У Ковельській міськраді сперечалися з приводу «газового» звернення до керівництва держави

07 Квітня 2017, 14:14
1673

Слідом за районною радою, яка вчора прийняла звернення з вимогою скасувати абонплату за газ, сьогодні подібне розглядали на позачерговій сесії міські депутати.

Керівник депутатської фракції «Солідарність», заступник голови Волинської ОДА Сергій Кошарук підтримав думку про недолугу політику НКРЕКП, яка прийняла рішення, попередньо не провівши його обговорення серед громадськості.

«Саме тому і Президент України зробив заклик, щоб призупинити дане рішення. НКРЕКП призупинить на три місяці, але не скасує прийнятого рішення, яке без сумніву є в інтересах країни. Спочатку потрібно вирішити проблему компенсації підвищення на 50 гривень рахунку для 20% споживачів», – сказав Сергій Кошарук.

Щодо питання внесення абонплати у субсидію, то його може вирішити тільки уряд, подавши відповідні зміни законопроектом до Верховної Ради. Помилка НКРЕКП – у відсутності належної комунікації з парламентом та суспільством. Такі рішення потрібно пояснювати заздалегідь, а не по факту, тоді не виникатиме ненормальної політизації питання. Рішення НКРЕКП – не самодіяльність, а виконання Закону «Про ринок природнього газу» та Меморандуму з МВФ.

Сергій Кошарук нагадав голосування за цей Закон, що призвів до абонентської плати за газ, яке відбулося 5 березня 2015 року, і його результати такі: «Батьківщина» – 14 «ЗА» (проти – нуль), Радикальна партія Олега Ляшка – 16 «ЗА» (проти – нуль), «Самопоміч» – 23 «ЗА» (проти – нуль), «Народний фронт» – 69 «ЗА» (проти – нуль), БПП – 96 «ЗА» (проти – нуль).

«Таким чином, 5 березня 2015 року депутати від цих партій розуміли необхідність розділення абонплати (вартості транспортування газу) та вартості його споживання, але сьогодні з політичних причин вони це рішення жорстко критикують. Потрібно бути послідовними і однозначно треба гарантувати українцям, що такі зміни не будуть додатковим навантаженням», – мовив Сергій Кошарук.

Він також додав, що рішення про розділення об’єднаної платіжки на вартість спожитого газу та абонентську плату – необхідне. По-перше, на виконання Закону України «Про ринок природнього газу». По-друге, для запровадження загальноєвропейських правил формування цін. По-третє, для вирішення справи у Стокгольмському міжнародному арбітражі на користь України. Ціна питання у судовій суперечці між «Нафтогазом України» та «Газпромом» Російської Федерації – 12 мільярдів доларів.

«Треба задуматися, чи не будуть такі звернення «на руку» «Газпрому» і повернуті, врешті-решт, проти України?! А розділення на плату за газ і абонплату – загальноєвропейська практика, яка в майбутньому дозволить обирати постачальника газу на конкурентних засадах», – зауважив Сергій Кошарук, закликавши не підтримувати даний проект рішення та переробити звернення, щоб не бути в руках тих, хто маніпулює українцями заради «Газпрому».

«Я не знаю, які там депутати у 2015 році за що голосували, але є сьогодні у нас «картина», як говорив один із Президентів, маємо те, що маємо. Коли українці доведені до зубожіння, і Україна воює з російським агресором, на догоду олігархам приймати таке рішення для того, щоб приватні облгази, які керуються газотранспортною системою, і на сьогодні ще мають щомісячно сплачувати якусь абонплату? Я рахую, що в цей період це не тільки аморально, а це й злочинно!» – заявив доповідач з даного проекту рішення Олександр Місяць, з Радикальної партії Олега Ляшка.

Голова депутатської фракції «УКРОП» Ігор Пініс говорив, що політика, яка проводиться сьогодні по відношенню до громадян України, є антинародною і грабіжницькою.

«Винні у цій політиці мають бути покарані. Владі треба дати зрозуміти, що ми, депутати місцевих рад, будемо стояти на захисті інтересів громади», – сказав пан Пініс.

Як каже депутат від «Батьківщини» Святослав Степанюк, рішення НКРЕКП справді скопійоване з європейської практики.

«Я вивчав цю систему «розчеплення газу». Абонплату за газ це вже придумали наші олігархи. Це чисто український почерк… Рішення НКРЕКП просто недолуге. Вони щось скопіювали, але поставили свої акценти», – наголосив пан Степанюк.

Поки тривала дискусія між депутатами деякі з присутніх на позачерговій сесії «бавилися» на своїх смартфонах.

Сергій Кошарук знову попросив слово і нагадав, що рішення НКРЕКП є недолугим, і що його критикував Президент України, який звернувся до уряду та НКРЕКП знайти узгоджене рішення, яке б передбачало не підвищення тарифів та розповсюдження субсидій на всі види платежів для всіх, хто цього потребує.

«Якщо ми дійсно хочемо захищати народ, а не газових олігархів, то нам треба зробити відкритий, прозорий ринок газу. Для цього треба розділити мережу та постачальників. Це є загальноєвропейська практика. І якщо ми сьогодні кажемо, що ми – проти цього, то ми якраз і підтримуємо тих олігархів, в чиїх руках сьогодні мережа», – застеріг пан Кошарук.

«Дякую за позицію Сергію Дмитровичу в частині того, що він підтримує, що неправильне рішення було. То власне ми і звертаємося, що воно неправильне, і щоб Президент призупинив це рішення… Я зрозумів, що ви підтримуєте. «Солідарність» стоїть на позиції підтримки простого народу. І я переконаний, що ви всі проголосуєте», – запевняв міський голова Олег Кіндер.

Вадим Ткачук, від «Свободи», теж закликав підтримати дане звернення, причому зазначив, що Президент України призупинив рішення НКРЕКП тільки завдяки тиску громади.

Звернення до керівництва держави підтримали 26 обранців громади, в тому числі й міський голова. Утрималися лише депутати від «Солідарності». 

Коментарі
07 Квітня 2017, 17:20
Олігархи? Кошик, не ще не олігарх місцевого розливу?<br/> Уроди, люди за СВОЇ гроші тягнули газові нитки, або ще Радянська влада проклала, то за який х... ще платити якусь абонплату за транспортування? Хай спочаткузаплатять за НАШІ труби, які незаконно прихватизовані.<br/> І щото за 2 худобини утримались при голосуванні? Імена в студію.
07 Квітня 2017, 17:43
так, колись ці труби хтось проклав, але обслуговують їх кожен день і зараз. За такою логікою ви повинні купити автомобіль і вимагати щоб його безкоштовно обслуговували, ремонтували і заправляли...<br/>це є природня монополія, яку потрібно утримувати в належному стані. мало в якій країні є практика платити в одній ціні і за газ і за його транспортування, це унеможливлює існування ринку. А для споживача єдина ціна означає, що і надалі уряд визначатиме космічну ціну на газ, керуючись побрехеньками а люди не матимуть вибору іншого постачальника, з дешевшою ціною...
07 Квітня 2017, 17:54
Утримались - Кошарук і Роїк (обоє - БПП Солідарність)
07 Квітня 2017, 18:19
а що ви розумієте під словом - утримання мереж. Я розумію так, що разом з рахунком на абонплату мені буде видано акт виконаних робіт, в якому обгруниовано буде розписано, за що з мене бкруть абонплату -які роботи зроблені , на яку суму. Складлається враження, що для обслуговування мереж щомісячно будуть викопувати труби з землі, просмолювати їх і наново закопувати. То тоді я згоден платити за абонплату. Хто пояснить - що таке обслуговування мереж, які види робіт проводяться. Після проведення газу в мій будинок до мене крім контролеру кічильника білше ніхто не приходив. мабуть буде раз в місяць приходити майстер, змазувати краники, міняти безкоштовно шланги, фарбувати труби.
07 Квітня 2017, 19:12
Що вам шкода для падлів типу Ахметова сотню другу гривнів на кишенькові розходи
08 Квітня 2017, 10:47
Якщо Кошарук і ко хочуть &quot;розділення на плату за газ і абонплату&quot; - то хай розділяють в платіжці, а не добавляють нову суму в платіжку.
08 Квітня 2017, 10:55
Юліна Батьківщина вміло вішає локшину на вуха електорату. Сама Юля завжди відстоює інтереси Газпрому. Цього разу приплели президента та уряд до рішення НКРЕ КП, яке від них незалежне. Хвилю підхопили ті, хто проти пороха - Коломойський, Садовой, Тягнибок, Ляшко
08 Квітня 2017, 13:15
Гавкай, гавкай,.тільки не кусайся - твоєму Пороху буде те що і його другу Янику.
08 Квітня 2017, 23:44
Яке ще утримання мереж? Захищаєте інтереси олігархів та контори,в якій зарплату отримуєте, чи думаєте залюдей? Споживачко, ти або сцикуха неповнолітня, яка ніколи газової труби не бачила, або живеш у віртуальному світі. Я за 25 років української влади НІ разу не чув навіть, щоб хтось обслуговував трубу в моєму районі, хіба підключення нових споживачів за ЇХНІ Ж гроші роблять.<br/> Газпром, скажи но де ще у світі платять за газ та ще якусть абонплату. Я плачу за газ, а монополіст має мені його доставити. Як - його проблема, він на те й монополіст, який дере нечувану ціну.
Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024