Ковельському екс-нардепу Мартиненку НАБУ дозволило ознайомитися з матеріалами справи

13 Січня 2018, 13:55
3168

Національне антикорупційне бюро відкрило для ковельського екс-нардепа Миколи Мартиненка та його захисників доступ до матеріалів кримінального провадження за фактами заволодіння коштами ДП «Східний гірничо-збагачувальний комбінат» та ДП «НАЕК «Енергоатом».

Про це повідомляє «Українська Правда» з посиланням на прес-службу НАБУ.

Зазначається, що відповідний дозвіл від детективів Мартиненко отримав 9 січня 2018 року за дорученням прокурора САП.

Наразі йому інкримінується ряд статей Кримінального кодексу, серед яких:

  • ч.3 ст.27, ч.5 ст.191 КК України («Організація заволодіння організованою групою чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчиненого в особливо великому розмірі»);  
  • ч.1 ст.255 КК України («Створення злочинної організації з метою вчинення особливо тяжких злочинів, керівництві такою організацією, участі у ній та у злочинах, вчинюваних такою організацією»);
  •    ч.3 ст.27, ч.4 ст.28, ч.5 ст.191 КК України («Організація заволодіння злочинною організацією чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчиненого в особливо великому розмірі») та  ч.3 ст.27, ч.4 ст.28, ч.3 ст.209 КК України («Організація легалізації (відмивання) злочинною організацією доходів, одержаних злочинним шляхом, вчиненою в особливо великому розмірі»).

За даними слідства, ДП «Східний гірничо-збагачувальний комбінат» уклало контракт на постачання уранового концентрату із компанією-посередником, підконтрольною колишньому ковельському народному депутату, екс-голові комітету Верховної Ради з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки.

Урановий концентрат поставлявся напряму від ТОВ «Степногірський гірничо-хімічний комбінат» (Казахстан), однак через компанію-посередника, внаслідок чого товар було поставлено за завищеною ціною, що призвело до завдання збитків державі у розмірі 17,28 млн доларів США.

 

 

Отримані кошти посередник переводив на рахунки інших компаній. Частина цих коштів надійшла на рахунки британської компанії з фактичною адресою у Москві (РФ), частина – на рахунки компанії-посередника, задіяної у завданні збитків іншому держпідприємству – ПАТ «Об’єднана гірничо-хімічна компанія», частина – була виведена через офшорні компанії, за даними слідства, підконтрольні екс-заступнику гендиректора ДП «СхідГЗК».

 


 

«Під час досудового розслідування детективи Національного бюро здобули докази, які вказують на те, що у подальшому кошти використовувалися в інтересах та на особисті потреби підозрюваних, у тому числі і на оплату послуг адвокатів в іншому кримінальному провадженні, медичні послуги, навчання та оренду квартир їхніх дітей», – сказано у заяві.

Повідомляється також, що серед інших підозрюваних у провадженні – чинні керівники ДП «СхідГЗК», Державного концерну «Ядерне паливо», НАК «Нафтогаз «України», ПАТ «Об'єднана гірничо-хімічна компанія» та структурного підрозділу ДП «НАЕК «Енергоатом».

 

Раніше САП і НАБУ повідомили екс-депутату від «Народного фронту Миколі Мартиненку остаточну підозру, після чого  суд заарештував майно Мартиненка. Як відомо, 20 квітня 2017 року детективи НАБУ та прокурори САП затримали екс-голову комітету парламенту з питань паливно-енергетичного комплексу, екс-нардепа Миколу Мартиненка.

Його затримали в рамках розслідування за фактом розкрадання коштів ДП СхідГЗК при закупівлі уранового концентрату.

За даними САП, з 2013-го до 2016 року злочинна організація, у яку нібито входив Мартиненко, завдала бюджету 17,28 мільйонів  доларів збитку.

Спеціалізована антикорупційна прокуратура просила суд взяти Мартиненка під варту на 60 діб з альтернативою застави у 300 мільйонів гривень. 22 квітня Солом'янський райсуд Києва відпустив Мартиненка на поруки народних депутатів з фракції «Народний фронт» та міністрів.  

