Ковельський календар: 13 січня

13 Січня 2018, 07:00
2785

Старий Новий рік.

«Важкий» день. Очікуються магнітні бурі.

За церковним календарем: Віддання свята Різдва Христового. Преподобної Меланiї Римлянки (439).

Іменини у чоловіків з ім’ям Петро.

День народження відзначають депутат Ситовичівської сільської ради (самовисування), землевпорядник Петро Парфенюк; депутат Поворської сільської ради (самовисування), вчитель школи у селі Козлиничі Ніна Романюк, ветеран газетної справи Ковельщини Алла Малиновська.

Наше видання Район.Ковель вітає їх та всіх інших сьогоднішніх іменинників зі святом, бажає здоров’я й щастя на кожен день!

10.00 – ІІІ зимовий фестиваль з міні-футболу серед юнаків 2005 р.н. у комплексній ДЮСШ імені Євгена Кондратовича.

21.00 – Новорічно-різдвяні віншування «Щедрий вечір, добрий вечір» у Будинку культури села Кричевичі.

У цей день колись:

13.01.1940 – радянська влада розпочала в Західній Україні масову депортацію місцевого населення до Сибіру та Казахстану. У бесіді з інформатором НКВС комерційний директор Ровенторгу Перельмутер казав: «На днях був у Ковелі… Бачив жахливу картину. Виконують виселення біженців, забирають буквально всіх, вивозять на китайський кордон: там страшні умови життя, голод, убогість, люди заздалегідь приречені на смерть. Це у більшовиків називається соціалізмом».

Безпосередніми організаторами й керівниками відправлень людей у глибинні райони СРСР були заступник наркома внутрішніх справ УРСР капітан держбезпеки Горлинський, начальник дорожньо-транспортного відділу НКВС Ковельської залізниці старший лейтенант держбезпеки Уткін, який у рапорті наголошував: «Ковельській залізниці необхідний 1161 вагон, із них 66 для широкої колії… недостатня кількість відер виготовлена не буде, бо немає необхідного матеріалу; будемо використовувати особисті речі переселенців».

У книзі Олега Романіва та Інни Федущак говориться, що було депортовано 1 мільйон 80 тисяч чоловік, що складало до 10 відсотків жителів Західної України. Самоправство, беззаконня і сваволя радянської влади викликали масове незадоволення місцевого населення. Дружинам військових командирів мало не в очі говорили: «Почекайте! Ось скоро розпочнеться війна – німці вам покажуть!».

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024