Ковельський календар: 28 січня

28 Січня 2018, 07:00
2266

В цей день у 1992 році Верховна Рада офіційно затвердила синьо-жовтий стяг Державним прапором України. Міжнародний день захисту персональних даних.

«Важкий» день. Очікуються магнітні бурі.

За церковним календарем: Неділя про митаря і фарисея. Преподобного Павла Фівейського (341) та Йоана Кущника (V). Преподобномученика Пансофія (249-251). Преподобних Прохора (Х) і Гавриїла (ХІ, Серб.)… Посту немає.

Іменини Івана, Олени, Гавриїла, Венеаміна, Максима, Прохора, Павла.

День народження відзначає колишня депутатка міської ради («Батьківщина») Наталія Бенесько.

Наше видання Район.Ковель вітає її та всіх інших сьогоднішніх іменинників зі святом, бажає здоров’я й щастя на кожен день!

У цей день колись:

28.01.1934 – газета «Праця» писала: «На головних дорогах, що ведуть до Ковеля, стоять селянські застави (по кілька сот селян, жінок і молоді) та спиняють кожну підводу, яка хоче добратися до міста. Пропускають тільки хворих, що їдуть до лікарні». Це був масовий страйк селян навколишніх сіл. Окружний комітет комуністів, на чолі якого був І. Тишик, у своєму зверненні до населення пояснював, що польський уряд душить селян різними податками, висмоктує з них останні сили. Він закликав не платити податків, не возити сільськогосподарських продуктів на ринок, поки не збільшать на них ціни, а на промислові товари – не зменшать.

28.01.1944 – розвідка Червоної армії доповіла, що на станції Ковель німці зосередили багато ешелонів з бойо­вою технікою, боєприпа­сами, пальним. Із штабу фронту надійшов наказ знищити все це з повітря. З польового аеродрому злетіло 20 штурмовиків ІЛ-2. При­крити їх з повітря і від зенітного було наказано ескад­рильї винищувачів. На підступах до Ковеля німецькі зенітники зустріли «сталінських соколів» вогнем. Командир ескадрильї винищувачів гвардії капітан Г. Іванов скомандував своїм піло­там атакувати зенітні ба­тареї. Хви­лин через десять винищувачі при­мусили зенітників замовкну­ти. На станції були платформи з танками, бро­немашинами, гарматами. На них посипалися бом­би. Величезний стовп вогню вибухнув у небо: це підірвалися боє­припаси. Станцію охопило полум’я. Німці недорахувалися 22-х зенітних точок, 5 ешелонів з важ­ливим вантажем. Було виведено з ладу чимало залізничного полотна, заги­нуло кількасот німців. Радянські ж літаки, якщо вірити офіційним даним, всі благополучно повернулися на аеродроми. За участь в опера­ції всі льотчики були представлені до нагород.

28.01.1961 – виконком Ковельської міської ради, «йдучи назустріч громадськості», прийняв рішення за № 72 про організацію краєзнавчого музею на громадських засадах у приміщенні Благовіщенської церкви. Атеїсти від влади посилалися на те, що за 100 метрів розташована Воскресенська церква. Відповідальний у справах релігії Волинської області А. Федулов писав: «Вважаю за можливе задовольнити клопотання виконкому Ковельської міськради про вилучення у релігійної общини будинку Благовіщенської церкви». Краєзнавчий музей створений не був, бо раптом виникла нова ідея – заснувати музей Леніна. Приміщення церкви передають спортивному товариству «Спартак».

Коментарі
28 Січня 2018, 19:07
У міськраді розповіли, які тендери виграв «Верес» у Ковелі на 2018 рік.((((((((одним з пунктів є ------регулюванні чисельності безпритульних тварин у місті. А Товстига пробував ходити міським парком? Там я нарахувала сьогодні зграю з 18 собак. Чому ВЕОРЕС не виконує умови тендеру????
Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024