У жовтні Національне антикорупційне бюро під процесуальним керівництвом прокурорів САП повідомило про підозру у заволодінні майном ДП «НАЕК «Енергоатом» Мартиненку та його ймовірному спільнику, керівнику структурного підрозділу ДП «НАЕК «Енергоатом».

6 грудня Солом'янський райсуд Києва виключив серед обов'язків Миколи Мартиненка здати на зберігання паспорт для виїзду за кордон.

 

Коментарі
13 Січня 2018, 16:39
та що з ним панькатись? на зону його!!! І щоб сидів в Ковелі, разом з малолєтками. Де Інтерпорт Ковель?- Брехло
13 Січня 2018, 17:59
Ото дивіться на те вороже рило, ото дивіться, кого вибирали за кілограм гречки...
13 Січня 2018, 19:49
я ще тоді казав що то бидлота. І комсомол тут ні до чого. так були хороші люди як і зараз в різних партіях. Є бидлота і є нормальні.
13 Січня 2018, 21:59
Цікаво, чи торкнеться розслідування поплічника Мартиненка, нині діючого депутата-плавуна, Ігорка Гузя?<br/>Так виглядає, що цей борець-молодець за гроші корупціонера свою виборчу кампанію робив, а зараз з іншими корупціонерами-олігархами то плаває то плани на майбутні вибори складає. Але перед народом хочеться ж йому чесним виглядати!
13 Січня 2018, 23:10
Прийде час і на гузя
14 Січня 2018, 00:13
Від мартиненків Україну врятує не Антикорупційний суд,але ПАЛЯ в кожному обласному центрі - за рік очистить українську землю від клептократів.
14 Січня 2018, 01:48
Комсомол тут зіграв далеко не останню роль. В комсомольські секретарчуки та секретутки лізли відбірні покидьки, а комунофашистська ідеологія їх докалічувала.
14 Січня 2018, 10:40
а хто лізе зераз в бандерівські секретутки? А чи не калічить зараз бандеро-жидівська ідеологія людей? Чому нас стало 32 мільйони замість 52 як при комуно - фашистах.ч ому при бандерлогах стоять всі заводи а наші громадяни вимушені їхати підтирати дупу італійським інвалідам щоб вижити, чому при комунофашистах всі мали роботу а зараз бомжують, звідки бандерлоги &quot;завезли&quot; стільки наркоманів в Україну, чому при помунофашистах не було такого ганебного слова &quot;субсидія&quot; . бандерлоги навіть в ковелі не побудували стільки будинків, як комунофашисти за рік. А проституція?
14 Січня 2018, 10:47
Всім дам
14 Січня 2018, 10:56
Дарма так пнешся, чмо дешеве, очко підірване твоє може тріснути і все гівно відразу витече і на інші висери не буде. Чи то так ти перед козломордими за 30 дерев'яників упорото звітуєшся?
14 Січня 2018, 13:25
а тобі не дам
14 Січня 2018, 15:56
ти або з Ліпін втік, або відробляєш бандитські гроші. тільки дебіл може радіти, коли його нищать.
14 Січня 2018, 17:30
Це ж Мартиненко посприяв , щоб Петю Семерея з ОРТПЦ перевели в Концерн РРТ. Правда кияни швидко Петра до Ковеля назад &quot;послали&quot;. Мало того, що самі розкрадали скоти Україну, то ще й іншим перешкоджали займатись чесно підприємницькою діяльністю. Гади не просто руйнували державу, а ВІРУ в незалежну, правову,сильну Україну. Бидло. Дляких уродів - довічне ув'янення.
14 Січня 2018, 21:41
Та цей Мартиненко і небагато вкрав в порівнянні з теперешніми...
15 Січня 2018, 11:05
Та цей мартиненко з подільницею вірменокацапкою юлькою навезли в Україну і захоронили тут гору радіоактивних і отруйних відходів. А коли Сашко Білий взнав, що їде черговий потяг з цим гівном, то вірменин аваков (авакян) наказав його вбити. І його звірі виконали наказ.
16 Січня 2018, 23:00
Таких 'комсомольців&quot; - правдолюбів хоч річку гати! Найбільше їх в Приватбанку випливло, який саме на комсомольських (то биш державних) грошенятах, як на дріжджах виріс...
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024