Ковельські топ-новини, які «прогриміли» у 2015 році

31 Грудня 2015, 16:10
2169

Добірка найбільш резонансних подій та фактів, що опубліковані впродовж року нашим виданням.

АМБІЦІЇ РОКУ. Екс-депутатка Ковельської міської ради від ВО «Батьківщина» Валентина Дубій програла судовий позов проти своїх же виборців. Позивачка просила суд визнати поширену відносно неї інформацію недостовірною, зобов’язати відповідачів спростувати її шляхом публічного вибачення та публікації статті в газеті «Вісті Ковельщині», а також стягнути з них солідарно 30 000,00 гривень моральної шкоди та близько 3-х тисяч гривень матеріальної шкоди за витрати під час лікування.

БУДІВНИЦТВО РОКУ. На нараді керівників комунальних підприємств начальник профільного відділу Ковельського міськвиконкому Олександр Балакзастеріг заступника мера Андрія Товстигу про будівництво у місті, яке здійснюється з грубим порушенням. «Андрій Володимирович, я проїздив по вулиці Театральній і бачу: «червона лінія» порушується забудови… біля універмагу… житловий будинок. Лінія забудови – по фасадах будинків. Чого на півтора-два метра «залазити»? І що, в той магазин люди будуть з тротуару заходити, чи як?! Чого порушується «червона лінія» забудови?» – «бив» тривогу Олександр Балак. Після недовгого «затишшя» – і на об’єкті знову кипить робота!

ВАНДАЛІЗМ РОКУ. У будинку № 17 на вулиці Драгоманова ще з радянських часів знаходилася залізнична міліція, а донедавна – Волинський лінійний відділ УМВС України на Львівській залізниці. Коли ж працівники відділу по управлінню майном комунальної власності на чолі з начальником Вікторією Васіновичпереступили поріг будинку, де ще вчора були залізничні міліціонери, і не повірили своїм очам: над приміщенням, можна сказати по-варварськи,поглумилися колишні орендарі у погонах. Ковельська міліція розслідувала умисне знищення майна. Але все закінчилося великим «пшиком».

ВИНАХІДНИЦТВО РОКУ. Ковельські школярі змайстрували для бійців АТО робота-миротворця. «Цим роботом можна управляти за допомогою пульту дистанційного керування на відстані один кілометр. А за допомогою комп’ютера можна бачити, що він робить і де він їздить. Він може перебувати на полі бою, може перевозити поранених, розміновувати територію», – пояснює один із розробників «Миротворця», учень НВК №11, м. Ковель Владислав Голечко.

ВИПРАВДАННЯ РОКУ. Ковельські правоохоронці зупинили позашляховик «Land Rover» без номерного знаку, за кермом якого перебував військовослужбовець батальйону Добровольчого українського корпусу «Правого сектора», з явними ознаками алкогольного сп’яніння. Тодійшній Ковельський міський відділ УМВС надіслав цю адміністративну справу до суду лише через три місяці(!!!). Вивчивши матеріали, суддя Тарас Наваляний постановив провадження закрити в зв’язку із закінченням строків накладення адміністративного стягнення. Звідки і куди рухався позашляховик без номерних знаків – ніхто не встановлював. 

ВИСЛОВЛЮВАННЯ РОКУ. На громадській раді при ковельському міському голові зайшла мова про те, що є «проблема зі школою» в районі вулиць Брестської та Ватутіна. Зі слів новообраного депутата Дубівської сільської ради Петра М’якоти, в цьому мікрорайоні «немає жодного навчального закладу і дитячого садка»,  хоча тут проживає близько 10 тисяч чоловік.

«Ми сьогодні, шановні представники громадської ради, без проблем… без проблем можемо закрити «дев’яту» школу, «другу» школу, «шосту» школу і «п’яту» школу (недавно цей заклад відзначив 70-річчя!). Без проблем! Для освіти! Тому що, шановні присутні, гроші виділяються на одного учня. А скільки школ буде… ви хоч ще двадцять побудуйте!» – «салютував» своїми можливостями ковельський мер Олег Кіндер.

ВІДЕОЗЙОМКА РОКУ. Відео Ковеля, зняте з дрона, з’явилося на Youtub. Ролик завантажив користувач Kovel Dron. Згодом, він же опублікував чергове відео «із серії» «Ковель з висоти пташиного». Цього разу в об’єктиві знімального пристрою були ковельський парк та околиці. Третій ролик мав назву «Після дощика в четвер».

ГОРДІСТЬ РОКУ. Ковельчанка Юлія Ткач-Остапчук отримала «спортивний Оскар». Всеукраїнська урочиста церемонія «Герої спортивного року-2014» відбулася в Київському національному академічному театрі оперети з ініціативи Національного олімпійського комітету і Міністерства молоді та спорту. Юлію визнали найкращою в номінації «Повернення року».

ДЕМАРШ РОКУ. Ковельський центр допомоги бійцям АТО залишили четверо волонтерів. Цю сенсаційну новину поширила у соціальній мережі Facebook ковельчанка Катерина Кухаренко, повідомивши, що разом з нею припинили участь у благодійній громадській організації Ірина Панасюк, Анна Півень та Анна Ткаченко. За словами Катерини Кухаренко, всі вони працювали тут з вересня 2014 року, тобто з перших днів заснування Ковельського центру допомоги 51-й ОМБР, «пліч-о-пліч виключно заради максимально ефективної допомоги нашим військовим та їх сім’ям».

ДТП РОКУ. Ввечері на мосту в Ковелі не розминулися дві автівки, а саме: «Жигуль» та «Нива», якою керував депутат Ковельської міської ради фракції ВО «Батьківщина», рідний брат міського голови Геннадій Кіндер. Обранець громади очевидно був напідпитку. Відео з місця ДТП опублікував користувач Олександр Геч. Зявилася інформація, що аварія винуватцю може обійтися штрафом, що й сталося.

ЗАБУДЬКУВАТІСТЬ РОКУ. Неймовірний випадок трапився під час сесійного засідання Ковельської міської ради. Обранці громади розглядали проект рішення про надання дозволу на складання проектів землеустрою щодо відведення безоплатно у приватну власність земельних ділянок. У списку значилася ковельчанка Ольга Бенесько (її донька – депутат від ВО «Батьківщина» Наталія Бенесько). «Я думаю, що вона [Ольга Бенесько] – однофамілець», – спокійним тоном відповіла Наталія Бенесько, навіть не почервонівши від того, що заради ділянки, по суті, «відхрестилась» від своєї рідної матері, з якою проживає в одній квартирі.

ЗАМОВЛЕННЯ РОКУ. Екстравагантний сюрприз зробив поважний ковельчанин для своєї благовірної на її «золотий» ювілей. На святкування, що проходило в одній з ресторацій міста залізничників, він запросив чорношкірого мужчину, який підніс ювілярці квіти та шампанське, а потім з нею ще й потанцював.

ЗАТРИМАННЯ РОКУ. В центрі Ковеля, поблизу піцерії Classic співробітники правоохоронних органів затримали «на гарячому» під час отримання хабаря заступника начальника відділу земельних ресурсів та охорони навколишнього природного середовища виконавчого комітету Ковельської міської ради Дмитра Бручу. Чиновник за хабар може отримати 10 років.

ЗВИНУВАЧЕННЯ РОКУ. Ковельчанин привселюдно назвав мера «ворюгою». Це трапилось на скандальній третій сесії Ковельської міської ради під час обрання нових членів виконкому. «Ти ворюга! Злодій! Будеш в тюрмі сидіти!» – кричав він прямісінько в лице меру міста. Оперативно втрутились працівники поліції, які відвели запального ковельчанина подалі від президії. «Кіндер злодій!» – голосила якась жінка.

ЗВІЛЬНЕННЯ РОКУ. Громадські активісти змусили начальника ковельської міліції Івана Туся написати заяву про звільнення. В мережі з’явилося відео розмови активістів з Іваном Тусем. Громадська рада при Ковельській РДА засудила дії «Правого сектору» в конфлікті з міліцією: треба діяти цивілізовано.

Скандал навколо відставки керівника міліції починав набирати обертів: Іван Тусь пообіцяв забрати заяву про звільнення. Таке рішення він прийняв після зібрання, організованого на його підтримку, яке відбулося 29 квітня.  

Начальник УМВС Волині не побачив підстав для звільнення Туся. Керівник Волинської міліції Петро Шпига на прес-конференції  сказав, що Івана Туся не звільнять за рапортом, який він написав під час візиту «Правого сектору». Так і сталося.

КОРУПЦІЯ РОКУ. На Ковельщині «погоріли» на корупції депутати Зеленської сільської ради разом з головою, які на сесійному засіданні 20 серпня одноголосно затвердили проектну документацію із землеустрою щодо відведення своїм рідним та близьким земельні ділянки під забудову. А до однієї з депутаток суд навіть постановив застосувати примусовий привід в судове засідання, яку, врешті-решт, теж було оштрафовано.

МАРАЗМ РОКУ. На сесії міської ради мер Олег Кіндер дав доручення головному архітектору міста Людмилі Мурай: «Людмила Любомирівна, розглянути можливість зробити стоянки отам… старе русло річки Турія, да, яке перетворили, вибачте, у вигрібну яму, я більше не можу ніяк сьогодні назвати. Там колись була пропозиція влаштувати… зарити це старе русло і зробити стоянку», – сказав градоначальник.

МАСКАРАД РОКУ. У Ковельському районі 18-річний хлопець у стані сп’яніння видавав себе за представника правоохоронних органів. Одяг взяв у свого товариша. Однак пояснити з якою метою парубок ходив по оселях – не зміг.

НЕСПОДІВАНКА РОКУ. Олега Кіндера вдруге обрали мером. Згідно із протоколом, він «обігнав» Сергія Кошарука на 147 голосів. Члени міської виборчої комісії, яку очолює представниця ВО «Батьківщина» Світлана Карпук, підписали протокол про результати виборів депутатів Ковельської міськради у багатомандатному виборчому окрузі. На підрахунок їм знадобилося аж шість днів. Слід зауважити, що Ковель – серед лідерів з порушень на виборах, до того ж ОПОРА звинуватила Кіндера у використанні забороненої законом агітації.

ОБЛИВАННЯ РОКУ. У Ковелі п’яна жінка облила водою міліціонера. Ніде не працююча мешканка села Старі Кошари Ковельського району приїхала до Ковеля і, перебуваючи в стані алкогольного сп’яніння, серед білого дня вчинила дебош поблизу центральної районної лікарні. 

ОБШУК РОКУ. У рамках розслідування кримінального провадження за  ст.199 та ст.204  КК України за фактами постачання мешканцями Волинської області до м.Суми  та інших регіонів України  незаконно виготовленої тютюнової продукції  проведено обшуки в приватних домівках Ковелі, які використовувалися в протиправній діяльності. Під час обшуків вилучено 87 тисяч пачок цигарок виробництва Республіки Білорусь, без марок акцизного податку встановленого зразка, на суму  понад 1,3 млн. гривень.

ПОПЕРЕДЖЕННЯ РОКУ. 30 січня 2015 року «Правий сектор» дав останнє попередження ковельській владі. У повідомленні, розміщеному на сайті організації, говорилось: «Якщо і надалі буде продовжуватись бездіяння влади та закриватимуться очі на махінації, дерибани та корупцію ми обіцяємо посадити в смітник наших шанованих Керманичів! І їм вже не допоможе ні міліція, ні чорні виходи. Ще раз втекти від народного гніву владі не вдасться і переляком не відбудуться За ними туди будуть сідати усі посадовці, які будуть прикривати чиюсь бездіяльність та котрі будуть наживатися на інших людях заради свого власного блага.

Не шукайте проблем на п’яту точну та не зліть ковельчан! СЛАВА УКРАЇНІ!»

ПРИЗНАЧЕННЯ РОКУ. Екс-мер міста Ковеля, депутат Ковельської міської ради Сергій Кошарук 3 лютого 2015 року став заступником голови облдержадміністрації. Йому було підвищено до державного службовця 3-го рангу.

ПРИМИРЕННЯ РОКУ. Цей конфлікт трапився торік влітку на території виробничої бази «Ковельводоканалу». Під час словесної перепалки в присутності багатьох людей громадський активіст Микола Печенюк назвав начальника «Ковельводоканалу» Юрія Рибачка «злодієм». Через деякий час Рибачок подав на кривдника позовну заяву про захист честі, гідності та ділової репутації, стягнення моральної шкоди. У відповідь, Печенюк «виставив» зустрічний позов з такими ж вимогами. Обидві справи розглядав суддя Микола Миронюк. Фіналом цієї кількамісячної судової епопеї стало мирне рукостискання її учасників, які вибачилися один перед другим. 

ПРОБЛЕМА РОКУ. Після передачі майнового комплексу Ковельської залізничної лікарні територіальній громаді працівників лікарні цікавить питання їхнього подальшого працевлаштування та виплати зарплат. «Питання працевлаштування людей залишається відкритим, фактично трудовий колектив, за таких умов прийняття рішення, може опинитись у стані невизначеності, бо фактично майно забираємо ми, а люди і юридична особа разом з ними залишаються в невизначеному стані щодо своїх робочих місць та зарплат», – сказав депутат облради Сергій Слабенко під час сесії 8 грудня.

ПРОЖЕКТ РОКУ року. Міський голова Олег Кіндер зустрівся з представниками компанії «Технологічний парк «Агротехнопарк» з приводу будівництва у Ковелі заводу з виробництва біопалива в співпраці з інвестиційним партнером – компанією «Universal Business Ventures» (США). У ході розмови сторони узгодили текст Меморандуму намірів, який і підписали. У документі йдеться, що термін будівництва заводу – 2015-2018 роки. Сума інвестицій – до 158 млн. дол. США.

ПРОТЕСТ РОКУ. У прохолодний дощовий ранок на площу Героїв Майдану вийшло близько трьох сотень ковельчан, аби приєднатися до акції під гаслами: «За народну владу!», «За Ковель без корупції!», «За майбутнє молоді!». До народного віча долучились місцеві організації: підприємців та працівників приватного сектору міста Ковеля, «Комітет громадського спротиву», Національно-визвольний рух «Правий сектор», «Майдан гідності», «Громадський контроль», осередок «Союзу Українок», відділення Всеукраїнського об’єднання ветеранів, «Волинські правозахисники», «Автомайдан Ковель», «Альтаїр-777», «Волонтери Волині», «Волинські патріоти».

РЕМОНТ РОКУ. На відремонтованій вулиці Драй-Хмари, капітальний ремонт якої тривав з жовтня 2014 року по квітень 2015 року, провалився колодязь. Перед тим капітальний ремонт проїзної частини дороги проводила підрядна організація ПАТ «Ковельське ШБУ-63», на що з міського бюджету використано 2,6 мільйона гривень. 

На місце надзвичайної події терміново виїхала ремонтна бригада з пожежною машиною, які ліквідували «неполадку», трохи «піднявши» колодязь, і то так, що навколо його кришки залишилася масивна «технологічна пляма». Однак через деякий час колодязь знову провалився, але провалля дорожники «озеленили». Місцеве відділення ДАІ «призначило» винного посадовця, проте «склепану» справу суд повернув назад ДАІ.

СМІТТЯ РОКУ. На смітнику біля Ковеля екологи виявили постанову на Кіндера. Мова йде про сина ковельського міського голови Кіндера, якого теж звати Олегом. Постанову (серія АС1 № 088698) в справі про адміністративне правопорушення було складено ще у березні 2012 року інспектором ДАІ.

СПРАВЕДЛИВІСТЬ РОКУ. Рівненський господарський апеляційний суд поставив «крапку» в незаконному намаганні ковельського міського голови Олега Кіндера позбавити товариство «ВКП «Каскад» законних прав на майно. Символічним є той факт, що постанову іменем України колегія суддів оголосила в Міжнародний день боротьби з корупцією.

«Але, як би там не було, суди на сьогодні дещо змінюють своє ставлення до розгляду справ, тому не треба боятися йти до правосуддя за захистом своїх інтересів та спонукати суддів до винесення законних та справедливих вердиктів», – прокоментував закінчення судової епопеї із ковельським градоначальником Володимир Пархонюк.

