Кіндер звинувачує «УКРОП» і голову його місцевого осередку

27 Грудня 2015, 15:10
1905

На вечірньому пленарному засіданні скандальної третьої сесії Ковельради мер Олег Кіндер, як завжди досить сумбурно, «наїхав» на депутатську фракцію «УКРОП» та її лідера Ігоря Пініса, заявивши, що «буде заява», не уточнивши тільки відносно чого саме.

«Сьогодні дуже складна сесія і, я думаю, що буде заява, і я просив би її підтримати максимально в частині того, що ті події, які сьогодні є, були спровоковані практично однією політичною силою – УКРОП і головою її осередка – Пінісом. Те, що були просто рішуче налаштовані були ті люди, які прийшли в зал і те, що ніхто і не хотів чути в форматі того, що коли ми говоримо про якісь аргументи, щоб один одного чули. То даже на перемовинах, коли ми зайшли в перерві до мене в кабінет, то однозначно була одна умова. Практично це умова, що ви зобов’язані включити членами виконкому. Тобто умова ставилася ультиматумом», – ось таким «вінегретом» звернувся до присутніх в залі Олег Кіндер.

У цьому словесному потоці очевидне одне: скандал на сесії міськради спровокував, на думку мера, головний ковельський «укропівець» Ігор Пініс і його мають «провчити» якоюсь заявою.

«Те, що озвучив Пініс і на бюджетній комісії і потім, те, що це була вказівка якби по політичній лінії, щоб бюджет не приймати. Хоча я не можу зрозуміти, як сьогодні у місті Ковелі не прийняти бюджет?» – несподівано «рубонув» Олег Олексійович.

Про «політичну лінію» пан Кіндер краще б помовчав, бо кому-кому, а йому, як новоспеченому виконувачу обов’язків голови Волинської обласної організації ВО «Батьківщина» гріх не знати, анонсовану ще за тиждень  офіційну позицію партійної шефині Юлії Тимошенко стосовно бюджетного процесу: «Батьківщина» не голосуватиме за руйнівний бюджет і не братиме участь у круговій поруці». Юля дотримала свого слова. Вона сама, як і очолювана нею у Верховній Раді фракція «Батьківщина» голосування за Держбюджет-2016 «валили», як могли!

Тепер на подібному взірцевому прикладі партії Кіндера, з його слів  виходить, що «укропівці» хотіли перехопити лаври заядлої всеукраїнської «борциці» – пафосно напаскудити громаді міста, «зірвавши» прийняття його бюджету? Але ж це, хоч і маразм, – не правда!   

По-перше, попри офіційно оприлюднене міськрадою, що «Ігор Пініс закликав представників своєї фракції заблокувати роботу сесії», насправді керівник місцевого УКРОПу подібних закликів не робив.

«Олег Олексійович, фракція УКРОПу висловлює свій протест! Всіх депутатів, які підтримують це рішення [про зміну черговості розгляду питань порядку денного, – ред.] прошу приєднатись до нашого протесту. Шановні громадяни, хто підтримує, щоб громадськість мала право бути у виконкомі, приєднайтесь до протесту!» – заявив на сесії пан Пініс.

У цей момент поперед зали, внизу попід президією, стояли лише сам депутат Ігор Пініс і номіновані кандидатами до виконкому від громадських організацій Микола Печенюк та Людмила Васковець. На поклик свого лідера підійшли депутати-«укропівці» Володимир Косьцьов’ятГалина Стасюк та Андрій Далека. Жодних агресивних, а тим паче протиправних дій, вони не вчиняли, стояли мовчки. Тож абсолютно не перешкоджали Олегу Кіндеру вести засідання.

«Пане Пініс, ви провокуєте просто безпорядки», – не втомлювався  повторяти звинувачення в бік обранця громади мер Ковеля, хоч в цей час на очах сотень людей «безпорядки» творили геть-чисто інші. «Проте у залі були й такі, що не погодилися на пропозицію зірвати сесійне засідання та вирішили не пропустити людей до головуючого. Розпочалася бійка», – так невигадливо інформує ковельська влада на своєму офіційному сайті про безчинства цих не названих «добрих самаритян».

Кожен охочий може переконатися, що закликів Пініса «зривати сесійне засідання» в ході пленарного засідання не було, варто оглянути поширені в мережі відео-файли. Втім, хто ж ці невідомі «активісти», які «не погодилися» та «вирішили не пропустити людей до головуючого», розпочавши бійку? Дивно, що опецькуватого бритоголового держиморду, який заходився кулаками «ламати» опонентів міського голови, перешкоджаючи просто-на-просто мирно пересуватися проходом зали, Олег Кіндер вперто не впізнавав і не звинувачував у провокаціях чи хуліганстві. Натомість, дехто з ковельчан припускає, що це був майстер місцевого РЖКП №2, який доводиться ковельському меру свояком – зятем депутата Ковельради від «Батьківщини» Геннадія Кіндера, теж відомого своєю неадекватною поведінкою?

По-друге, на ранковому пленарному засіданні після перерви, оголошеної для консультацій, в міській залі запанувало «перемир’я». І після того, як громадські активісти і депутати повсідалися кожен в своїх секторах, очікуючи продовження пленарного засідання, Олег Кіндер зненацька проголосив: «Перше пленарне засідання оголошую закритим!»

Лідер ковельського «УКРОПу» депутат Пініс на таку ініціативу апелював до Кіндера, який поспішав залишити зачудовану його несподіваним рішенням сесійну залу.

«Ми показали свій протест. Я думаю всі побачили його і були зроблені правильні висновки. Ви, бачите, розблоковано зал присутніми. Якщо ви не хочете приймати для города бюджет – це ваша вина. Ми вийшли до мікрофона і заявили: будь-ласка, продовжуйте сесію. Тридцять п’ять депутатів в залі. Спокій – ви бачили всі. В залі був вже спокій. Міський голова з принципу не продовжив сесію, щоб не дати бюджетникам зарплати. При чому, звинуватив «УКРОП». Ви, розумієте – пряма провокація. Після чого я зайшов до нього в кабінет зі спробою продовжити діалог, шукати якийсь компроміс – мер виставив мене за двері! Голову фракції третьої за розміром в місті Ковелі. В місто вернувся… з РостоваЯнукович. Просто взяв іншу фамілію», – прокоментував ситуацію пан Пініс.

Необхідно відзначити, що закриваючи засідання, пан Кіндер грубо порушив тимчасовий регламент Ковельської міської ради VIІ скликання. Власне це порушення й спричинило гостру реакцію на зрив «бюджетних» рішень з боку комунальних підприємств та організацій. «Бюджетники» та «комунальники», налякані через закриття роботи міськради невтішною перспективою увійти в Новий рік без повноцінного фінансування грудневих зарплат і поточних витрат, почали писати на адресу влади листи з вимогою відновити засідання.

«Згодом на вимогу представників трудових колективів освітніх установ, закладів охорони здоров’я, культури, комунальних підприємств, для яких зволікання з розглядом фінансових питань загрожувало невиплатою зарплатні, соціальних виплат, було вирішено продовжити засідання о 17-й годині», – так «розтрубило» на своїх шпальтах одне обласне «незалежне» видання, яке лише за останні місяці цього року отримало за підписом Кіндера десятки тисяч гривень з міського бюджету. Від подібних «сценаріїв» за версту тхне заздалегідь спланованими доморощеними політтехнологіями, спрямованими на розпалювання «полювання на відьом».

Адже ж і «вирішувати» нікому нічого не треба було та й панікувати ковельчанам не було би підстав, якби міський голова сумлінно виконував свої посадові обов’язки! Стаття 76 регламенту міськради декларує, що у головуючого право оголосити перерву або закрити засідання виникає виключно «у разі грубого порушення дисципліни або перешкод у проведенні засідання». Можна категорично стверджувати, що на момент закриття Кіндером пленарного засідання жодного порушення дисципліни чи перешкод – не існувало!

А виконання головуючим норм пункту 5 статті 43 і статті 36 регламенту, які зобов’язували Кіндера перед закриттям пленарного засідання уточнити час проведення наступного засідання, враховуючи, що сесія складається з ранкових (10-14 год.) та вечірніх (15-18 год.) пленарних засідань не потребували б жодних звернень трудових колективів для відновлення роботи ради. Хіба, може, саме в цьому й полягав дійсний розрахунок справжніх провокаторів, аби розбурхавши ковельську громаду, нацькувати її на непідвладну «укропівську» п’ятірку депутатів?

Отож, вкотре порушуючи власний регламент, депутатська більшість, на чолі з мером Кіндером, не поспішаючи, зійшлися дбати «за людей» лише надвечір. Численним очевидцям дивно було чути подібні кіндерові звинувачення «укропівців» у «провокаціях», бо на вечірньому пленарному засіданні в сесійні залі зміни до бюджету на 2015 рік, міський бюджет та програму соціально-економічного розвитку міста на 2016 рік було прийнято ОДНОГОЛОСНО. Голосували також «за» і депутати від «УКРОПу», а результати голосування голосно озвучив голова лічильної комісії «свободівець» Ігор Ткачук

Далі градоначальник знову згадав «ненависного» Пініса, вживши досить популярне у Ковелі слово «дерибан».

«Я ще раз повторюю: виконавчий комітет так само як і робота сесії міської ради вона є відкрита. І питання, які виносяться на виконавчий комітет, ми можемо абсолютно будь-кому на вимогу показати всі матеріали, якщо вони зрозуміло не мають якоїсь таємниці… Будучи членом виконкому пан Пініс і що він десь там займався чимось. Дерибаном чи чимось?» – «смажив» опонента Олег Кіндер. 

Висловилися на сесії і представники від «Солідарності».

«В першу чергу хочу подякувати всім, хто довірив мені особисто цю місію, що наша політична сила прийняла таке рішення. Ми будемо прислуховуватися до всіх пропозицій. Ми будемо чути і бачити всіх підприємців. Ми будемо цікавитися ринком, чути проблеми. Як на мене, те, що сьогодні відбувалося в сесійній залі – цього немає бути. Ми маємо відповідально приймати рішення», – запевнив новообраний виконкомівець Петро М’якота, завершуючи багатогодинний марафон «членських» амбіцій.

«Фракція «Солідарність» перед засіданням виконавчого комітету, отримуючи порядок денний і проекти рішень, буде запрошувати усіх бажаючих від громадськості, в тому числі і тих, хто сьогодні казав, що вони дійсно хочуть долучитися до рутинної роботи у виконкомі, і будемо узгоджувати всі рекомендації, якщо вони будуть для громади, якщо будуть в законному полі, ми обов’язково будемо до них прислухатися і відстоювати їх позицію у виконкомі», – додав лідер депутатської фракції БПП у міській раді, заступник голови ОДА Сергій Кошарук.

Оскільки в тісному кабінеті не було озвучення, то екстремальна сесія завершилася Державним гімном України у виконанні «a cappella» керівників міста, депутатів та інших присутніх. Причому найдовше тягла ноту секретар радиВіра Федосюк… 

Коментарі
27 Травня 2018, 23:37
Кіндер не хоче нікого бачити крім своїх! Ще пам"ятаю сесію де президію прикривали поліціянти (і дехто був нетверезий) у цивільному. Як сказала мама одного поліціянта - їх заставили піти примусово-добровільно.
24 Липня 2018, 01:26
Гальо , від тебе парашею тхне,хто тебе бачити хоче?тьху!!
Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром