Ковельська влада «замордувала» у місті багато дерев

15 Грудня 2014, 09:08
1431
Громадські активісти мають намір звернутися із позовом до суду за некомпетентні дії міського чиновництва та комунальної служби, що завдали непоправних пошкоджень деревам на вулицях Ковеля.
 
Так звані «спеціалісти» в галузі бензопили перетворили ще донедавна зелене місто на вулиці з гнилими пеньками.
 
Тільки під час обстеження вулиць Незалежності, Івасюка, Ветеранів, Вербицького інженер охорони і захисту лісу Василь Козак під час рейду разом із місцевими журналістами виявив два десятка приречених на загибель кленів, ясенів, каштанів та лип. 
Державними нормативними актами передбачена відповідальність за псування зелених насаджень. Зокрема, про це йдеться у постанові Кабінету Міністрів України від 8 квітня 1999 року за № 559 «Про такси для обчислення шкоди, заподіяної зеленим насадженням у межах міст та інших населених пунктів». Розміри шкоди, яку заподіяло міське комунальне підприємство «Добробут» внаслідок пошкодження дерев надмірним обрізанням, що призвело до всихання або припинення росту, за приблизними підрахунками фахівця становлять майже 62 тисячі гривень. 
 
«Внаслідок неправильного формування крон дерева масово всихають, а нових майже не висаджують. Ще донедавна п’ятдесяти-шістдесятирічні липи, клени, каштани зростали на ковельських вулицях, створюючи комфортний затишок влітку та взимку. Власне, будь-яке дерево красиве завдяки своїм кронам, корі, листю. Однак втрутилися міські комунальники. Дерева почали перерізати навпіл, або так їх «обчикрижувати», що ті стали всихати, виглядати так, наче «після Чорнобиля». Багато хто з мешканців та гостей міста обурюється, але недалекі «різуни» втокмачують, що це – гарно, мовляв, так «зверху» начальство каже», – говорить Василь Козак. 
 
За словами Василя Тимофійовича, дерева, які не всохли зразу, обросли дереворуйнівними грибами, як докір місцевій владі. Зовнішні покриви (кора) надійно захищають дерева від проникнення патогенних організмів і, насамперед, тих грибів. І чим більше рана, тим більша ймовірність проникнення туди інфекції. Річ, в цілому, добре відома садівникам, але не ковельським градоначальникам. 
 
За часи Незалежності України у Ковелі дуже мало посаджено дерев. Не владці, а – руйнівники. Тільки подивіться на світлини: ось типовий вигляд нашого колись зеленого міста.
Коментар
24/04/2024 Вівторок
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром