На Ковельщині не можуть знайти ділянку для відходів з ветсанзаводу

12 Квітня 2017, 09:48
2489

У Ковелі мер Олег Кіндер знову скликав і провів позачергову сесію міської ради, вдруге за чотири останніх дні(!), цього разу говорили про ветсанзавод. І хоча напередодні він заявив протестувальникам: «Все, що залежало від міста Ковеля, міська влада зробила», як раптом отримав доручення від керівництва області.

Як твердить Олег Кіндер, у понеділок, 10 квітня, на засіданні обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій йому доручили провести позачергову сесію Ковельської міської ради і зробити звернення до місцевих рад з проханням допомогти віднайти земельну ділянку для вивезення туди відходів з ветсанзаводу.

Начальник Державної екологічної інспекції у Волинській області Олександр Ткачук наголосив, що ситуація дуже складна, але з неї треба виходити, «навіть закривши очі на деякі речі». Він підтвердив, що журналісти першими підняли цю проблему ще в січні. Зараз є забруднення ґрунту, який треба утилізувати.

«Шкода, що Люблинецька та інші громади не хочуть підтримувати громаду міста Ковеля», – нарікав Олександр Ткачук.

Олександр Вікторович стверджує, що вивозити відходи з ветсанзаводу під село Старі Кошари – правильне рішення і, як фахівець та начальник Держекоінспекції, ніколи б не голосував за незаконні дії. До того ж, всі ветсанзаводи України відмовилися отримувати відходи з ковельської філії. А завезені у 70-х роках на територію нашого заводу шкіри можна захоронити, бо це є органіка.

«Згідно вимог Люблинецької селищної ради, я вам даю гарантію, що ви на території району не найдете таких земельних ділянок ні під сміттєзвалище, ні під скотомогильник, ні під кладовище. Яка сільська рада вам погодить? Ніяка! З таким підходом… Ви повинні бути разом – місто із селом», – запевняв пан Ткачук.

За його словами, це питання буде слухатися на Кабміні, але нема куди вивозити відходи. Гроші, за завдані збитки, заставлять повернути в обласну казну винуватців. Це п’ять-шість людей зробили біду для Ковеля. Олександр Ткачук сказав, що не бачить перспектив для роботи ветсанзаводу, який буде закрито. Згідно законодавства, утилізація таких відходів забороняється, а спалювати їх – можна, так як спалювали минулого року в Старовижівському та Ратнівському районах загиблих хворих тварин на свинячий сказ. Він казав, що треба спалити, а міндобриво можна використати на поля, або загорнути, бо воно ніякої шкоди не має. І посадити ліс на цих землях державної власності.

Начальник відділу безпечності харчових продуктів Головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області Георгій Погребський говорив злякано і плутано, розказуючи, в основному, про захоронення шкір ще з кінця 70-х років ХХ століття і те, що ці відходи теж не несуть ніякої загрози. Як Держпродспоживслужба, яка зобов’язана контролювати ветсанзавод, допустила накопичення небезпечних відходів і їх прикопування? Цього питання ніхто не задав.

Білинський сільський голова Ольга Лисюк мовила, що не знає, як обласна влада знайшла на території її сільради «вільну» землю під відходи. Мовляв, майже вся земля розпайована, але решту – громада не дозволить.

Представник Держгеокадастру не прийшов, хоч його і запрошували на позачергову сесію. Замість нього виступав заступник міського голови Андрій Товстига, який повідомив, що вищезгадана обласна комісія, як «п’ятий варіант», встановила на території Білинської сільської ради 10 гектарів ріллі та чагарникових насаджень – в 10-ти кілометрах від ветсанзаводу і 2,5 км – від Білина.

Олег Кіндер казав «по-людські підійти до вирішення проблеми», зібрати сільських депутатів та сільську громаду, пояснити, що переробка цих відходів не несе ніякої загрози. На це Ольга Лисюк відповіла, що зібратися вони можуть, але хіба обов’язково саме під селом Колодницею спалювати відходи? Санітарна зона ветсанзаводу і так проходить по цьому селу.

Виступив і голова Ковельської райдержадміністрації Віктор Козак, який назвав себе «очільником міста Ковеля» в присутності мера Олега Кіндера.

«Я, як очільник міста Ковеля, повинен переживати за кожного громадянина, який проживає на території міста Ковеля, на території Ковельського району. А тепер дивіться, яка ситуація. Ми маємо запобігти навіть будь-якому впливові на жителів Ковельщини нашої і при тому допомогти жителям міста Ковеля. Це наша спільна проблема», – пафосно оголосив Віктор Козак.

Як заявив Віктор Теодосійович, проблема розростається, але спочатку треба відшукати таку ділянку в місті Ковелі і якщо така не знайдеться, то вже тоді в районі шукати, але все потрібно робити за погодженням із сільськими та селищними громадами.

«Це може бути принцип доміно. Якщо одна сільська рада скаже: «Ні», автоматично може піти по всіх сільських радах. Скаже Ковельський район: «Ні», а далі всі райони – «ні», і область – «ні». Розумієте? Тобто, це треба шукати тут, на території нашого міста Ковеля», – переконував Віктор Козак.

Прозвучала думка відвести відходи на Поворський військовий авіаційний полігон. Але відразу уточнили, що у Міністерстві оборони заперечили, бо «на полігоні є незірвані боєприпаси». Відносно пошуку ділянки, то Віктор Козак зазначив, що він за своїми функціональними обов’язками не має права давати такої згоди без згоди громади, а ще є сесія районної ради, яка теж не уповноважена…

В цей час хотів залишити сесійну залу один з обласних чиновників, начебто поспішаючи на нараду до Луцька, хоча робочий день уже закінчився, однак протестувальники, які прийшли на сесію, його зупинили.

«Почекайте! Куди ви йдете? Що? Наср…ли і всьо?!» – схопила за рукав піджака ковельчанка.

«Заср…в город і ще хоче кудась зараз втекти», – схопив за другого рукава якийсь чоловік.

Протестувальники всі разом «посадили» чиновника на місце, де той сидів.

«Нас вводять в оману! Я хочу підтримати сільських голів. Оці чиновники, які виступали, це вони мають відповідати! Навіщо звозили відходити до Ковеля з усієї України?!» – резонно спитала депутат міської ради з фракції «УКРОП» Галина Стасюк.

«Ми запросили голову однієї сільської ради і другу, і якщо ми будемо їм ставити ультиматуми, то приблизно ми будемо мати ту саму реакцію. Якщо ми їм не пояснимо, що це безпечно на їхній території, тому що на території міста Ковеля ми не можемо зробити, якщо ми їх переконаємо це зробити… Ми мусимо просити сільських людей», – втокмачував Олег Кіндер.

Слово взяв заступник голови Волинської ОДА, керівник депутатської фракції «Солідарність» у міській раді Сергій Кошарук, але невдовзі його перебив чоловік із запитанням:

«Ми шукаємо як вирішити проблему, чи шукаємо козла отпущєнія? Я хочу, щоб ви повторили людям те, що ви запропонували мені вдома: стати директором тимчасово ковельського ветсанзаводу. Це я маю бути козлом отпущєнія? Чи маємо рішити проблему?»

Сергій Кошарук відповів, що порушена кримінальна справа проти директора ветсанзаводу Вадима Сухоноса, тож у влади стоїть питання: кого призначити директором на час вирішення проблеми та ліквідації її наслідків?

«Та наср…в, то нехай убирає сам», – крикнула ковельчанка на адресу відсутнього керівника.

«Мені хотілося, щоб той, хто буде цим займатися, був місцевий. Тоді ми будемо упевнені, що чоловік переживатиме, бо не приїхав з Донецька чи Луганська…», – пояснював Сергій Кошарук.

«Ми согласни вас вибрати», – якийсь чоловік запропонував Кошаруку очолити ветсанзавод.

Кошарук навів приклад, що коли горить ліс, то підпалюють іншу його сторону, щоб, таким чином, загасити пожежу. Дехто це зрозумів буквально.

«То в нас з одної сторони кабани лежать, то давайте ще з другої докидаємо? Щоб вони всі вмєстє лежали?!» – перепитала молода жінка.

«Та в річку вкинути тих кабанів – нехай пливуть», – подала ідею інша.

Протестувальники запитали Кошарука про футбол, а коли ж він сказав, що трапилась надзвичайна ситуація, то один з протестувальників дуже дивним голосом зареготав.

«Завод державний, то нехай держава і займається. Шукайте ділянку біля Луцька», – надійшла ще одна думка.

Голова громадської ради при Ковельській міськраді Микола Печенюк висловився, щоб Волинська обласна рада або ОДА надали земельну ділянку під відходи, на якій перед тим копали бурштин.

«Беріть Гунчика і їдьте до військових. Домовляйтеся з ними за полігон Поворський, то саме краще рішення, бо ні одна громада не візьме того г…мна», – давала «настанову» протестувальниця.

«Їдьте до військових. Кланяйтеся і просіть. Ставайте на коліна», – пропонувала інша жінка.

Раптом мер міста Олег Кіндер повідав, що ідея вивезти відходи на Поворський авіаційний полігон, це була його найперша пропозиція.

Люблинецький селищний голова Наталія Сіховська зазначила, що біля їхньої земельної ділянки, яку область пропонувала під відходи, знаходиться природний ландшафтний заказник, джерела якого наповнюють Турію.

Депутат Волинської обласної ради від ВО «Свобода» Юрій Поліщук критикував представників органів державної влади, які виступили на сесії і відразу роз’їхалися, крім, звичайно, Сергія Кошарука.

«Це проблема в першу чергу держави, яка догосподарювалася в даному випадку «до ручки». У нас все скинули на місцеве самоврядування. Держава хоче зіштовхнути громади лобами», – заявив Юрій Поліщук, апелюючи до Сергія Кошарука, щоб той разом з головою ОДА Володимиром Гунчиком їхали вирішувати проблему до Києва.

Помічник народного депутата України Ігор Верчук наполягав, що треба визнати екологічну ситуацію у Ковелі надзвичайною: це дозволить застосувати зовсім інші механізми для її ліквідації.

«Це державна проблема! Держава її зробила, а не органи місцевого самоврядування. І вона в першу чергу повинна допомогти вирішити проблему в частині того, щоб надати земельну ділянку для вивезення відходів», – вкотре наголосив Олег Кіндер.

Депутати міської ради одноголосно прийняли звернення до територіальних громад Волинської області та підприємств агропромислового комплексу з приводу такої ділянки.









Коментарі
12 Квітня 2017, 13:38
Встановити згідно документів Ветсанзаводу походження даної сировини та відправити у зворотній шлях.<br/>Нехай проблемою утилізації займаються ті ради чи громади які його породили. Чому Ковельщина повинна бути сміттєзвалищем?!
12 Квітня 2017, 13:41
А де програма виходу з даної ситуації з боку Дердпродслужби міста і області?Цеж їх прямі обовязки.Адже тут найбільша їх вина.Бач, як сидить на сесії, майже лежачи.Від бездіяльності виріс лише живіт до носа.Гнати таких державних службовців.Буде хоч економія по заробітній платі.
12 Квітня 2017, 14:03
Не впускайте в зал неврівноважених ковельчанок, які тільки &quot;гімнять&quot; і кидають дурні пропозиції, типу &quot;в річку&quot;, &quot;на полігон&quot;. Якщо давати пропозиції, то слушні і розумні. Можливо, є пересувні чи мобільні переробні установки, можливо, тимчасово можна охолодити ці відходи, можливо, можна викопати траншеї, які застелити водонепроникним матеріалом, зверху чимось знезаразити тимчасово і помалу утилізувати. До вирішення пмиання треба підключити спеціалістів, які щось тямлять в цьому, а не бабів з базару, якаі тільки &quot;гімнять&quot;.
12 Квітня 2017, 14:14
якби не &quot; баби з базару&quot; то так і було б . А де були спеціалісти раніше?
12 Квітня 2017, 14:35
А не простіше налагодити виготовлення м'ясокосної муки та технічних жирів? Ще й вигода буде немала і хоронити буде нічого.
12 Квітня 2017, 14:56
то ж ветсанзавод по суті цим і займався, але в держави немає грошей на його фінансування
12 Квітня 2017, 16:32
Суть роботи можливо і та, але!!! Я не спеціаліст в свері утилізації, та переглянувши декілька роликів з youtube, навіть в 80-ті роки це було перспективне і прибуткове підприємство, яке не потребувало фінансової підтримки.
12 Квітня 2017, 16:57
А давайте вивеземо те &quot;добро&quot; шановному О. Ткачукові на город.
12 Квітня 2017, 17:52
а може пану Козаку на територію його Ідеї!..
12 Квітня 2017, 22:27
Ці відходи треба вивезти на участки тих хто так закривав з пафосом завод. І куди вони думають наступні відходи поїдуть? Чи вже більше не буде здохлятини на Волині? Модернізуйте завод, а не закривайте! Розвалювати й закривати тільки й вистачає розуму...
12 Квітня 2017, 22:27
все потрібно утилізувати. і чи це буде за рахунок Києва чи місцевої громади немає часу вирішувати. Хай розберається прокуратура, а громада тримає це на контролі. щодо утилізації, то вона повинна бути такою, котра не зашкодить жодній живій істоті, грунту чи воді.
13 Квітня 2017, 14:31
подивіться на територію навколо ветсанзаводу. місцеві садять там городи, бульбу і все таке. то це заражена територія, чи ця бульба піде на продаж іншим на базарі?
17 Квітня 2017, 01:48
Кошиковому батькові на фазенду. Місця хватить, та й хутір віддалений.
Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024