На Ковельщині в людей забирають землі, щоб віддати їх учасникам АТО

26 Лютого 2015, 14:15
1340

У селі Колодяжне Ковельського району каменем зіткнення стало надання земельних ділянок учасникам АТО шляхом відбирання їх у людей, які порядкують на цих землях роками.

25 лютого відбулась позачергова сесія Колодяженської сільської ради, як зазвичай, через відсутність сесійної зали, у кабінеті сільського голови Ярослава Кушнирука. Розпочали сесію без гімну України, голова мотивував це відсутністю апаратури, яку мали передати з музею.

Під час розгляду питання щодо надання земельної ділянки учаснику АТО Мартинюку розпочалась гостра суперечка. Справа у тому, що Колодяженська сільрада винесла рішення про виділення земельної ділянки учасникам АТО по вулиці Садовій. І все б нічого, якби не той факт, що ці землі уже перебувають в користуванні колодяженців впродовж 20 років. І ці люди подавали заяви на приватизацію у 2012, 2013 та 2014 рр. Та чомусь рішення депутатами постійно переносилось на наступну сесію. А коли пішла хвиля надання землі для учасників АТО, то їх швиденько виділили та сім’я Мартинюка уже й встигла зареєструвати документи на «свій участок». Хоча люди говорили голові, що нічого доброго з того не вийде. Тільки зроблять проблему людям. Так і сталось…

Ковельський міськрайонний суд визнав рішення незаконним та скасував його. Та сільський голова вочевидь не вважає за потрібне виконувати рішення суду та хоче порушити закон, адже знову виніс на розгляд сесії питання по наданню тієї самої ділянки, через яку вийшов спір. 





Адвокат Олена Матвійчук поставила запитання сільському голові: «Навіщо Ви створюєте конфліктну ситуацію в громаді? Згідно двох рішень Ковельського міськрайонного суду скасовані рішення про надання дозволу на земельні ділянки по Колодяженській сільській раді. Третя справа перебуває у провадженні. Суддя наголошував аби Ви не робили у своєму селі конфлікти. Ніхто не проти аби учасникам АТО надавали землі та чому це необхідно робити саме на вул. Садовій, за рахунок інших людей?».

А й справді, голова ж сам казав і в суді, і на сесії, що вільні земельні ділянки є. Чому ж тоді їх відразу не пропонували атошникам? Сам створив проблему в громаді, зіштовхнув лобами односельчан… В одних забирає – іншим віддає…

Депутат районної ради звинуватив Ярослава Кушнирука: «В своєму селі, ти так постійно робиш. Не говориш усю правду людям».

Сільський голова захищався: «Я б хотів, щоб ви не розводили непонятні історії, які неправдиві».

Голова сільради вочевидь злякався Ковельського адвоката та журналістів нашого видання, адже він більше мовчав та не міг чітко аргументувати свою позицію. Лише прикривався громадою, як остання вирішить, так і буде. І це житель села, який має усіляко дбати за односельчан.

Після дебатів вирішено сісти за стіл переговорів. Збереться земельна комісія, запросять архітектора, сім’ї учасників АТО та господарників земельних ділянок по вул. Садовій для мирного врегулювання ситуації, що склалась.

Ще один факт: по трьох селах Колодяжне, Волошки та Будище буде розширення меж більш як на 300 га. Щиро сподіваємось, що подальша роздача земель учасникам АТО не стане причиною чварів серед односельчан.

П.С. Після закінчення сесії усі присутні вийшли з кабінету голови, окрім двох людей. За зачиненими дверима лишилися голова земельної комісії та найактивніша місцева депутатка-вчителька, яка «сердечно» переживає за вулицю Садову.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024