Ковельський календар: 1 лютого

01 Лютого 2018, 07:00
2921

За церковним календарем: Преподобного Макарія Великого, Єгипетського (390-391). Святителя Марка, архієпископа Ефеського (1457). Преподобного Макарія, посника печерського, в Ближніх печерах (ХІІ). Преподобного Макарія, диякона печерського, в Дальніх печерах (XIV)… Посту немає.

Іменини святкують Антон, Арсеній, Юхим, Макар, Марк, Микола, Петро, Федір.

День народження відзначають тренер з веслування, суддя національної категорії Антоніна Гоголюк; колишня начальниця Ковельського управління державного казначейства Людмила Степанюк, приватний підприємець Роман Дідицький.

Наше видання Район.Ковель вітає їх та всіх інших сьогоднішніх іменинників зі святом, бажає здоров’я й щастя на кожен день!

У Ковелі з 08:00 до 12:00 прийом громадян з особистих питань проводить заступник голови районної ради Олександр Пасенковський (каб. 201).

19:30 – чемпіонат міста з міні-футболу серед установ, підприємств, організацій та спортивних клубів у комплексній ДЮСШ імені Євгена Кондратовича.

У цей день колись:

01.02.1942 – німецька окупаційна влада дозволила шкільне навчання в початкових чотирикласних народних школах для дітей віком до 11 років. Заборонялося використовувати запроваджені за радянської влади навчальні плани, підручники, учнівські та викладацькі бібліотеки. Навчання обмежувалося читанням, письмом, рахуванням, фізкультурою, іграми, виробничою і ручною працею. Мова навчання була українською.

01.02.1946 – у спеціальній інструкції ОУН, що була адресована окружним референтам пропаганди, ставилося завдання: «Політичну акцію по бойкотуванню виборів розпочати серед населення 1 лютого 1946 року, щоб не дати більшовикам орієнтуватися в нашому дійсному ставленні до виборців». Водночас через захоплених підпільників були отримані відомості про наміри ОУН-УПА здійснити низку диверсійно-терористичних дій, аби залякати електорат та організаторів виборчого процесу. З цього приводу Політбюро ЦК КП(б) 6 лютого видало постанову. Націоналісти повсюдно розповсюджували антивиборні листівки, обстрілювали виборчі дільниці, вбивали агітаторів, залякували населення. Такі факти мали місце в селі Малий Порськ Голобського (тепер Ковельського), в селі Залісся Ратнівського та селі Грузятин Колківського (тепер Маневицького) районів.

01.02.1948 – У довідці командира 81-ї стрілецької дивізії Міністерства державної безпеки УРСР полковника Івана Бабинцева про організаційну структуру оунівського підпілля Рівненської та Волинської областей (із грифом «Цілком таємно») йдеться, що станом 1 лютого 1948 року Ковельський окружний провід ОУН очолював «Гордій» (боївка складалася з шести чоловік). В його підпорядкування входили Брестський, Камінь-Каширський, Колківський, Теремновський та Любомльський надрайонні проводи ОУН. Загалом, Ковельський окружний провід ОУН мав 39 боївок (183 повстанця). Для прикладу, Луцький – 21 боївку (91 повстанця). Обидва окружні проводи входили до крайовому проводу ОУН на чолі з «Дубовим».

01.02.1987 – в селищі Люблинець почала працювати лікарська амбулаторія. До цього часу медичні послуги населенню надавала Старокошарівська лікарська амбулаторія.

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024