Через старий гараж пенсіонерка з Ковеля потрапила в суд

11 Січня 2015, 11:30
3244

Восени минулого року до Центру правової інформації та консультацій у місті Ковель звернулася 82-річна пенсіонерка Віра Іванівна, яка має статус дитини війни. Жінка у розпачі розповіла, що не може зареєструвати право власності на гараж, який збудувала разом з чоловіком ще у радянські часи.

Пенсіонерка щиро не могла зрозуміти, чому реєстраційна служба відмовляє в реєстрації. Адже гараж збудований більше 37-ти років тому, і Віра Петрівна зробила документи на нього ще за часів СРСР. Тоді вона виробила проект забудови земельної ділянки індивідуальним гаражем і на той час цього було достатньо. Коли ж зараз Віра Петрівна звернулася до реєстраційної служби Ковельського МРУЮ Волинської області із наміром зареєструвати гараж, то їй відмовили через відсутність присвоєння адресного номера та документа, що посвідчує прийняття в експлуатацію будівлі.

Юристи, як могли, заспокоїли пенсіонерку та пояснили їй всі сучасні нюанси реєстрації нерухомого майна. Юрисконсульт Центру Наталія Дуброва проаналізувала всю документацію на гараж. Виявилось, що на земельну ділянку під гаражем Віра Іванівна оформила право власності, а на гараж існував тільки проект забудови. Отже, право власності на саму будівлю потрібно визнавати в судовому порядку.

Юрисконсульт Наталія Дуброва підготувала необхідні заяви до відділу містобудування та архітектури. За деякий час Віра Іванівна отримала висновок відділу, що гараж відповідає чинним будівельним нормам та проекту забудови земельної ділянки. Цей висновок підтвердив відсутність ознак самочинного будівництва.

Згодом, юрисконсульт підготувала необхідні заяви до відділу містобудування та архітектури м. Ковель із проханням надати акт про прийняття в експлуатацію гаража. А також надіслали заяву до інспекції ДАБК у Волинській області про прийняття гаража в експлуатацію та видачу відповідного документа. Юристи Центру попередили Віру Іванівну, що вона отримає відмови. Але ці папери потрібні для того, щоб мати документальну базу для звернення в суд. Так і сталося.

Зібравши всі необхідні документи, в тому числі й офіційні відмови, юрисконсульт Наталія Дуброва склала позовну заяву із вимогою: визнати право власності на гараж за Вірою Іванівною. Пенсіонерка дуже переживала стосовно відвідувань суду. Їй важко зрозуміти, що збудований власними руками гараж треба відстоювати у суді. Також вона переймалась, що ніколи не була в суді і не знає, які їй там поводитись.

Згодом відбулось два судових засідання, у яких пенсіонерка брала участь. І їй сподобалось, що до неї добре поставились суддя і працівники Ковельського суду. 17 грудня минулого року до Центру завітала радісна пенсіонерка із документами про реєстрацію гаража та подякувала працівникам Центру за надану їй допомогу.

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024