Страйкували ковельські машинобудівники

09 Липня 2015, 15:32
1849
Працівники ТОВ «ВО «Ковельсільмаш» страйкували перед стінами адмінкорпусу в зв’язку із заборго­ваністю по заробітній платі, – пишуть «Вісті Ковельщини». Люди обурювались, що їхні права порушуються, заробітна плата мізерна і не виплачується по кілька місяців. Так, останній раз робітники отримали лише 50 відсотків квітневої зарплати.
 
«Ми не можемо прогодувати свої сім’ї, як нам жити далі?» – нарікали робітники.
 
На зустріч із працівниками під­приємства вийшов голова комітету профспілки Анатолій Кислюк, який повідомив, що власникам ТОВ «ВО «Ковельсільмаш» та керівництву на місці відомо про страйк, тож питання із погашення заборгованих коштів вирішиться найближчим часом.
 
До страйкуючих звернувся секретар Ковельської міської ради Михайло Гетьман, який пообіцяв розглянути болюче для людей питання на найближчому засіданні міськвиконкому, але для цього потрібно написати колективне звернення. Михайло Олександрович закликав людей не керуватися лише емоціями, набратися терпіння, адже соціально-економічна ситуація в країні для багатьох вкрай непроста.
 
Люди скаржились представнику міської влади на те, що їхні права порушуються. Щоб отримати хоч якісь кошти, вони змушені писати заяви, в яких вказувати для яких потреб вони необхідні. Це, на думку сільмашівців, не тільки несправедливо, а й принижує їхню гідність.
 
Страйкуючі звернулися до кореспондента «Вістей Ковельщини» Світлани Троцюк з проханням висвітлити їхню проблему у найближчому номері газети, адже тоді, як вони висловились, «це дасть можливість бути почутими». «Сільмашівці» заявили, що більше не вірять обіцянкам керівництва, тому готові до останнього боротися за справедливість.
 
Якщо до наступного понеділка, 13 липня, заборгованість по заробітній платі не буде погашена, люди пообіцяли перекрити трасу «Ковель-Ягодин».
 
З приводу порушеної проблеми журналіст поспілкувалась з комерційним директором ТОВ «ВО «Ковельсільмаш» Сергієм Літуном та директором з економіки і фінансів того ж підприємства Сергієм Михайлюком.
 
Сергій ЛІТУН: «Ситуація в машинобудівній галузі нашої держави складна. Незважаючи на труднощі, ТОВ «ВО «Ковельсільмаш» не припиняє своєї діяльності, орієнтується на експорт, намагається в міру можли­востей забезпечити людей робочими місцями. Сьогодні на підприємстві працює 700 чоловік.
 
Заборгованість по заробітній платі за останні місяці становить 820 тис. грн., а заборгованість по невідшкодованому ПДВ – 2,5 млн. грн., що втричі перевищує борг по зарплаті. Ці суми уже перевірені податковою інспекцією, проте державна фіскальна служба їх не повертає.
 
Підприємство нараховує своїм працівникам індексацію заробітної плати на величину прожиткового мінімуму згідно із чинним законодавством. За останніх три місяця ця сума склала 110 тис. грн. – це є своєрідним підвищенням заробітної плати, яке вкладаємо в ціну продукції, яку ще повинні погодити із нашими покупцями. Тому не можна сказати, що адміністрація нічого не робить».
 
«Люди обурені, страйкують. Як, на вашу думку, досягти з ними компромісу?» – поцікавилась журналістка.
 
Сергій МИХАЙЛЮК: «Ми обов’язково вирішимо проблему із погашення заборгованості у найближчі терміни. З кожним місяцем збільшується обсяг виробленої продукції. Не все так погано як здається на перший погляд. Плановий бюджет підприємства виконує­ться на 80 відсотків по доходах та витратах, першочерговим завданням вбачаємо забезпечення працівників робочими місцями.
 
Ми докладаємо зусиль, щоб якомога більше коштів скеровувати на виплату заробітної плати. Але, як уже було сказано, оборотні кошти вчасно не повертають з бюджету.
 
«Як же бути з людьми?»
 
Сергій ЛІТУН: «Людям дуже важко виживати. Ми розуміємо чому вони страйкують, адже їм потрібно за щось жити, годувати свої сім’ї. Хоч зараз озвучу не дуже популярні речі, але треба набратися терпіння, бо потрібно думати про те, чи буде у кожного з нас робота завтра або післязавтра».
 
Сергій МИХАЙЛЮК: «Ми не заперечуємо того факту, що страйк зумовлений серйозною проблемою. Але таки сподіваємось на порозуміння і трішки витримки. Дякувати Богу, у підприємства налагоджена співпраця з іноземними партнерами. Однак маємо велику заборгованість державного бюджету перед нашим підприємством по відшкодуванню експортного ПДВ в розмірі 2,5 млн. грн. Заборгованість по єдиному соціальному внеску, прибутко­вому податку та інших платежах в бюджеті підприємства відсутня. Лише за минулий місяць за спожиті енергоносії сплачено 1 млн. 200 тис. грн.
 
В той же час контрактні ціни, про які домовляться з підприємством закордонні партнери, є стабільними. Піднімати їх ми не можемо, адже тоді з нами відмовляться працювати. Оборотні кошти – це частина нашого прибутку, але в державі склалась вкрай напружена ситуація і нестабільна цінова політика.
 
Адміністрація в межах затверд­женого бюджету борги по заробітній платі виплачує пропорційно отриманим доходам. І хоч люди неоднозначно сприймають написання заяв, щоб її отримати, адміністрація не відмовила жодному працівнику в отриманні коштів – скажімо, на лікування, навчання, чи погашення кредиту. За заявами щомісяця виплачуємо близько 100 тис. грн.»
 
У понеділок, 6 липня, працівникам «Ковельсільмашу» перерахували другу частину квітневої зарплати. Як повідо­мив голова профкому підприємства Анатолій Кислюк, заборгованість по заробітній платі за травень «сільмашівцям» мають виплатити до кінця цього тижня.
Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром