Ковельський «Буг» ‒ в центрі скандалу з бурштином

07 Листопада 2015, 12:20
5291

Голову ОДА Володимира Гунчика, нардепа Ігоря Лапіна та начальника УМВС Петра Шпигу мешканці низки населених пунктів Маневицького району звинувачують у «кришуванні» незаконного видобутку бурштину та бандитизму. Вимагаючи звільнення посадовців, селяни обіцяють перекривати автомагістралі та блокувати державні структури.

Як повідомляють мешканці низки населених пунктів Маневицького району, в районі сіл Лісове, Гута-Лісівська, Серхів здійснюється незаконне видобування бурштину за прикриттям посадових осіб державної влади, місцевої міліції та організації «БУГ», Самооборони, ‒ пише Інформаційне агентство Волинські новини.

«Громаду сіл Маневицького району та селища Маневичі не допускають до району лісу та земельних ділянок, де здійснюється незаконний видобуток бурштину з порушенням чинного законодавства. Селян залякують, погрожуючи вбивством, спричиняють стрілянину по мешканцях сіл та завдають каліцтва тим, хто виступає проти свавілля, проводять обшуки у помешканнях жителів з будь-якого приводу під дулом автомата, прикриваючись при цьому місцевою міліцією та прізвищем голови ОДА Володимира Гунчика та нардепа Ігоря Лапіна. Повідомляють про смертельний випадок, спричинений стріляниною, яку влаштували невідомі особи, у військовій формі. Цей випадок залишився поза увагою та жодного розслідування з його приводу не проводилося», ‒ стверджує видання.

«Неодноразові звернення волинян до Володимира Гунчика, начальника УМВС України у Волинській області Петра Шпиги, СБУ та решти державних органів почули лише голослівні висловлювання та засудження цієї незаконної діяльності, однак жодних активних дій для запобігання діяльності видобувачів бурштину та бандитизму. Який чинять невідомі особи, не здійснюється, тож ці слова сприймають як брехню, що покликана прикрити незаконну діяльність саме вказаних посадових осіб», ‒ йдеться в тексті.

Зі слів авторів повідомлення, саме Володимир Гунчик, Ігор Лапін, Петро Шпига та ГО «БУГ» кришують та прикривають незаконну діяльність, забезпечуючи копачів засобами для видобування та зброєю для охорони копанок, маючи при цьому мільйонні доходи.

«Жителям сіл Маневицького району вже набридли дані обіцянки і бандитизм, який творить наша влада в особі Гунчика В.П., Лапіна І.О., Шпиги П.П. та інших. Їх не спиняє ні людське життя, ні людська кров, але ми не здамося та будемо захищати нашу землю та наші домівки всіма законними методами», ‒ йдеться у документі.

«Дії влади та копачів-бандитів змусили людей вийти на мирну безстрокову акцію протесту, під час якої обіцяють блокувати автомагістралі та державні структури, допоки не буде звільнено Володимира Гунчика та Петра Шпигу, а органи державної влади не будуть належним чином працювати та допоки не наведуть порядок з беззаконням, яке чиниться з видобуванням бурштину у Маневицькому районі на Волині», ‒ переконує видання.

Повідомлення адресували голові ОДА Володимиру Гунчику і підписали десятки мешканців району.

Натомість учасник переговорів між мешканцями та владою Сергій Поха стверджує, що поширене повідомлення ‒ неправдиве й переконує в його політичній складовій.

Як пише Волинське агентство розслідувань, «від імені представників сіл Маневицького району, які знаходяться біля родовищ бурштину, поширили неправдиве «повідомлення про проведення акції протесту», – каже учасник переговорів між мешканцями та владою Сергій Поха.

Він контактував із представниками вказаних громад 6 листопада та стверджує, що насправді вони не висували таких вимог.

«Сьогодні була зустріч місцевих і заступника голови ОДА. Там вони вимагали надати дозвіл видобувати бурштин, адже міліція та Нацгвардія нібито не хочуть затримувати рівненських копачів. Але ніхто перекривати дорогу не збирався», – відзначив Поха, який був присутній на зустрічі.

«Я особисто говорив із людьми. Вони кажуть, що подібних звернень не підписували… Там в ньому один підпис на другий схожий. Ніби одною рукою писали. Тільки підставили людей, чиї прізвища там написали. Тут явно є якість політичні мотиви, бажання штучно розхитати ситуацію», – додає активіст.





Нагадаємо, громадське формування «Буг» виникло в Ковелі на початку квітня. У серпні його представники були присутні під час зустрічі з головою Держлісагентства Олександром Ковальчуком у Луцьку. Координував дії «охоронців» Олександр Калюжний, який назвався як Саша Харківський. За повідомленням видання ВолиньPost, активісти стверджували, що прийшли на подію, аби забезпечити порядок.

Крім того, голова ГФ «Буг» ініціював звернення до ковельського місткого голови Кіндера з тим, аби в місті зʼявилася вулиця загиблого Героя Володимира Кияна.

«Також впливовим у північних районах Волині, особливо в Ковелі, нині є айдарівський побратим Ігоря Лапіна та керівник формування з охорони громадського порядку і державного кордону «БУГ» Олександр Калюжний (Харківський). Він давно відомий у публічному житті Ковеля, а на «обласний рівень» вийшов, коли допомагав гасити пожежі на торф’яниках і під час «розборок» через призначення тимчасовим виконувачем обов’язків начальника обласного управління лісового та мисливського господарства Олександра Кватирка», ‒ писало свого часу Волинське агентство розслідувань.

Коментарі
05 Липня 2017, 21:34
Казали що бурштин кришує Сашка Долар
05 Липня 2017, 21:45
То ця банда повідкривала казино по всьому місту та області
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39