Голова РДА назвав Ковель споживачем трудових ресурсів району

10 Лютого 2016, 09:15
2069

Голова Ковельської райдержадміністрації і водночас депутат Волинської обласної ради від «Солідарності» Віктор Козак провів прес-конференцію для місцевих журналістів з нагоди річниці свого перебування на керівній посаді.

Представникам мас-медіа роздали прес-реліз про здобутки виконавчої влади Ковельського району, роздрукований на 10 аркушах. Ознайомитися з цифрами й фактами можна, прочитавши звіт із зустрічі на офіційному сайті РДА. Демонструвалися також слайди з діапроектору.

Протягом півгодини Віктор Козак розповідав за досягнення, проблеми та плани на майбутнє, сказавши, що йому було легко працювати, бо допомагають з усіх сторін – і громадські активісти, і прості сільські люди, які радять, надають пропозиції, хоч деякі з них не такі, які б хотілися районному керівнику.   

«Коли я прийшов у адміністрацію, то також думав, що це як в бізнесі: захотів – зробив. І зробив через годину. Ні. Система була напрацьована роками. І ту систему так просто не можна розв’язати. А от коли ми будемо разом з усіх сторін пробувати робити крок за кроком, так як об’єднання громад, то будемо на правильному шляху», – мовив Віктор Козак.

«Виношується ідея увіковічення пам’яті відомого співака В’ячеслава Хурсенка, який народився у селі Вербка Ковельського району. Ви в курсі цього, бо дехто не зовсім адекватно сприймає дану пропозицію?» – спитав редактор міськрайонної газети «Вісті Ковельщини» Микола Вельма.

«Громадський діяч Іван Сидорук два тижні тому подав нам звернення щодо увіковічення пам’яті В’ячеслава Хурсенка. Зараз питанням займається відділ культури РДА. Також ми зв’язалися із Дубівським сільським головою. Питання йде до позитивного вирішення», – відповів Віктор Козак.

«Казати, що влада відмежовується від цього питання, це зовсім не так», – доповнив голова Ковельської районної ради Андрій Броїло, який під час прес-конференції сидів поруч із головою РДА.

Тележурналіст Ігор Чайка говорив про екотехнопарк «Лісова казка», який районна влада хоче створити на базі чотирьох озер трьох сільських рад Ковельського району.

«Це щось близько до клубу мрійників, чи має якийсь стосунок до реальності?» – запитав він.

«Як вам сказати. Кожна мрія… Як кажуть, будьте обережні у своїх мріях, бо вони збуваються. Ми в цьому обережні, але питання сапропелю піднімалося вже десятків років назад. Мета яка? Почистити ці чотири озера, добути сапропель і залишити за собою завод по промисловому вирощуванню риби, фабрику – по переробці і фасуванню того самого сапропелю, тобто створити робочі місця. Як нам почистити це? За наші кошти ми цього не зробимо. Треба залучити інвестиції. Воно має бути в комплексі. Це має бути ще й туристичний напрямок, потрібно зробити там туристичні маршрути», – поділився сміливими планами Віктор Козак.

На запитання: «Як ви оціните співпрацю з представницьким органом влади і територіальними громадами?», Віктор Теодосійович повідомив, що бачить «максимальну співпрацю ради та державної адміністрації», причому «рада задає тон», що є спільний діалог і йому дуже приємно працювати із радою, головами об’єднаних громад, сільськими головами, серед яких є два учасники АТО.

«Попередній склад районної ради також мав хорошу співпрацю. Зараз робота покращилася ще більше», – додав Андрій Броїло, навівши таку позитивну рису характеру голови РДА, як скромність.

Журналіст та краєзнавець, поет-пісняр Анатолій Семенюк, який владі пообіцяв написати пісню про село Мощену, поцікавився взаємовідносинами району з містом, маючи на увазі обидва керівництва.

«Не знаю, хто придумав зробити Ковель містом обласного значення. Це сама найбільша проблема, що є місто обласного значення, яке не працює в одній зв’язці з районом. Воно бачить свій бюджет. Цей бюджет набагато більший району. Воно бачить тільки своїх перевізників. Воно бачить тільки своїх людей. Але не бачить, що це є спільне. Наші батьки проживали в селі, ми зараз проживаємо у Ковелі. Нас нічого немає роз’єднувати. У нас має бути і об’єднаний бюджет. У нас має пройти об’єднання громад із центром у місті Ковелі і навіть приєднання сіл. Ніхто не хоче бачити біднішого, коли ти багатший. Оце проблема», – пояснював Віктор Козак.

Є багато фірм, які функціонують у районі, а зареєстровані у місті. І податки, звичайно, йдуть до міського бюджету. За його словами, з центру надання адміністративних послуг 3 мільйона гривень надходить до бюджету міста Ковеля за те, що люди переоформляють на селі свої земельні паї.

«І це не хочуть чути і бачити [міські керівники, – ред.]. Оце проблема, що місто Ковель є таким споживачем трудових ресурсів району. І не тільки. Навіть споживачем продуктів харчування з району. І податків також. Треба це розглядати в комплексі. На жаль, ми не можемо розглянути всі питання, які є. Я не раз з Олегом Олексійовичем [міський голова Олег Кіндер, – ред.] говорив, що місто Ковель споживає воду з району – від нас бере. Вибачте, що так скажу: а що віддає? На сміттєзвалище ви нам все звозите. Останнє питання є кладовище: ми надаємо 10 гектарів землі, вже є погодження, на його розширення. Це не є проблеми когось одного. І нам треба спільно над цим працювати. На жаль, не вдається така співпраця. Вона є, але… сьогодні на сьогодні», – нарікає Віктор Козак.

«Треба статусу позбавити місто?»

«Так. І зразу все стане на свої місця», – підтвердив Віктор Теодосійович.

«Ми вже про це говорили і його нікуди не сховаєш цього проблемного питання. Є приміщення РАЦу. Перший поверх – це комунальна власність міста, а другий – району. Чий дах? Чий фундамент? Чия земля? Хто ремонтувати має? Тому ці питання треба вирішувати, бо вони самі по собі не вирішаться», – підключився Андрій Броїло.

Журналісти порушили тему стихійної торгівлі на Привокзальній площі, бо там торгують, в основному, люди із села своєю власною продукцією.

«Я буду завжди стояти на тій позиції, щоб людина із села могла приїхати і продати, бо це є один з основних їхніх заробітків – із землі і хліва. І їм просто треба створити умови. Ми не повинні боротися з цим процесом. Дуже погано, що і приватники там позабирали. Але ніхто не дивиться на те, щоб збудувати ринок, нехай навіть критий, бо Привокзальна площа – це візитівка нашого міста. І коли виходиш на Привокзальну площу… ми це все бачимо… А чого не окультурити? Ні, ми зробили там велику автостоянку, віддали в приватні руки. А чому не можна було зробити для тих же людей, щоб там торгувати?» – дивувався на завершення прес-конференції міськими реаліями Віктор Козак. 

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром