На Ковельщині землю дають, та не учасникам АТО, ‒ начальник Держземагентства Волині

09 Квітня 2015, 13:14
1239

За 2014 рік мешканці Ковельського району отримали у власність 250 земельних ділянок, з них лише 53 дісталося учасникам війни на Сході.

 Варто зауважити, що Ковельщина ‒ одна з тих територій, де заявок від військових надходить чи не найбільше, ‒ повідомляють у прес-службі Головного управління Держземагентства у Волинській області.

 «Дивує той факт, що в окремих районах Волині процес виділення земельних ділянок обходить, м’яко кажучи, наших воїнів стороною – земля виділяється, але не військовослужбовцям. Тобто органи місцевого самоврядування – сільські, селищні ради, які обізнані з ситуацією на своїх територіях – не виходять з пропозиціями до своїх жителів, а, певно, чекають, допоки ті самі звернуться», ‒ коментує ситуацію начальник відомства Василь Василенко.

 За інформацією посадовця, у Рожищенському районі за 2014 рік надано у власність різним людям 163 земельні ділянки, однак учасникам АТО всього 12. В Рожищі – 30 ділянок і жодної учасникам АТО.

 «У Ковельському районі – надано у власність 250 наділів і 53 – відповідно. У Луцькому районі – 157 та 36 відповідно, у Горохівському за 2014 рік – жодної ділянки учасникам АТО. У Ківерцівському – 262 і 50 відповідно», ‒ продовжує він та наголошує: це при тому, що у Луцькому та Ковельському районах чи не найбільше заяв надходить.

 Щодо міст, то під тиском громадськості, як у Ковелі, та через небайдужість керівництва процес поволі зрушив з місця. Тут, за словами Василя Василенка, необхідно активно співпрацювати з навколишніми селищними та сільськими радами, шукати варіанти там, обговорювати їх.

 Крім того, нині в області опрацьовується питання створення невеликих поселень за типом таун-хаусів, де можна було б надавати житло чи ділянки під забудову учасникам АТО.

 Аби ширше інформувати громадськість з земельним потенціалом краю, відповідна інформація розміщена на сайтах Головного управління Держземагентства, облдержадміністрації, РДА.

 «На сайтах Головного управління Держземагенства, облдержадміністрації розмістили усію необхідну інформацію: там і покрокова схема, і перелік земельних ділянок. Є дані про ненадані землі та придатність їх до використання учасниками АТО та родинами загиблих під час АТО. Є оперативна інформація про відмови і причини – дані у відкритому доступі», ‒ каже керівник земельного відомства краю.

Василь Василенко наголосив, що заяви цієї категорії громадян розглядаються у стислі терміни та першочергово. А документація із землеустрою виготовляється за собівартістю – 600-700 грн, а для родин загиблих – безплатно. 

 «Водночас, і це приємно відзначити, в області, є низка підприємців, які виготовляють документи безплатно, вже розроблено 107 таких документацій. Таким чином волинським військовим допомагають підприємці Юзвик Тамара (22), Володимир Ваврищук (15), Олексій Білевич (10), Віктор Зінчук (7), Роман Токар (5), Сергій Шубич (5) та підприємство «Волиньземсервіс» (7)», ‒ розповів він.

 Проте, разом із тим посадовець нагадав: у низці районів підприємці не гребують заробляти на родинах учасників АТО, виставляючи за надані послуги рахунки, удвічі вищі від середньо ринкової вартості виготовлення землевпорядної документації.

 «Так, понад півтори тисячі гривень коштували роботи у виробничих відділах ВРФ ДП «Центр ДЗК» у Володимир-Волинському, Горохівському, Камінь-Каширському, Ковельскому, Ратнівському, Турійському районах та ТзОВ «Терра+», ‒ підсумував посадовець.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024