У Ковельській колонії наглядачі накачують в’язнів наркотиками, – ICTV

11 Квітня 2017, 11:47
15995

На телеканалі ICTV у проекті журналістських розслідувань «Більше ніж правда» у серії «Малолітні раби» розповідалося про Ковельську виховну колонію для неповнолітніх.

Зі слів ув’язнених, дізнавшись про приїзд журналістів з Києва, керівництво колонії покращило їм раціон харчування. Знімальна група показала працю засуджених підлітків у холодному виробничому цеху, фальсифікацію працівниками колонії документів, знущання старших «зеків» над молодшими за вказівкою наглядачів. У колонії є свої «активісти», яких називають «буграми». В’язні розповіли журналістам про побиття руками та ногами, демонстративні покарання, а найбільшим «катом» вони називають тюремного лікаря, який вводить їм в тіло сильнодіючий препарат, після якого підліток не може їсти та нормально ходити.

«Цей препарат колеться при збудженні, психоемоційних розладах. Доза колеться, відповідно до показань», – пояснив тюремний лікар старший лейтенант Володимир Улітич.

Галопередол – сильнодіючий психотропний препарат. У спеціальних клініках ним заспокоюють буйних хворих.

«Це реальні катування. Цей препарат дійсно впливає на здорову людину. Судини в нього звужуються, починає викручувати руки. Людина стає неадекватною. Це – злочин», – наголошує правозахисник Андрій Діденко.

Тюремний лікар Володимир Улітич заявляє, що йому це дозволяє робити інструкція.

Коли ув’язненого «ламає», то його підвішують на дверях карцеру.

«Перевиховати такими тоталітарними методами нікого не можна», – стверджує адвокат Іван Лібенман.

Семеро засуджених Ковельської виховної колонії погодилися дати покази. Журналісти викликали прокуратуру та поліцію. Однак, виявилося, що обличчя перевіряльників неповнолітнім ув’язненим давно відомі.

«Скільки разів прокурор приїжджав… Писали заяви і нічого він не зробив», – свідчить про безнадію засуджений Михайло.

Під натиском кореспондентів прокуратура, нарешті, побачила свавілля наглядачів. Відкрили два кримінальні провадження за фактом нанесення легких тілесних ушкоджень та зловживання владою. У міністерстві юстиції, якій підпорядковуються всі колонії, теж пообіцяли, що винних покривати не будуть.

Вже у столиці журналісти з’ясували, що неповнолітні засуджені можуть працювати тільки за бажанням і не більше чотирьох годин на добу, отримуючи заробітну плату. На практиці виходить, що у Ковелі в’язні гарують з ранку до ночі, нагадуючи рабів.






3

Відео також можна переглянути за посиланням: http://ictv.ua/ua/videos/navishho-naglyadachi-nakachuyut-v-yazniv-narkotykamy-bilshe-nizh-pravda-vypusk-vid-10-04-2017/

Коментарі
11 Квітня 2017, 15:13
Давайте за злочини направляти на відпочинок в Дубаї, чи на Канарські острови на весь строк увязнення . Може так поборемо злочинність
11 Квітня 2017, 15:32
ніхто не каже про відпочинок бандитів на Канарах, але за знущання та катування, вколені наркотики і рабську працю теж повинен хтось відповідати
11 Квітня 2017, 15:43
І чого мені хочеться мочкануть якогось отставного мусора чи когось при мусорах
11 Квітня 2017, 16:33
Надо чтобы они больше никогда не думали
11 Квітня 2017, 17:38
це ж діти!! вони і так відповідають за свої вчинки,але щоб колоти наркоту і знущатись так.... це перебор..
11 Квітня 2017, 19:56
Їх ніхто просто так не колить, а коли в нього почалась БЕЛКА , і він ЗАГРОЖУЄ іншим, йому вводять спеціальні препарати, призначенні психологом. ЖАЛІЙТЕ ВБИВЦЬ ТА НАСИЛЬНИКІВ МАЛИХ ДІТЕЙ. І якщо ви там не були і нічого не бачили то НЕ ТРЕБА ПИСАТИ ГИДОТИ
11 Квітня 2017, 21:27
У мене там сидів брат і о повірте не всі сидять за злочини які зробили!є які просто відседіли бо треба було не посадити якогось мажора!До відома *Працівника* спочатку понаколюєте,а потім кажите ,яке воно бидло вийшов і колиться,наркоман!Самі ж і колите,маєте навпаки тільки в голову доносити як найкраще!!Іа робите навпаки!!Як на мене то ви і самі написали ГИДОТУ.І ВІД ВАС ЩЕ БІЛЬША ЗАГРОЗА МОЖЕ БУТИ ЧІМ ВІД НИХ!!
11 Квітня 2017, 21:35
цікаво хто замовив та оплатив "репортаж". Повна ахінея.
11 Квітня 2017, 21:39
Шановні не ведіться на провокації! Цей репортаж, повністю замовний. Всі слова працівників вирвані з контексту а так звані жертви це психічно неврівноважені і тяжкі підлітки і прошу не забувати, що вони є справжніми злочицями. На сьогоднішній день в установі для них створені всі умови для їх комфортного перебування. Хто хоча б раз бував за цими стінами здивується комфорту і можливостям які відкриті перед ними. Тільки знімальна група вперто проігнорувала думку більшості засуджених та відмовилася показати місце де вони проводять більшу частину свого часу, а це якраз професійно -технічне училище і школа. На рахунок рабської праці то працюють хлопці виключно за власним бажанням, згідно законодавства. Дуже смішно підрахували доходи від такої праці без врахування витрат на матеріал, сплату всіх податків. А на рахунок наркотиків то попрошу шановних експертів не знаючи броду не лізти у воду. Вказаний препарат застосовується виключно за призначенням кваліфікованого лікаря психіатра. Дуже прикро, що люди так легко вірять тому чого не бачили на власні очі.
11 Квітня 2017, 22:26
бачу що цей сайт теж активно співпрацює із lctv, адекватні коментарі швидко підчищають. Негарно...(
11 Квітня 2017, 22:27
Зате про мусорів писати це норма.
11 Квітня 2017, 22:32
Люди, ще раз закликаю вас до критичного мислення. Не ведіться на телебачення, воно тільки викривлює і спотворює реальний стан речей. Раніше я б мабуть​ теж повірив усьому цьому, але після розіпнутих хлопчиків по раша тв висновки самі напрошуються просто проведіть аналогію.
11 Квітня 2017, 22:35
Галоперидол ніякий не наркотик. Коли злочинець неадекват починає бикувати то його лікують дозволеним в Україні препаратом.
11 Квітня 2017, 23:47
"Цей репортаж, повністю замовний." А хто замовник? Власники телеканалу? Сусідня колонія? Конкуренти? Якась банда з Ковеля? Дайте відповідь! Поки що добре видно одне: ваша писанина є замовною і замовник - адміністрація колонії, до якої ви маєте відношення, якщо не конкретне, то опосередковане.
12 Квітня 2017, 00:40
То правда, знущатись не можна і винні мусятьбути покарані!, Як то так, змусити жити в нелюдських умовах, жах!<br/> Ото ж негайно треба вжити заходи до тих, хто довів країну до ручки, змушує людей недоїдати, аби лише заплатили за непідйомну комуналку. А малолітні бандюгани - це ж просто діти,вони майбутнє країни. Забезпечити їм утримання на Канарах!.
12 Квітня 2017, 00:57
Галаперидол був призначений лікарем, про що є відповідний запис у документації. <br/>Колись в цій колонії відбувало строки шість сотень ув&quot;язнених. Зараз набагато менше при тій же базі. Якщо ви всерйоз вірите неповнолітнім злочинцям, значить вам щастило уникати результатів їхньої діяльності.
12 Квітня 2017, 01:36
якби ти там не сидів то з впевненістю не писав би з помилками, і те що ти гвориш то є 100% виходець в установи вул.Шевченка, 20. Можу назвати твоє призвіще.
12 Квітня 2017, 01:57
Для тих хто хоче знати правду, що робиться в колонії, чи дійсну інформацію висвітило тв? Запрошуємо на роботу в установу. Можливо ВИ деяких &quot;діток&quot; з відхиленнями навчите правильно жити
12 Квітня 2017, 09:59
Прошу всіх зауважити хто виступає правозахисником. Це теж засуджений в минулому, який стверджує що препарат являється наркотичним засобом. Ці так звані громадські активісти працюють на замовлення кримінальних угрупувань у зв'язці з замовними журналюгами та незрозумілими помічниками депутатів. Відповідно і зміни до законодавства які дозволили вільний вхід до тюрем незрозумілих туристів теж лобіювався подібними людьми. Я не думаю що та журналістка яка так активно захищає діток хотіла б зустрітися з ними віч на віч у темному провулку. Я згоден що судова система України не досконала але повірте 99 відсотків засуджених які знаходяться в колонії вчиняли злочини неодноразово і злочини такі як убивство і насилля над іншими людьми. Закликаю, задумайтеся над цим перш ніж звинувачувати людей які справді прводять з ними за одним парканом своє життя.
12 Квітня 2017, 10:00
Прошу всіх зауважити хто виступає правозахисником. Це теж засуджений в минулому, який стверджує що препарат являється наркотичним засобом. Ці так звані громадські активісти працюють на замовлення кримінальних угрупувань у зв'язці з замовними журналюгами та незрозумілими помічниками депутатів. Відповідно і зміни до законодавства які дозволили вільний вхід до тюрем незрозумілих туристів теж лобіювався подібними людьми. Я не думаю що та журналістка яка так активно захищає діток хотіла б зустрітися з ними віч на віч у темному провулку. Я згоден що судова система України не досконала але повірте 99 відсотків засуджених які знаходяться в колонії вчиняли злочини неодноразово і злочини такі як убивство і насилля над іншими людьми. Закликаю, задумайтеся над цим перш ніж звинувачувати людей які справді прводять з ними за одним парканом своє життя.
12 Квітня 2017, 10:24
На мою думку замовниками може бути навіть сам мін'юст. На даний час в Україні проходить так звана рефлрма пенітенціарної служби яка повністю себе дескридитувала. Показавши як в даний час все погано, і яку розруху лишили 'папєрєднікі' можна виправдати своє бездарне керівництво. А потім замовивши правильний репортаж який висвітлить ситуацію з іншого боку приписати собі всі здобутки. Магія телебачення.)
12 Квітня 2017, 12:45
Перш ніж кидати цеглини, раджу хоча б трошки напружити мозок і подивитися на ситуацію ширше. Звідки беруться &quot;діти вулиці&quot; які потім потрапляють в колонії, хто допоміг їм адаптуватися до життя у суспільстві поки вони були на волі? Захисники, ви ситі і обігріті любите своїх дітей і сім'ї і пишучи тут про свавілля мусорів не запитуєте в першу чергу у себе, що конкретно зробили ви для того щоб ці діти не потрапили за грати та не стали злочинцями. Ціж самі активісти і журналісти заробляючи на чорному піарі живуть за рахунок вас, на подачки з кишені &quot;народних&quot; депутатів пов'язаних з криміналом, що безпринципно розкрадаючи бюджет скормлююють вам чергову недосенсацію, залякують вас відвертаючи увагу від справді актуальних питань. Так що, шановні, завжди починайте з себе.
13 Квітня 2017, 00:27
Я цю картину бачу з дроугоі сторони. Ви тутдобре предивіться.де колонія знаходиться.у центрі міста.біля річки (райский уголок). Тому венних наказать налагодети порядок і недати якомусь шулеру це все захватить
13 Квітня 2017, 12:40
Замовником, скоріш за все виступив Корнієвський, його основна діяльність допомога засудженим і тим хто звільнився з місць позбавлення волі. Необхідно і рботу показати, бо благодійну допомогу регулярно збирає, і контактує із засудженими регулярно.
13 Квітня 2017, 13:41
Спостерігаючи за сьогоднішнім медійним простором можна зробити висновок, що реортаж просто ланка одного ланцюжка. Систему в цілому хочуть облити брудом. Орієнтуючись на європейські стандарти тримання засуджених захисники забувають, що ці стандарти прямопропорційно залежать від рівня життя в країні. А якраз у Ковелі умови тримання одні з найкращих по Україні, це можуть підтвердити навіть колишні вихованці, які потім потрапляючи у дорослі тюрми мали можливість порівняти. Не в кожній лікарні України таке харчування. І те, що в репортажі говориться про показуху яку організувала адміністрація з харчування є наклепом та відвертою брехнею, що легко можна перевірити в будь який час. Люди, не довіряйте телевізору та ретельно перевіряйте інформацію яку вам подають.
13 Квітня 2017, 14:17
Що це за слово таке придумали &quot;вихованець&quot;. Вихованець чого? Військового ліцею, дитячого будинку чи спортивної школи &quot;Динамо&quot;? Це - колонія, в народі - тюрма, а в тюрмі - в'язні, навіть якщо вони і малолітні. Навіщо самих себе дурите?!
13 Квітня 2017, 14:49
Правила внутрішнього розпорядку установ виконання покарань. Затверджено Наказом Державного департаменту України з питань виконання покарань 25 грудня 2003 № 275 Розділ VI. ДЕЯКI УМОВИ ВИКОНАННЯ КРИМIНАЛЬНОГО ПОКАРАННЯ В УСТАНОВАХ ВИКОНАННЯ ПОКАРАНЬ<br/>п 28. Взаємовiдносини працівникiв установ виконання покарань i засуджених У виховних колоніях персонал звертається до засуджених на &quot;ти&quot; і може звертатись до них словами &quot;вихованець&quot;, &quot;вихованка&quot; та називати їх по імені. http://zakon0.rada.gov.ua/laws/show/z1277-03/page2<br/>На рахунок замовних дописувачів ви не праві, я просто хочу показати людям які дивляться тб, що їх обманюють, а працівників обливають брудом без доказів їх вини.
13 Квітня 2017, 14:55
Посилання на діючий наказ міністерства юстиції <br/>http://zakon0.rada.gov.ua/laws/show/z1656-14 ІV. Взаємовідносини засуджених із персоналом установ виконання покарань та іншими особами <br/>п. 1 У виховних колоніях персонал звертається до засуджених на &quot;ви&quot; i може звертатись до них словами &quot;вихованець&quot;, &quot;вихованка&quot; та називати їх по імені.
13 Квітня 2017, 14:58
З двох вищевказаних наказів наглядно видно в чию сторону приймаються закони у нас в країні і хто стоїть за цими змінами.
13 Квітня 2017, 16:58
Закони в Україні пишуться швидко і не зрозуміло що вони покращують, отже на ваш розсуд представлю кілька змін до законодавства України що стосуються утримання засуджених.<br/>Дозволяються:<br/>1. Телефонні розмови (раніше їх кількість обмежувалась), <br/>2. користування мережею Інтернет під наглядом адміністрації. (раніше було заборонено)<br/>3. звертання працівника адміністрації навіть до неповнолітнього засудженого тепер на &quot;ВИ&quot; (раніше &quot;ТИ&quot;) не забагато честі?<br/>4. захід на територію зони що охороняється незрозумілих &quot;помічників&quot; народних депутатів разом з охочими до надуманих сенсацій журналістами, лікарями і.т.д. в будь яку пору доби.<br/>І таких вдосконалень законодавства чимало. Напрошується питання, можливо засуджені за тяжкі злочини вбивці і гвалтівники єдина надія нашої держави на світле майбутнє?
13 Квітня 2017, 17:42
Коментар до статті 125 КК України<br/><br/>1. Честь і гідність людини як члена суспільства і громадянина є сукупністю його моральних якостей і відносяться до числа основних моральних цінностей. Право кожного на повагу до його гідності зафіксоване в Конституції України 1996 р. (ч. 1 ст. 28). Посягання на честь і гідність особи можуть тягти цивільну (ст. 7 ЦК) або кримінальну відповідальність, яка настає за наклеп (ст. 125) та образу (ст. 126).<br/><br/>Справи про злочини, передбачені ч. 1 ст. 125 та ст. 126, .порушуються не інакше, як за скаргою потерпілого (ч. 1 ст. 27 КПК). При прийнятті від скаржника заяви суду треба з'ясувати, в якому порядку — кримінальному чи цивільно-правовому — від просить захистити його інтереси.<br/><br/>2. Об'єктом наклепу є честь і гідність людини як її невід'ємні особисті цінності, пов'язані з оцінкою особи суспільством та, почуттям самою особою своєї суспільної значимості.<br/><br/>Потерпілими є будь-які фізичні особи, в тому числі померлі, душевнохворі та діти.<br/><br/>3. Засобом вчинення злочину є неправдиві вигадки, що ганьблять іншу особу. Йдеться про начебто вчинений потерпілим протиправний чи аморальний вчинок та інші відомості, що ганьблять потерпілого (наприклад, про венеричне захворювання, оскільки його наявність передбачає, як правило, ведення розпусного способу життя). Ознака ганебності відомостей є питанням встановлення факту судом в кожному окремому випадку і по суті своїй є такою, що принижує честь і гідність громадянина в громадській думці з точки зору додержання законів, загальновизнаних правил співжиття та принципів людської моралі. Поширення дійсних відомостей, хоча б вони і ганьбили потерпілого, не є наклепом (див&quot;. справи Г. // Рад. право. — 1968. — № 12. — С. 85—86 та К. // Рад. право. — 1979. — № 9. — С. 87—88).<br/><br/>Завідомо неправдиві вигадки, що ганьблять іншу особу, можуть бути засобом наклепу, якщо в них йдеться про &quot;факти&quot; минулого чи теперішнього, а не гадані майбутні.<br/><br/>4. Об'єктивна сторона злочину характеризується поширенням завідомо неправдивих вигадок, що ганьблять іншу особу. Під поширенням таких відомостей розуміється повідомлення їх винним невизначеній кількості осіб, кільком особам або хоча б одній особі, крім самого потерпілого. При повідомленні таких вигадок самому потерпілому винний може нести відповідальність за ст. 126 за наявності всіх ознак цього злочину (рив. абз. 1 та, 2 п. 11 постанови Пленуму Верховного Суду України від 28 вересня 1990 р. № 7 &quot;Про застосування судами законодавства, що регулює захист честі, гідності і ділової репутації громадян та організацій&quot; // Бюлетень... — С. 107—108).<br/><br/>Поширення може виражатися в різних формах: усній (в розмові, публічному виступі в аудиторії, по радіо тощо), письмовій (у листі, статті в газеті, шляхом демонстрації плакатів, інших творів у громадських місцях тощо).<br/><br/>Злочин є закінченим з моменту поширення відомостей, що ганьблять потерпілого.<br/><br/>5. Суб'єктивна сторона злочину характеризується умисною формою вини: винний знає про неправдивість поширюваних вигадок, що ганьблять іншу особу, усвідомлює такий характер цих вигадок і бажає їх поширювати.<br/><br/>Не є наклепом поширення неправдивих відомостей, які ганьблять іншу особу, якщо винний не усвідомлює того факту, що вони не відповідають дійсності. В такому випадку у відповідності зі ст. 7 ЦК (в редакції Закону від 6 травня 1993 р.) потерпілий вправі вимагати від суду спростування таких відомостей, а також відшкодування майнової і моральної (немайнової) шкоди, завданої їх поширенням. &quot;Відповідно до чинного законодавства моральна шкода може полягати, зокрема: у приниженні честі, гідності, престижу або ділової репутації...&quot; (абз. 2 п. З постанови Пленуму Верховного Суду України від 31 березня 1995 р. № 4 &quot;Про судову практику в справах про відшкодування моральної (немайнової) шкоди&quot; (Збірник... Частина перша. — С. 32).<br/><br/>Президія Чернігівського обласного суду в своїй постанові у справі Т. зазначила: &quot;Якщо особа сумлінно помиляється щодо неправдивого характеру поширюваних нею відомостей або висловила офіційним органам припущення про незаконні дії певної особи з проханням перевірити пов'язані з цим обставини, кримінальна відповідальність за наклеп виключається&quot; (Практика... С. 151).<br/><br/>6. Суб'єкт — особа, яка досягла шістнадцятирічного віку.<br/><br/>7. Кваліфікуючими ознаками наклепу є вчинення його у друкованому або іншими способами розмноженому творі, в анонімному листі або особою, раніше судимою за наклеп (ч. 2 ст. 125), а також наклеп, поєднаний з обвинуваченням у вчиненні злочину проти держави або іншого тяжкого злочину (ч. З ст. 125).<br/><br/>Друкованим або іншим способом розмноженим твором є твір, втілений у матеріалізовану форму книги, статті, листівки, оголошення тощо будь-яким способом (надрукований друкарським способом, на машинці, знятий на відеокасету, написаний від руки тощо). Розмноженими творами визнаються й одиничні примірники тексту чи зображення, призначені для читання або огляду багатьма людьми (скажімо, листівка, наклеєна на паркані).
13 Квітня 2017, 18:17
Рад. право. — 1968. <br/>А нема чогось ще старішого за радянський журнал 1968 року?
22 Квітня 2017, 22:02
Быльше би таких добрих людей якы допомагають людям.
23 Квітня 2017, 15:49
Зараз наданий момент находиться у ковельськый вк мый брат якого кололи уколами якы загражували його життю' хотя вын не э присихычною людиною вын впершу же очерыдь э людиною.ви всы такы умны а як би вашы дыти там находились ы их би кололи такими припаратами мены дуже цыкаво що би ви робили.люди це не наклип выдкрийте очы не сходыть сума мого брата переводять у кременчуцьку малолетку по адмыныстрацыя боиться що популярнысть ковельськои вк упаде хотя куда ии уже падати вона уже упала.<br/>Хочу подякувати каналу аситиви больше чем правда и хочу вам пожилати всього найкращого.<br/>Люди вони вам показують то що було скрито выд ощиства но ви зараз все знаэте но нехочете вце вырити но знайте одне госпоть все бачить.<br/>Хочу подякувати Оченашенку дашы вона дуже справедлива людина таких би по быльше.
23 Квітня 2017, 15:49
Зараз наданий момент находиться у ковельськый вк мый брат якого кололи уколами якы загражували його життю' хотя вын не э присихычною людиною вын впершу же очерыдь э людиною.ви всы такы умны а як би вашы дыти там находились ы их би кололи такими припаратами мены дуже цыкаво що би ви робили.люди це не наклип выдкрийте очы не сходыть сума мого брата переводять у кременчуцьку малолетку по адмыныстрацыя боиться що популярнысть ковельськои вк упаде хотя куда ии уже падати вона уже упала.<br/>Хочу подякувати каналу аситиви больше чем правда и хочу вам пожилати всього найкращого.<br/>Люди вони вам показують то що було скрито выд ощиства но ви зараз все знаэте но нехочете вце вырити но знайте одне госпоть все бачить.<br/>Хочу подякувати Оченашенку дашы вона дуже справедлива людина таких би по быльше.
24 Квітня 2017, 21:15
Всмысле журналист спрашивает &quot;зечем вы маршируете&quot; - это элементарная дисциплина!!!! И на каком основании дети в школах едят за деньги, а зэки бесплатно. Все правильно-пусть работают, меньше глупых мыслей будет лезть в голову
24 Квітня 2017, 21:16
Ррс
25 Квітня 2017, 05:42
Люди ви подумайте щоб вийти по умовнодостроково то треба купити вiкно або евро дверi ну одним словом адмiнiстрацiя заробляэ на зеках'люди бутьте справедливы и подумайте своэю головою що адмыныстрацыя сама робить з засуджених зекыв вони даже не дають шанс помыняти життя ы начати все з чистого листа.мый друг зараз там сидить там заставляють зекыв працювати выд ранку до ночы.
25 Квітня 2017, 05:43
Люди ви подумайте щоб вийти по умовнодостроково то треба купити вiкно або евро дверi ну одним словом адмiнiстрацiя заробляэ на зеках'люди бутьте справедливы и подумайте своэю головою що адмыныстрацыя сама робить з засуджених зекыв вони даже не дають шанс помыняти життя ы начати все з чистого листа.мый друг зараз там сидить там заставляють зекыв працювати выд ранку до ночы.
25 Квітня 2017, 05:44
По-перше навчись писати, по-друге твого братика ненаглядного уже там нема, він поїхав на етап, а по-третє цяцькались з ним забагато. І ще - нормальна людина іде заробляти, а не красти, і не здає своїх же сидільців адміністрації, як це твій братуха-стукач робив, на пару ще з одним відомим тобі кренделем. І не треба тут Господа приплітати, півнем твій братик далі буде сидіти, от і все, а популярність твого коментаря я таки гарантую))). Мутанти, бляха-муха. і що найцікавіше - дана категорія людей (особин) ще й плодиться як таргани, я в шоці
25 Квітня 2017, 05:59
і ти скоро будеш десь сидіти - діло часу
25 Квітня 2017, 14:12
І за що ж твій друг купить євродвері? Нирку продасть, чи дупою торгувати буде?<br/>А хто хоче почати життя з чистого листа той вихлдить і починає, а як він з таким грамотієм, як ти і далі буде дружити, то Маневичі або Цумань його чекатимуть, як мінімум
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024