На межі Ковельського і Старовижівського районів: колоритний етнофестиваль «Гуртом ниву зажнемо»

13 Липня 2017, 16:42
4938

В урочищі Яновище відбувся етнофестиваль «Гуртом ниву зажнемо».

Про це повідомляється на сторінці Ковельського центру зайнятості.

Під час фестивалю відбулось відтворення старовинного обряду «зажинок» (свято першого снопа). За народними традиціями та звичаями, під час святкового молебня цього дня урочисто зажинають перший символічний сніп. Обряд супроводжувався виконанням фольклорних українських пісень.

На свято завітали фольклорні колективи, художники та музики з Ковельського та Старовижівського районів, функціонувало містечко майстрів народної творчості, працювали виставки художніх робіт, майстер-класи з гончарського мистецтва, лозоплетіння, виготовлення ляльок-мотанок. Проводитились показові виступи майстрів козацьких бойових мистецтв, приготування козацького кулешу та частування гостей свята.

Частували гостей смачним кулішем, духмяною рибною юшкою, смаколиками предків: варениками, омочкою (домашній сир перетертий з сіллю та сметаною), пирогами. 

«Цікаво було зустріти 79-річного Василя Талашка у вишиванці 30-х років, яку носив його батько. Дивувала запальна музика 80-річної барабанщиці, яка не розлучається з інструментом з юності. Її гру пам'ятає неодне покоління волинян», –  пише Галина Голубович на своїй сторінці у Facebook.   

Фото взяті зі сторінки Галини Голубович в соціальній мережі Facebook. 

1

2

3

2

3

3

2

3

2

 

Учасники дійства з радістю ділились своїми враженнями від етнофестивалю в соціальній мережі Facebook:

 

 

Коментарі
13 Липня 2017, 20:11
Амбітний світ впроваджує проекти колонізації Марсу. Сучасна інженерна думка розвиває безпілотний автотранспорт. Імплементується новий, цифровий, уклад економіки. Поза нами. А у нас? Давні постоли. 90 річна сорочка. 80 річна барабанщиця. Совєтська польова кухня. Серпи і коси прадіда. Камяні жорна. І цифровий фотоапарат. Не наш.
13 Липня 2017, 21:20
Помічено, чим гірше жити в країні - тим більш владці організовують всяких маскарадів та псевдопатріотичних акцій. Що при Союзі, що зараз - нічого не змінилось, але тоді хоч щось будувалось-вироблялось. Надоїли вишиванки, хочеться в сучасну європейську країну з нормальним життям.
13 Липня 2017, 23:42
В Європі вас пани не візьмуть до себе працювати навіть дупу їм витирати. Тому, що ви не українці, ви не шануїте свій нарід, свою історію, звичає своїх пращурів. Вас мати невзначай в нужникові висрала. Краще б мовчали і ми подумали, що ви люди.
14 Липня 2017, 00:14
Коли будувалась Вавілонська вежа - люди на всій планеті розмовляли однією мовою. Коли Бог розділив лютей на різні мови - спільно будувати вони нічого вже не змогли. Ми також колись були дуже сильними в спільній сім'ї СРСР. Попри те що мали спільну мову, ніхто не обмежував нас в своїй мові. Як приклад знайдіть в Ютубі телепередачу "Песня года 70,71,72,73..." Я з подивом побачив як в Кремлі виступають Зінкевич, Ротару, Яремчук зі Смерічкою, Івасюку вручають грамоти та призи за кращі пісні року. Так само шанували і підтримували творчість інших народів. Не треба й доказувати що кращі українськи пісні були написані саме тоді. Їх співають й до сьогодні, тому що після того як нас розділили, ми так і не досягли чогось значущого. А по силі стали взагалі безпорадні, тому й проср... свої території. Ми незалежні тільки тому, що від нас дійсно, нічого не залежить
14 Липня 2017, 02:32
Згоден. Ви праві.
14 Липня 2017, 12:39
Та купіть вже "квиток"в СРСР тому меснику! Нудить від таких коментів. Організаторам і учасникам зажинок велика подяка. Традиції народні берегти треба...
14 Липня 2017, 13:18
Не з вишиванками треба йти до Європи, а з супер-сучасними технологіями, щоб Європу &quot;заткнути за пояс&quot;. На жаль першого, останнім часом, у нас аж надто багато. Останнього ж - &quot;дірка від бублика&quot;. Власне складається думка, що ми саме такі (в вишиванках) й потрібні Європі. А ще слід відновити хати-мазанки (а що - гуляти так гуляти) - і будуть приїжджати дивитись на нас євротуристи, як ми граємо на цимбалах, сопілках, готуємо в печах куліш, чи танцюємо гопака...<br/> В США вже давно є такі собі Анклави з поселенням корінних індійців. Нема відбою від туристів, наче в зоопарку, їх знімають на камеру. <br/> Ну їй-Богу пахне давнім кріпацтвом.
14 Липня 2017, 14:13
&quot;Вісті з полів&quot; повернулись! Ура!!!
14 Липня 2017, 17:14
Шкодую!
15 Липня 2017, 04:52
Ініціатива проведення фестивалю пішла знизу від мудрих грабівчан, підтримали мудрі доротищенці, несухоїжці, облапці, а також небайдужі мудрі мешканці сусідніх сіл. Людей зібралося достатньо, щоб як підсумок фесту, об*явити про створення громади з центром в містечку Несухоїжі (історична вікова справедливість). Але владці - раби крісла - без вказівки зверху злякалися це зробити. Могли хоча б опитування зробити.
15 Липня 2017, 11:40
Отак! А я простак подумав, що це заслуга районного керівництва Козака і Броїла. А вони тільки вершки збирають!)))
15 Липня 2017, 11:42
Як влучно сказано:РАБИ КРІСЛА!
16 Липня 2017, 15:15
А тепер трудодні, я сказав - трудодні!
12 Липня 2018, 17:29
Як почитаєш то всі праві .Але і це треба і те треба
Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром