На громадській раді підприємців Ковельщини спалахнули емоції

29 Січня 2015, 15:46
1459

Рада відбулася при голові Ковельської райради Ігорю Верчуку. Порядок денний цього поважного дорадчого органу, зі слів його головуючого Богдана Конопацького, зводився до ознайомлення членів ради із нововведеннями податкового законодавства, а саме – новими податками та зборами, які будуть сплачуватися до місцевих бюджетів, тобто до сільських та селищних рад району.

Засідання розпочалося без зайвих формальностей. Не було затверджено ні порядку денного, ані регламенту. Громадський активіст Микола Печенюк намагався зав’язати дискусію про доцільність нових податків, особливо тих, які регулюють ввезення та розмитнення автомобілів. Його критика дій уряду щодо збільшення податків наштовхнулась на різкий супротив ініціаторів зібрання. В результаті, на вимогу головуючого, Микола Печенюк залишив приміщення, попередивши при цьому Богдана Конопацького, що «застосує» до нього адекватні «санкції»…

Рада підприємців продовжила своє засідання у дусі радянських часів – з інформації речника фіскального податкового органу, якою була заступник начальника Ковельської ОДПІ Світлана Сулік. Депутат Ковельської районної ради і водночас член Волинської обласної ради підприємців Володимир Пархонюк запропонував перейти до формату «запитання-відповідь», але головуючий Богдан Конопацький безапеляційно відхилив цю пропозицію, мотивуючи тим, що не всі присутні ознайомлені із нововведеннями у податковому законодавстві, та й важко в них розібратися.

Володимир Пархонюк сказав, що так не вважає, бо всі без винятку члени ради є підприємцями, або керівниками підприємств та товариств, нові закони щодо себе читають, основи знають, і прийшли сюди не для того, щоб почути монолог влади, а є присутніми тут для того, мабуть, аби прийняти безпосередню участь у вирішенні тих питань, які стосуються встановлення розмірів податків.

Ці розміри (мовою Податкового кодексу – ставки) мають встановлювати сільські та селищні ради: кожна окремо на своїй території. Наприклад, ставка податку на нерухомість для фізичних осіб може бути встановлена в розмірі від 0 до 2% мінімальної заробітної плати за 1 квадратний метр загальної площі будинку чи квартири при перевищенні 60, або 120 квадратних метрів, відповідно. Орендна плата на землю може встановлюватись взагалі з «розбігом» від 3 до 12 % від нормативно-грошової оцінки землі. Тобто повноваження величезні, але й відповідальність чимала! Адже у Ковельському районі є 2 селищні та 28 сільських рад.

Встановлення ставок нових податків має відбуватися відносно, враховуючи зональність розміщення населеного пункту, можливо навіть вулиці, а також диференціацію майна. Оскільки не може бути однакова ставка за оренду землі, наприклад, у селищі Голоби та селі Світле Ковельського району. Так же і по нерухомості – не може справлятися однакова плата за цегляний будинок, з величезними кам’яними парканами, та дерев’яну хату.

«Якщо сказати, що я був здивований від засідання ради підприємців, то це дуже м’яко сказано. Швидше, я був шокований. На мою думку, складне, суперечливе питання має вирішуватись дуже відповідально, з врахуванням якихось зональних коефіцієнтів, розташування населених пунктів, диференціації ставок в залежності від категорій майна. Яке ж було у моїх колег підприємців здивування, коли ми довідались, що «рекомендований циркуляр» для сільських та селищних рад вже роздали! При чому в «сирому» вигляді, без відповідних консультацій та обговорення! Ще й взято за основу розробку податкової, тобто фіскального органу, яка завжди зацікавлена в найбільшій ставці та базі оподаткування! А раду підприємців зібрали для того, щоб, як то кажуть, поставити перед фактом. Ознайомити для «галочки». Оце так кардинальні зміни в нашій державі!?» – обурився Володимир Пархонюк.

Інші підприємці також вважають таку ситуацію неприпустимою. З тим, щоб виробити у Ковельському районі єдиний підхід до встановлення ставок податку на нерухомість та орендної плати за землю, прозвучала слушна пропозиція: з цього питання підготувати та провести ще одне обговорення, але уже за участю сільських та селищних голів, депутатів районної ради, членів ради підприємців та громадських активістів.

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024