СТАТКИ РОКУ. Понад 32 мільйони гривень – офіційні статки ковельського нардепа від Ковельщини Степана Івахіва. Саме таку суму він вказав у своїй декларації про доходи за 2014 рік, опублікованій на сайті Верховної Ради України. При цьому Івахів потрапив в десятку найбагатших народних обранців України, а ще – він пообіцяв повернути борги за здане молоко своїм виборцям із власної кишені. Втім, з-поміж волинських нардепів у Степана Івахіва 36% виконаних з обіцяного своїм виборцям, а сам він потрапив у перелік тих, хто найбільше прогулював засідання Комітетів у Верховній Раді України.

СТИХІЯ РОКУ. У Ковелі непогода завдала значих збитків. Шалений вітер звалив багатометровий паркан будівельного майданчика – напроти автостанції.

СТРІЛЯНИНА РОКУ. Інцидент трапився у Ковелі в нічному клубі «Аркан». П’яна компанія щось не поділила між собою. Як «аргумент», один з лобуряків вихопив пістолет і почав стрілянину. Охорона розважального закладу разом з адміністратором розбіглася. На велике щастя, ніхто не постраждав.

ФЛЕШТОБ РОКУ. Учні загальноосвітніх шкіл міста, студенти медичного коледжу, промислово-економічного коледжу, професійного ліцею №7, ПТУ № 5, представники молодіжної громадської організації «ФОМА» та міського центру для сім’ї дітей та молоді прийшли на площу Героїв Майдану на загальноміську зарядку. Згодом учасники акції утворили герб України. Ковельчани встановили власний рекорд. Це була найбільша кількість учасників загальноміського флешмобу – понад тисяча осіб вишикувались перед приміщенням будинку рад у формі тризуба й виконала Гімн України.

ФОТОЗЙОМКА РОКУ. Світлини району Ковеля з висоти такої, як його бачать птахи, з’явилися в Інтернеті у спільноті Типовий Ковель. «Черемушки – вид зверху», – йдеться в підписі до фото. Автор світлин – користувач із ніком Sid Soer. Згодом, ковельський руфер опублікував нові фото своїх досягнень.

ХАЛЕПА РОКУ. «Інавгураційна» сесія Ковельради «вийшла у свисток», бо голова територіальної виборчої комісії Світлана Карпук зігнорувала законодавство: оголошення відповідною територіальною виборчою комісією на сесії ради рішення про підсумки виборів та визнання повноважень депутатів» не було. То чи розпочалися в новообраних депутатів повноваження?!

З огляду на те, що на пленарному засіданні не було також оголошено і рішення ТВК про обрання міського голови – законний статус Олега Кіндера теж вельми сумнівний. Більше того, Ковельський міськвиборчком «накосячив» у своїй постанові № 59 «Про визнання депутатів обраними у багатомандатному виборчому окрузі з виборів депутатів Ковельської міської ради від 30 жовтня 2015 року».

На пленарному засіданні другої сесії Ковельської міської ради депутат від УКРОПу Володимир Косцьов’ят оголосив свою заяву до ЦВК, голови міської виборчої комісії, міжрайонної прокуратури та мера міста, вказавши, що останній – «без повноважень».

ЦИНІЗМ РОКУ. Ковельське міське керівництво проявило величезну безтактність, не прийшовши на похорони екс-голови міськвиконкому Романа Герасімова, який у 1981-1988 роках керував містом і помер після важкої хвороби на 68-му році життя. Не було на похоронах ні міського голови Олега Кіндера, ні секретаря міськради Михайла Гетьмана, ані навіть заступників мера. «Це просто свинство!» – обурювалися ганебним вчинком теперішньої влади ковельчани, які взяли участь в похоронній процесії.

ШАРПАНИНА РОКУ. Зав’язалася сутичка під час сесії міської ради несподівано: мирній спробі групи ковельчан пройти до президії перешкодив міцної статури агресивний молодик, очевидно, з провладного «табору». «А де міліція?» – під свист і крики протистояння якось розгублено блукав очима в пошуках поліції градоначальник. Колотнеча між рядами наростала. Складалось враження, що шарпанину ініціювали доморощені «тітушки». Дехто з ковельчан припускає, що це був майстер місцевого РЖКП №2, який доводиться ковельському меру свояком – зятем депутата Ковельради від «Батьківщини» Геннадія Кіндера, теж відомого своєю неадекватною поведінкою?

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром