На Ковельщині хочуть встановити меморіальну дошку розвіднику-диверсанту НКВС СРСР

25 Лютого 2015, 13:40
1352

З такою ініціативою виступає Волинська обласна організація ветеранів України, яку очолює генерал-майор держбезпеки КДБ-СБУ Олександр Булавін, надіючись на «розуміння цієї важливої справи і всіляке сприяння» районного керівництва.

У зв’язку із 75-річницею з початку німецько-радянської війни ветеранська організація вважає своїм «патріотичним обов’язком» встановити меморіальну дошку за місцем народження старшого лейтенанта держбезпеки НКВС СРСР Олександра Сидорчука («Моряк») в селі Радошин Ковельського району.

Відомо, що Олександр Сидорчук народився в 1913 році у сім’ї залізничника. У двадцятих роках сім’я Сидорчуків переїхала до Києва, де він закінчив «семирічку», потім трудився котельником на заводі «Більшовик». У 1932-36 роках проходив дійсну строкову службу в 1-й морській бригаді Тихоокеанського флоту Червоної армії. Після демобілізації повернувся до Києва, влаштувався завгоспом музею російського мистецтва. Від 1938 року працював в органах НКВС.

У 1942-43 роках входив до складу розвідувально-диверсійної групи «Маршрутники», яка діяла у місті Миколаєві. Ця група здійснила низку великих диверсійних акцій. Олександр Сидорчук був основним і найбільш результативним підривником. Він загинув 5 листопада 1942 року при виконання чергового диверсійного завдання.

Двадцять років поспіль тодішнє керівництво Миколаївського обласного комітету Компартії України виходило до вищих інстанцій СРСР з пропозицією про присвоєння Олександру Сидорчуку звання Героя Радянського Союзу посмертно, однак вона залишилася нереалізованою.

«Упродовж 2014-2015 років Волинська обласна організація ветеранів України зверталася до керівництва облдержадміністрації, Служби зовнішньої розвідки та Служби безпеки України з проханням вийти з відповідним поданням до Президента України щодо присвоєння О.П.Сидорчуку звання Героя України посмертно, проте належної підтримки ми не отримали», – заявляє генерал-майор КДБ-СБУ у відставці Олександр Булавін (на знімку).




 

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром