Чи законні біля Мощеної поховання радянських воїнів?

22 Травня 2015, 13:39
2345
Неоднозначну реакцію у жителів Ковельщини та Волині викликало недавнє урочисте перепоховання на військовому меморіалі біля села Мощена останків 19 невідомих червоноармійців, що були виявлені під час пошукових робіт та ексгумовані членами пошукового загону «Відродження» ДП «Волинські старожитності».
 
На цій події були присутні голова Ковельської райдержадміністрації Віктор Козак, благочинний храмів УПЦ (Московський патріархат) міста Ковеля протоієрей Володимир Ровінський, генерал-майор СБУ у відставці, краєзнавець Олександр Булавін, краєзнавець Геннадій Гулько та інші.
 

 
Але скандал вибухнув ще до проведення даного заходу, коли голова Волинського обласного відділення Українського фонду культури Геннадій Сарапіноприлюднив очевидний і неприємний факт: поблизу села Гішин, у лісовому урочищі «Літятин», зникло поховання, і що «розрили могилу без відома місцевої громади учасники відомого на Ковельщині пошукового загону з метою перепоховання в іншому місці – в урочищі «Деменщина», яке чомусь перейменували, давши російську назву «Марьїна роща». 
 
Керівник ДП «Волинські старожитності» Олексій Златогорський на своїй сторінці на Facebook журналістам заявив таке: «Не робіть «сенсації» на рівному місці. Поховання було у лісі, на його місце розташування показав попередник Верчука – голови Ковельської районної ради. Тракторами не розрівнювали. Було 6 розвідників, яких з почестями перепоховали. Більш детально, для Достоєвських напишу пізніше». 
 

 
А невдовзі Олексій Златогорський уже вислови не вибирав (орфографію збережено): «да і для дебілів. ексгумували ми 6 тіл під мій відкритий лист і дозвіл мінкульта. і не тра мені брати під ці документи ще дозвіл ДМК». Далі він висловився ненормативною лексикою на адресу голови районної ради Ігоря Верчука, назвавши його та ковельчанина Петра Вільчинського «дебілами». 
 
«Я не хочу матюкатися, але життя «заставляє». Є таке урочище біля Ковеля. «Марїне» називається. Зараз робиться паспорт на пам’ятку, і є два / три дибіли, які хочуть віддати цю пам’ятку під забудову. Вони так піщать, аж страшно», – з обуренням наголошує Олексій Златогорський. 
 

 
Звертаючись до Геннадія Сарапіна, він зауважив, що поховання розвідників було у лісі без знаків, а голова Ковельської районної ради, за його словами, «просто захищає інтереси бізнесменів».
 
Підлив масла у вогонь й голова обласної організації ветеранів, генерал-майор СБУ у відставці Олександр Булавін, написавши першим особам держави – Петру Порошенку та Володимиру Гройсману, що «цей «добродій» [голова Ковельської райради] своїми безвідповідальними діями сіє розбрат і ворожнечу серед споконвіку миролюбивих жителів Ковельщини».
 
Наостанок процитуємо кілька дописів читачів нашого видання:
 
Нік «Ігор Верчук»: «Друзі, руській мір пішов у наступ. Без перемоги над внутрішнім ворогом, нам годі думати про перемогу над ворогом зовнішнім. P.S. Годі уявити більшу картину сюрреалізму – православні священики правлять службу над червоними зірками».
 
Нік «Тихий»: «Хай скаже шановний пан Булавін, яким ще «актом» назвати те, що розрили могилу в лісі під Гішином за якою доглядали школярі Гішинської ЗОШ? Як назвати те, що ексгумаційні роботи та розкопки могили воїнів Червоної Армії проводились без дозвільних документів, адже сільський голова не давав ніякого дозволу і не погоджував будь-яких документів з цього приводу? Ну і зрештою Верховна Рада ухвалила чотири закони, які стосуються засудження комуністичного режиму, відкриття архівів радянських спецслужб та визнання УПА й інших організацій борцями за незалежність України. У парламенті ці закони назвали «декомунізаційним пакетом». Після набуття чинності законів мають знести пам’ятники комуністичним діячам, перейменувати міста та вулиці, відкрити архіви усіх каральних органів СРСР та заборонити радянську символіку».
 
Нік «Петро»: «Шановні, Ви чого про розриту могилу під Гішином не пишете, це що нормально коли роблять такі речі? Для інформації – на цю могилу радянських воїнів було встановлено охоронний номер. Тобто вона (могила) охороняється державою і незрозуміло чому правоохоронні органи до цього часу не зреагували на акт вандалізму. Думаю лист Булавіна до Президента пришвидшить розслідування цієї справи так що винуватці хай «дякують» генерал-майору».
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024