Ковельську поліцію зобов’язали повернути журналісту автомобіль

16 Вересня 2016, 09:20
2804

Таку ухвалу прийняла слідчий суддя Ковельського міськрайонного суду Ірина Логвинюк, розглянувши клопотання слідчого місцевого відділу поліції Дмитра Мартинюка про арешт майна, яке перед тим погодила прокурор Інна Маковецька.

Слідчий поліції Дмитро Мартинюк вніс до суду клопотання, обґрунтоване тим, що у його провадженні є кримінальне провадження з попередньою правовою кваліфікацією статті 290 КК України. Фабула справи зазначена така: «виявлено знищення номерного знака на автомобіль», який належить на праві приватної власності спеціальному кореспонденту волинської газети «Вільна думка» Миколі Силюку.

Машину було вилучено та поміщено на майданчик для зберігання тимчасово вилучених транспортних засобів Ковельського відділу поліції, як об’єкт правопорушення, що може виступати речовим доказом у справі. У провадженні призначено трасологічну експертизу. У клопотанні слідчий просив суд накласти арешт на автомобіль.

У судовому засіданні Микола Силюк та його представник адвокат Ніна Демчук заперечили проти задоволення клопотання і резонансну справу проти поліції виграли. Зокрема, журналіст пояснив, що придбав цей автомобіль, при реєстрації йому видали документ із зазначенням, що двигун – безномерний. Машина неодноразово за період використання ремонтувалася приватним способом. Відомості реєстраційної картки Миколі Силюку відомі не були.

Відповідно до статті 168 КПК України, тимчасове вилучення майна може бути проведене під час огляду, про що складається протокол. У даному випадку такий протокол слідчим Дмитром Мартинюком не складався. За змістом статті 237 КПК України, при проведенні огляду дозволяється вилучення речей, що мають значення для кримінального провадження, при цьому вони опечатуються. Відомостей про вчинення такої процесуальної дії у розпорядження суду немає. У кримінальному провадженні на час розгляду підозра жодній особі не пред’явлена.

Зважаючи на все це, слідчий суддя Ірина Логвинюк у задоволенні клопотання слідчого Дмитра Мартинюка відмовила, зобов’язавши Ковельський відділ поліції, який очолює Іван Тусь, повернути Миколі Силюку автомобіль «Fiat Scudo».

Того ж дня слідчий суддя Ірина Логвинюк розглянула скаргу Миколи Силюка на бездіяльність Ковельського відділу поліції. Тут мова йде про старшого лейтенанта поліції Василя Приколоту, який приїздив за вилученням машини і свого часу приходив на його виклик з приводу зникнення барсетки у кабінеті міського голови Олега Кіндера. І коли Микола Володимирович просив цього поліцая перевірити пакет на наявність там барсетки, який виносила з кабінету мера начальниця одного з відділів, той зробив вигляд, що не чує журналіста.

До речі, у 2015 році рішенням Ковельської міської ради Василь Приколота отримав дозвіл на складання проекту землеустрою щодо відведення безоплатно у приватну власність земельної ділянки, площею 800 квадратних метрів на вулиці Миру, для індивідуального житлового будівництва. Автором даного рішення є тодішній депутат міськради з фракції ВО «Батьківщина» та консультант мераЮрій Конащук.

Микола Силюк вказує, що Василь Приколота вчинив дії по вилученню у нього автомобіля, які можуть бути протиправними, і для захисту своїх прав він звернувся до відділу поліції із заявою про вчинення Приколотою злочину. Силюку було видано талон про прийняття заяви, однак заява про злочин не була внесена до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Представник відділу поліції та прокурор до суду не з’явились. Втім, їхнє ігнорування не стало на заваді прийняття судом рішення. Слідчий суддя Ірина Логвинюк скаргу задовольнила частково, зобов’язавши Ковельський відділ поліції внести відомості про злочин до ЄРДР і розпочати розслідування. Ухвала оскарженню не підлягає. 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39