилася ще й досі не сплатити!

Також допитана у якості свідка під присягою відповідач Любов Гураль тривалий час мешкає у цьому мікрорайоні і користується авторитетом серед сусідів, тому саме до неї звернулись люди з проханням написати заяву. Тут проживає чимало багатодітних сімей. Отож, діти збираються на вулиці грати, скажімо, у футбол, однак Валентина Дубій неодноразово гонила дітвору з вулиці, псувала їм м’ячі, зокрема, порубала дорогого шкіряного м’яча, що належав онукові Любові Гураль. Про те, що Дубій рубає м’ячі дізнався від старшого сина свідок Юрій Ковальчук.

«На очах мого сина Валентина Іванівна порубала м’яча, яким хлопчаки на вулиці грали у футбол. Діти в істериці прибігли додому…», – свідчила мати-героїня Таїса Бойчук, не приховуючи в суді сліз.

«У нашому мікрорайоні, де я мешкаю упродовж тривалого часу, проживають люди різного віросповідання, однак сусіди завжди жили в мирі і злагоді. Коли дочці Дубій виділили земельну ділянку, де я садила городину, Валентина Іванівна, не попередивши мене, знищила всю городину, не дала можливості зібрати урожай. На тій моїй картоплі вони почали будуватися. На теперішній час вона не дозволяє мені вивозити зілля до кар’єру, оскільки дорогою туди скрізь розташовані земельні ділянки, що належать Дубій та її сім’ї», – розповідаєТетяна Тимощук, яка має інвалідність.

Балакаючи про свої «страждання» через озвучення заяви виборців на сесії міськради, Валентина Дубій заявила, що перебуває «у стані постійного нервового напруження та стресу, що вкрай негативно вплинуло на стан її здоров’я, що виразилось у порушенні сну, загостренні хронічних хвороб, зниженню працездатності».

Спитавши дозволу в позивачки, суддя оголосила виписку з її медичної картки хворої. Виявилося, що у стаціонарі Ковельської центральної районної лікарні пенсіонерка Валентина Дубій пробула з 24 вересня по 6 жовтня 2015 року. Фінансові витрати на лікування у розмірі 2 636,08 гривень (не постидалася навіть «врахувати» якихось там 8 копійок!) вона вирішила перекласти на відповідачів солідарно. З етичних міркувань не будемо оприлюднювати її діагноз. Тут важливо інше: всього за два тижні до стаціонару, а саме 12 вересня, Валентина Іванівна, посміхаючись на фотокамеру, перебувала в складі волинської делегації «біло-сердечних» у Києві на партійному з’їзді ВО «Батьківщина».

Ось вам «мораль» екс-депутатки! То чого дивуватися, що вона подала на своїх виборців та колишнього колегу по депутатському корпусу судовий позов, який з тріском програла. 

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром