У ковельського «Еліта-центру» відібрали землю

02 Лютого 2016, 18:00
1354

Ковельська міська рада таки відвоювала земельні ділянки, які колись продала у приватну власність засновнику Ковельського житлово-будівельного комбінату Олегу Вовку для будівництва багатоповерхівок.

Втім, історія з будівництвом завершилася плачевно для десятків ковельчан, які вкладали кошти у зведення житла. Відтак, окрім скасування договорів-купівлі продажу Ковельська міська рада через суд взялася скасовувати державні акти на право власності, ‒ пише Під прицілом.

Історія ця почалася ще у 2006 році, коли молодий бізнесмен активно розрекламував у Ковелі кілька багатоповерхівок, збудованих його компанією. Після цього Олег Вовк придбав ще кілька земельних ділянок, які були у комунальній власності і розробив програму зведення ще кількох багатоквартирних будинків.

Маючи беззаперечний доказ того, що бізнесмен таки зводить будинки і успішно розпродує у них квартири, десятки ковельчан взялися укладати договір із директором фірми про купівлю квартири у новобудові та мало не щодня перераховували кошти на рахунок компанії забудовника.

Однак, з того часу люди не бачили ні житла, ні грошей, а Ковельський ЖБК уже давно нарекли другим «Еліта-Центром».

Директора шахрайської фірми звинувачували у привласненні та розтраті майже 10 мільйонів гривень, хоча потерпілі зазначають, що сума викрадених коштів була в межах 14 мільйонів гривень.

Після цього Олега Вовка судили, виправдовували і знову судили. Втім, на час розгляду справи у суді Олег Вовк встиг виїхати в Іспанію, де його затримали працівники Інтерполу.

Тим часом скандальне підприємство успішно збанкрутувало, і наразі справа на стадії ліквідації. Тож тепер Ковельська міська рада взялася відвойовувати назад земельні ділянки, які свого часу надавали Ковельському ЖБК для зведення багатоповерхівок.

Свою позицію Ковельська міськрада мотивує тим, що директор скандальної компанії ніби то не виконав умови договорів купівлі-продажу земельних ділянок, що за адресою м. Ковель провулок 40-річчя Перемоги.

Представник Ковельської міськради Андрій Назарчук у суді пояснив, що ще у травні 2006 року був укладений договір купівлі-продажу земельних ділянок, на яких Олег Вовк обіцяв збудувати кілька багатоповерхівок. І тоді ж Ковельрада продала підприємцю землі у приватну власність.

Згідно умов договору, покупець Олег Вовк зобов’язувався протягом трьох місяців з дня підписання договору надати проект забудови земельних ділянок, отримати дозвіл на будівництво та сплатити до міського бюджету кошти на розвиток інфраструктури міста у розмірі 5% від вартості житлового будинку.

І уже після отримання усіх дозволів та сплати коштів, покупець протягом двох років повинен був приступити до будівництва.

Крім того, умовою договору було визначено, що будь-яке відчуження чи продаж земельних ділянок є неможливим без відповідного на те дозволу Ковельської міської ради.

Однак впродовж кількох років Олег Вовк не те, що не здав будинок в експлуатацію, а й навіть не приступив до його зведення. І така ситуація з усіма договорами купівлі-продажу.

Відтак, у грудні 2014 року Ковельрада уже відсудила ділянку площею 1048 кв.м.; в квітні 2015 року - площею 1083 кв.м.; в серпні 2015 року – площею 1077 кв.м., та 1186 кв.м.

Втім, окрім скасування договорів купівлі-продажу, Ковельська міська рада взялася скасовувати через суд державні акти на право власності на землю.

Представник позивача Андрій Назарчук в суді пояснив, що держакти на землю є похідними від договорів купівлі-продажу, а тому вони також підлягають до скасування. В цьому випадку перепоною не стало навіть й те, що одну зі спірних земельних ділянок Ковельський ЖБК придбав не у міської ради, а у жителя міста Ковеля.

Зрештою, сьогодні суддя Господарського суду Волинської області Микола Шум задовольнив позов Ковельської міської ради про скасування державних актів на право власності на земельні ділянки.

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром