Люблинецька громада – одна із першопрохідців в області

07 Жовтня 2017, 16:18
7826

У рамках прес-туру на тему «Кращі практики функціонування селищної та сільської ОТГ» в одній із об’єднаних громад показали, як живе їхня громада після об’єднання.

Такий прес-тур організувало Волинське регіональне відділення Асоціації міст України в рамках Проекту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС). Його реалізує Асоціація міст України за підтримки USAID.

Наталія Сіховська, голова Люблинецької об’єднаної територіальної громади на початку зустрічі зауважила, що вибори у них пройшли 28 серпня 2016 року. Об’єдналися Люблинецька селищна, Мощенська та Старокошарівська сільські ради з центром у селищі Люблинець.

Люблинецька ОТГ налічує 6,5 тис. населення і дев’ять населених пунктів. Загальна площа 114,6 км2, вона є невелика. В основному це міське населення.

Розмір субвенції у 2017 році для Люблинецької ОТГ склав невелику суму – 1 млн 715 тис. гривень. Але вже частину цих коштів громаді вдалося за такий короткий термін освоїти, тобто покращити інфраструктуру об’єднаної громади.

Зокрема, зробили вуличне освітлення на чотирьох вулицях громади: Старих кошарах, Калинівці і двох вулицях у Люблинці. Утеплили фасад дитячого садочка «Калинонька» у Люблинці та замінити вікна у спортивній школі.

З отриманням нових повноважень, громаді перейшли такі важливі заклади освіти і культури – це три загальноосвітні школи, два садочки (один, який є найбільшим у Ковельському районі з 10-ма групами), спортивна школа та школа мистецтв.

«Ці всі заклади «лягли» на наші плечі, і ми відповідно до тих повноважень, які прийняли з січня 2017 року, формували структуру апарату нашої ради. Хочу сказати, можливо, ми не пішли таким шляхом як всі громади, тому що ми єдині в області, які створили управління, яке є юридичною особою, тобто ми створили розпорядника коштів нижчого рівня.

Точніше ми пішли як місто обласного значення з зареєстрованим виконавчим комітетом, як розпорядником коштів і управління, яке також є розпорядником коштів нижчого рівня. Це власне те управління, яке має повноваження управляти галуззю освіти, культури, соціального захисту і на майбутнє охороною здоров’я», – розповіла Наталі Сіховська.

Апарат ради складає 15 людей, що не дуже відрізняється від кількості працівників, які працювали в цих радах до цього часу. Окреме управління гуманітарної сфери налічує дев’ять людей із бухгалтерією.

 












 

Створення розпорядника коштів «розв’язало» трохи руки голові громади, тому що є люди, які управляють освітою, які підписують всі платіжні документи та ін. Всю субвенцію громада передала розпоряднику, який звітуватиме в кінці року. Громада тоді побачить чи це ефективно.

З першого вересня в ОТГ функціонує опорний навчальний заклад (Люблинецька ЗОШ І-ІІІ ст.). Це є окрема юридична структура з повноваженнями, з філіями.

Також в ОТГ йде реорганізація в галузі культури. На одній із сесій створили комунальний заклад – Центр культури та дозвілля. Щоправда, він не має ще керівника, але з першого січня це буде окрема юридична структура, і можливо, це буде розпорядник коштів у галузі культури. Він включає міський будинок культури як центр, і сільські клуби як філії цього закладу.

Також, за словами голови громади, планують у себе на місцях проводити оптимізацію та реорганізацію і в галузі охорони здоров’я, і в галузі соціального захисту населення.

«Є розуміння того, що ми громада. Є ряд повноважень, які передали громаді, також є послуги, які надаємо ми,  а не якісь інші служби чи управління району», – поділилася Наталія Сіховська.

Також голова зазначила, що цього року вони прийняли Програму підтримки ініціативи мешканців громади. Тобто, якщо у людей є якісь певні ідеї, які вони хочуть втілити в життя, то в громаді є діюча програма, і депутати підтримують таких людей обов’язково.

 





1






1






1








1

ТЕКСТ І ФОТО –  Анна Манюхіна

Коментарі
08 Жовтня 2017, 02:03
А Жаночку Печенюк ще шпокае Григоровіч.бо вони жеком керували аж посадка трищала.то може і в сільраді так покерують що все про....ть
10 Жовтня 2017, 01:07
Із працівників селищної ради можна створити пісенний колектив неодноразово в робочий час льється "Час рікою пливе...,заводить головиха.Цікаво до чого доспівається.,.
15 Жовтня 2017, 19:53
Ото Зейчиха молодець,ото баба хлопців взула по першій програмі.Що будуть робити далі які ще махінації придумають хто їх так навчив "молодці" Тепер гнати їх разом з Наталочкою-скакалочкою щоб сліду небуло.
15 Жовтня 2017, 21:42
Я думав прийшли розумні керівники,а вони бач що роблять,робочі місця давайте,воду зробіть,дороги а то за директорку взялися.Хто там керує.....непонятно.Грибуть грошикі а ви люди живіть як хочете. Думали що зняли директора і все,а на місце весільну господиню поставили, з неї директор як з мене....знаю,знаю її добре жидівка ще та Одне знає купити продати і хабаря дати.Ото попала,з ким поведешся того наберешся.
17 Жовтня 2017, 02:02
в наш час гроші правлять бал. а зейчиха чого зняла свою кандидатуру на конкурс директора? бо ж зрозуміла що програє. а зубастий адвокат за гроші виграв суд. а чого вона так тримається за посаду? бо ж уся сімейка "працює" у поті чола, особливо чоловік. Все на компютері в карти грає а батьки його роботу виконують. він тільки зарплату отримує. коли поліщук виступав на звіті директора то назвав учителів найкращими в районі, а "заслужена" зейчиха обізвала тупими. То кому вірити?
17 Жовтня 2017, 21:49
біля сільської ради не хожу, то й не чув там співів. а от в школі за зейчихи співали і в столові і на другому поверсі. роботу так званої "весільної господині" видно за місяць. вона молодець, працює. так і далі працюйте Руслана Петрівна. успіхів вам. а зейчиха хай хоч лопне та нічого не зможе зробити.
18 Жовтня 2017, 01:05
Мова йде не про те скільки і хто як робить.Зейчиха теж зробила багато чого не маючи належного фінансування,Руслана Петрівна за короткий час збирала гроші з батьків на клас,що обурило батьків,дайте любому фінанси він буде працювати.А мова йде про керівників які прийшли працювати,кожна людина має право захищати себе і не боятись,це людина яка довела що правду можна довести яким способом кожний вірішує сам.Були б керівники на своєму місці такого не було б.Якось селище жило це було єдине школа, садочок,селишна рада,а тепер тільки чуєш те не так,садочок жаліється,вчителі жаліються, мешканці.Ото є над чим працювати.Працюйте громадо.Я якщо ні пакуйте валізи у нас своїх розумних мешканців хватає.
18 Жовтня 2017, 22:12
Хай хлопці за все заплатять зі свого кармана, то тоді будуть думати як справи вирішувати Ато гроші громада заплатить а вони і далі "діла" провертати!А Михайлівна відстоювала свої права, мабуть зробив би кожен з вас так!
20 Жовтня 2017, 01:32
Який позор для Люблинця і ніхто не думає ,що це читає вся Україна. А якби кожен був зайнятий роботою і виконував її так як годиться усього б цього не було.
20 Жовтня 2017, 01:48
https://scontent.flwo1-1.fna.fbcdn.net/v/t31.0-8/22467760_1736752389677336_2706999609628412167_o.jpg?oh=1d32bc710c2e63ef341fb679cda80393&oe=5A868228
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024