Гунчик заявив, що не ризикуватиме медичним проектом на 30 мільйонів доларів

26 Серпня 2017, 18:00
3793

Роботи у рамках реалізації Субпроекту Світового банку і Міністерства охорони здоров'я «Вдосконалення медичної допомоги хворим з хворобами системи кровообігу у Волинській області» перейшли до стадії завершення процедур та стабілізації процесів й підготовки для підписання важливих контрактів.

Про це заявив начальник управління охорони здоров'я Волинської обласної державної адміністрації Ігор Ващенюк, – повідомляється на сайті Волинської обласної державної адміністрації.

Наразі проводяться тендери на закупівлю меблів, обладнання та розхідних матеріалів для медзакладів первинного рівня надання допомоги. Підписання контракту очікується у жовтні. По «вторинці» і «третинці повністю завершені всі процедури, враховано пропозиції Світового банку й оголошено торги. Понад 20 учасників затребували тендерну документацію, тож є сподівання, що буде чимало пропозицій, які забезпечать якісну конкуренцію.

«Майже кожна центральна районна лікарня отримає таке обладнання, що справді відчує, як в області реалізовують Субпроект Світового банку і Міністерства охорони здоров'я», – зазначив Ващенюк.

Стосовно компоненту «Створення медичної інформаційної системи «Реєстр індивідуального серцево-судинного ризику дорослого населення Волинської області», його впровадження та забезпечення технічної підтримки» Ігор Ващенюк наголосив, що вже створено сам програмний проект, і закуплено техніку для його ведення.

 



 

Консультант з управління Субпроектом Марія Адамчук наголосила на проблемності компоненту «Реконструкція/капітальний ремонт об'єктів під амбулаторії загальної практики-сімейної медицини». Він є найбільший і найскладніший у плані реалізації.

Отож, щодо створення нових амбулаторій ЗПСМ, то оголошено нині два тендери. Відкриття пропозицій по першому із 22 серпня знову переноситься на три тижні (вже втретє, до речі). Причина – низька якість розробленої на місцях проектно-кошторисної документації. Потенційні учасники закупівлі бачать проблеми, показують їх, консультанти звертаються у відповідні організації, які мають виправляти недоліки-неточності, але, на жаль, попри щоденні розмови, дієвих інструментів впливу на них немає, тож справа стопориться.

Коли Марія Адамчук уточнила, що йдеться про волинські організації, які готують документи, Володимир Гунчик поцікавився, чи є можливість запросити виконавців немісцевих. У відповідь чиновник почув, що був і такий досвід, однак і тут фірма своїх зобов’язань не виконала.

 



 

Однак наразі ситуація така, що правки майже не вносяться, що відлякує від подачі документів потенційних учасників тендерів.

Тож голова Волинської облдержадміністрації Володимир Гунчик запланував в останній тиждень серпня провести нараду з проектантами за його участю, бо «якщо таке відношення у проектних організацій до документації, то ми помахаємо їм рукою».

«Я ні з ким не бажаю гратися, тут величезний обсяг коштів. Загальна вартість робіт по амбулаторіях – 10 мільйонів доларів. То треба завести відповідальних виконавців усіх робіт, а не бавитися у коти-миші. Бо такі всі чесні, демократичні, проєвропейські, а толку немає», – обурився він.

Щодо тендеру на першу фазу ремонтно-будівельних робіт, то він має 4 лоти, а документацію уже викупили 8 потенційних учасників, тож шанси, що він відбудеться, – значні. Стосовно торгів на виконання робіт у рамках другої фази, то у ній – 6 лотів, а документацію викупили лише 7 фірм. Тож ризик, що він не відбудеться, – високий.

Голова Волинської обласної державної адміністрації наголосив, що надважливо реалізувати Субпроект. А реконструкція/капітальний ремонт об'єктів під амбулаторії загальної практики-сімейної медицини – це його вагомий компонент, що у грошовому еквіваленті перевищує 250 мільйонів гривень. І вихід один: або беруться за роботу і негайно підправляють відповідно до вимог усі «косяки» ті чи інші відповідальні за певні напрямки роботи волинські виконавці, а місцеві фірми приймають участь у тендерах та якісно виконують ремонти приміщень, або – «заводимо інші структури, даємо обсяги робіт і всіх ставимо на місця.

«Так, як є, не може бути. Я не ризикну проектом Світового банку», – ствердив Гунчик.

Насамкінець очільник краю наголосив на організації трьох робочих зустрічей і резюмував: проект Світового банку важливіший, ніж проекти Державного фонду регіонального розвитку (ДФРР), бо передбачає 115 мільйонів гривень за умови, що є співфінансування. А тут – лише на будівництво передбачено 250 мільйонів, а загалом область отримає на потреби сердечників понад 750. «І все буде виконано, кошти освоїмо», – запевнив він.

 


 

 

Довідково:

У рамках субсидіарної угоди Волинь отримає на Субпроект 30 мільйонів доларів США. Вони розподіляться так:

  • реконструкція та капітальний ремонт приміщень під амбулаторії загальної практики-сімейної медицини – 33,4%;
  • закупівля медичного обладнання, медичних меблів та розхідних матеріалів – 60,7%;
  • закупівля комп'ютерного обладнання та програмного продукту для ведення медичної інформаційної системи «Реєстр індивідуального серцево-судинного ризику дорослого населення Волинської області», системи захисту його інформації, впровадження реєстру та забезпечення техпідтримки – 1,6%;
  • інформаційна кампанія, спрямована на підвищення обізнаності населення щодо серцево-судинних захворювань та щодо діяльності у рамках реалізації субпроекту – 0,3%;
  • проведення навчальних семінарів для середнього медичного персоналу, лікарів загальної практики-сімейної медицини, лікарів-кардіологів – 1%;
  • проведення навчань за кордоном для менеджерів охорони здоров'я та медичних працівників – 0,7%;
  • витрати на управління проектом – 2,3%.
Коментарі
28 Серпня 2017, 01:19
Заробітні плати консультантів нараховуються у доларах і є високими для волинського регіону:<br/><br/>ПІБ Місто Посада Ставка за місяць ($)<br/>Адамчук Марія Анатоліївна Луцьк консультант з управління субпроектом 3045<br/>Босак Віталій Миронович Луцьк консультант з фінансового управління 1505<br/>Нестеренко Ігор Вікторович Харків консультант із закупівель 2500<br/>Булковська Ольга Петрівна Луцьк консультант з комунікаційних технологій 1400<br/>Дерев’янчук Юлія Михайлівна Луцьк перекладач 700<br/>Гичук Оксана Олегівна Луцьк асистент 1000<br/>Киращук Дмитро Дмитрович Київ консультант з інформаційних технологій 1500<br/>Осмоловський Олександр Михайлович Київ консультант з інженерних робіт 2250,<br/>За вирішення таких насущних потреб нашої медицини та роботу консультантів, на що держава позичила гроші у Світовому банку, українцям доведеться повертати позику з відсотками вже із 2020 року.
Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024