У Ковельській РДА говорили про створення моделі первинної ланки медицини у районі

02 Грудня 2017, 10:29
3768

У Ковельській РДА відбувся круглий стіл, під час якого обговорювали створення ефективної моделі управління первинною ланкою медицини у волинських об’єднаних територіальних громадах.

Про це повідомляється на сторінці «Центр розвитку місцевого самоврядування у Волинській області» у Фейсбук.

Директор Волинського ЦРМС Анатолій Пархом'юк зауважив, що у реформі законодавство трішки відстає від децентралізаційних процесів. Саме тому перехідний період такий складний.

«У трьох центрах відбувається ініціювання управлінських рішень», – зазначив експерт про повноваження РДА, районних рад і ОТГ.

Нині триває реформування галузі медицини, а в компетенції об’єднаних територіальних громад перебуває первинний рівень надання медичної допомоги. «Та система, яка була сформована, з часом буде змінена», – зауважив Анатолій Пархом’юк. Він переконаний, що ОТГ мають декілька інструментів, щоб отримати повноваження у цій сфері. Наприклад, вони можуть створити власні юридичні структури, щоправда, потрібно помізкувати, наскільки це ефективно та спроможно. «Другий варіант: вони можуть використовувати норми закону про міжмуніципальне співробітництво та створити спільні структури», – додав Анатолій Пархом’юк.

Також можна використовувати існуючу систему, але лише до 1 липня, поки фінансування первинної ланки медицини відбувається за субвенційним принципом, адже далі він зміниться. Тому громадам слід визначитися, яку модель надання первинної медичної допомоги обрати і саме в ОТГ мають вирішити, як створити таку модель.

Завідувач відділу аналітичної обробки інформації акредитації та ліцензування обласного інформаційного аналітичного центру медичної статистики Марія Гогоша зауважила, що у зв’язку зі змінами в законодавстві, у майбутньому фінансуватимуть тільки центри первинної медико-санітарної допомоги, а не амбулаторії. Посадовець також порадила подумати, чи кожній громаді потрібний такий центр із головним лікарем, статистом, головним бухгалтером тощо. Вона порекомендувала порахувати кошти, адже потрібно знати, скільки грошей потрібно буде спрямовано, приміром, для програми «Доступні ліки», скільки імунобіологічних препаратів потрібно придбати тощо.

«Ви – основні і ми маєте вирішувати, як жити у вашому домі. Всі хочуть, щоб хтось сказав, як робити, але громади мають визначитися із цим самі», – сказала Марія Гогоша. Вона переконана, що потрібно змінити систему, зберігши якісь надання медичних послуг.

Експерт із децентралізації Волинського ЦРМС Оксана Урбан нагадала присутнім, що представники волинських громад нещодавно вивчали досвід інших областей у медичній сфері. «Проблема буде вирішена, якщо буде злагода між лікарем і головою громади», – зауважила експерт.

Представники волинських громад під час наради обговорили цілком практичні питання щодо матеріально-технічного забезпечення первинної ланки медицини та юридичні аспекти. Також деякі із них переконані, що потрібно створювати один центр на кілька громад і вони наразі обговорюють механізми такого утворення.

Додамо, що 20 грудня Волинський ЦРМС ініціює круглий стіл, який буде присвячений напрацюванню моделей реформування первинної ланки медицини в ОТГ на Волині, куди прибудуть представники районів, громад та управління охорони здоров’я Волинської ОДА.

Волинський ЦРМС створений за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону України.

 




Коментарі
03 Грудня 2017, 04:30
Громаді гроші,людям обіцянки. Все приймайте сесію, закривайте лікарні
Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром