Сім рецептів куті на різдвяний Святвечір

06 Січня 2021, 12:31
Кутя 6150
Кутя

Кутя на Різдво – одна з 12 традиційних страв. Рецептів куті на Святвечір існує безліч.

Пропонуємо новаторську та традиційну українську кутю для всієї родини від «Радіо МАКСИМУМ».

Кутя – це головна страва Святої Вечері, з неї заведено починати вечерю. Кутя настільки живильна і багата мікроелементами і вітамінами, що її можна сміливо використовувати як самостійну страву для щоденного раціону, і до того ж вона дуже смачна!

КУТЯ З ПШЕНИЦІ З ГОРІХАМИ 

Нам знадобиться: пшениця, волоські горіхи, мак в пропорції 2:1:1, 100 грамів меду, 50 грамів родзинок. Як готувати: промиваємо пшеницю, замочуємо на кілька годин, варимо на середньому вогні до готовності. Промиваємо мак, запарюємо окропом на 30 хвилин, 2 рази перемелює в м'ясорубці або блендері. Горіхи трохи подрібнюємо і підсмажуємо. Родзинки обдаємо окропом. Мед розмішуємо з водою або вершками. Всі компоненти ретельно змішуємо.

 

 

РИСОВА КУТЯ 

Інгредієнти: 1 склянка рису, 100 грамів маку, 100 грамів ядер волоських горіхів, 1-3 столові ложки меду, цукор на смак. Рис для куті слід приготувати по-особливому. Стакан рису залити півтори склянки окропу, щільно накрити каструлю кришкою, варити рис три хвилини на сильному вогні, шість – на середньому, три – на маленькому.

Ще дванадцять хвилин не відкривати кришку, даючи рису настоятися на пару. Співвідношення всіх інших компонентів для куті – на ваш смак.

 


 

КУТЯ З ШОКОЛАДОМ І ХАЛВОЮ

Сподобається всім ласунам! Щоб приготувати таку незвичайну кутю, нам знадобляться: 200 грам пшениці, 50 грамів родзинок, 50 грамів волоських горіхів, 20 грамів маку, узвар, мед, 50 грамів халви й стільки ж чорного шоколаду. Готуємо пшеницю: добре промиваємо, заливаємо гарячою водою, варимо в каструлі на повільному вогні до м'якості. Коли всі складові підготували, з'єднуємо холодну пшеницю, мак, горіхи, родзинки, мед. Можна додати трохи узвару, щоб утворилася консистенція, яка вам подобається. Халву і шоколад порізати невеликими шматочками і акуратно вмішати в кутю.


 

КУТЯ РІЗДВЯНА З ПЕРЛОВКИ

Нам знадобиться: 200 грам перлової крупи, 150 грамів маку, 50 грамів очищених горіхів, 50 грамів родзинок, мед і цукор на смак, 1/2 склянки вершків. Приготування: перлову крупу промити, залити водою у співвідношенні 1 до 3 і варити до готовності. Відцідити і остудити. Мак залити окропом і варити до тих пір, поки не буде легко розтирати між пальцями. Мак ретельно відцідити (можна на ситі) і перекрутити через м'ясорубку. Ізюм запарити окропом. Мак перемішати з перловкою, додати подрібнені горіхи, родзинки, мед і цукор на смак. Все перемішати з вершками.

 


 

КУТЯ З СУХОФРУКТАМИ І МАЛИНОЮ

Інгредієнти: 2 склянки пшениці або рису, пів склянки або третина (на смак) меду, сушені яблука чи груші, родзинки і (або) сушена малина (чверть склянки). Приготування: помити і перебрати пшеницю, закип'ятити 4 склянки води, додати туди пшеницю і варити 25 хвилин; додати сіль, яблука і малину; через 5-7 хвилин – родзинки; все варити ще хвилини дві. В смачну масу додати мед і залишити на 1-2 години.

 


 

КУТЯ В ГЛИНЯНИХ ГОРЩИКАХ

Інгредієнти: 2 столових склянки пшениці, 1 столову  склянку маку, цукор, мед на смак, 2 столових ложки вишневого варення без кісточок, 1/2 ст. волоських горіхів, 1/2 ст. кишмишу або родзинок. Замочену з вечора, очищену і перебрану пшеницю добре промити, укласти в глиняні горщики, залити гарячою водою так, щоб вода перевищувала рівень зерна на два пальці і ​​поставити в розпечену духовку. Після закипання води вогонь зменшити до мінімуму і томити 2-3 години поки не стане м'якою. Запарити мак окропом і залишити на 1-2 години, потім злити воду, розтерти, додати цукор, мед, вишневе варення, подрібнені горіхи і кишмиш або родзинки. Дістати з духовки горщики з пшеницею, додати в них солодку масу і поставити в духовку ще на пів години.

 


 

КУТЯ: РЕЦЕПТ ПРИГОТУВАННЯ В МУЛЬТИВАРЦІ

Пшеницю промиваємо, висипаємо в чашу мультиварки й заливаємо водою (на 1 частину пшениці 5 частин води), солимо, ставимо в мультиварку на режим тушкування на 2,5 години. Якщо у вас пшениця пропарена то ставимо на режим каша на 30-40 хвилин. Мак і родзинки заливаємо окропом, мак накриваємо, щоб краще набряк. Горіхи подрібнюємо ножем або в ступці. Коли мак набрякне (мінімум через годину. Але можна і коли пшениця буде майже готова) зливаємо з нього воду, додаємо чайну ложку цукру, перетираємо його за допомогою ступки до появи макового молока. З родзинок теж зливаємо воду. У мед додаємо трохи окропу, щоб він став більш рідким. Коли каша буде готова додаємо до неї мед, родзинки, горіхи і мак. Гарненько перемішуємо. Кутя готова. Смачного!

 

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром