Ковельський календар, 7 лютого: суд над хабарником, перша згадка про Погиньки

07 Лютого 2018, 07:00
2470

Несуттєві магнітні бурі.

За церковним календарем: Святителя Григорія Богослова, архієпископа Константинопольського (389). Святителя Мойсея, архієпископа Новгородського (1362). Мучениці Філіцати та синів її Януарія, Фелікса, Филипа, Сильвана, Олександра, Віталія і Марціала (164). Преподобного Поплія Сирійського (380). Преподобного Мара, співця (бл. 430)… Піст: не споживаємо м’ясного, молочного, яєць.

Іменини святкують люди з іменами Олександр, Анатолій, Борис, Василь, Віталій, Володимир, Григорій, Дмитро, Мойсей, Петро, Степан, Фелікс, Пилип.

День народження відзначають колишній директор КП «Ковельбуд», а нині керівник ТзОВ «Західмонолітбуд» Володимир Сидорук, колишній керуючий Ковельським відділенням Ощадбанку № 6303 Степан Мохнюк, директор Дубівського будинку культури Олена Калінчик.

Наше видання Район.Ковель вітає їх та всіх інших сьогоднішніх іменинників зі святом, бажає здоров’я й щастя на кожен день!

10:0011:00 – прийом громадян у селі Колодяжне проводять перший заступник голови райдержадміністрації Роман Кульцман, заступник начальника управління соціального захисту населення РДА, заступник начальника Ковельського об’єднаного управління Пенсійного фонду України.

11:00 – судове засідання у Ковельському міськрайонному суді, в якому обвинуваченим є начальник сервісного центру № 0742 Міністерства внутрішніх справ України Новіков Віталій Олексійович (Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою). Головуючий суддя – В’ячеслав Лесик. Наше видання повідомляло про цю гучну справу в публікаціях «Хабарники з Ковельського сервісного центру МВС вийшли на волю під заставу» та «Затриманого у Ковелі за хабар адміністратора МВС засудили штрафом».

13:00 – спортивні ігри школярів: змагання з баскетболу серед юнаків (ЗОШ №7, НВК №11).

15:00 – судове засіданні у Ковельському міськрайонному суді, в якому обвинуваченою є старший державний інспектор митного поста «Ковель» Волинської митниці Микитюк Ірина Вікторівна (Зловживання владою або службовим становищем). Головуючий суддя – Петро Бойчук.

У цей день колись:

07.02.1590 – возний Володимирського повіту Мойсей Дегтевський доніс у Володимирський уряд, що він 30 серпня 1589 року вручив позов спадкоємцям князя Андрія Курбського: сину князю Дмитру та дочці княгині Марії Курбським та їх опікунам – князю Костянтину Острозькому, Станіславу Красицькому, Василю Семашку і Кирилу Зубцовському для явки у земський суд у Володимирському замку. Позов писав ксьондз Бернард Матеєвський, біскуп Луцький, про незаконне володіння спадкоємцями маєтками, зокрема Скулином, Білином, Стеблями, Колодяжним та іншими селами і землями. Після розгляду судової справи всі маєтки було повернуто назад до королівської казни, пізніше жалувані королем різним посадовим особам.

07.02.1784 – вперше згадується село Пугині (тепер – Погиньки, що за 18 км від Ковеля). Відомості про його історію маємо завдяки василіанському монастирю, що діяв тут у XVIII столітті, мав свої орні землі, сіножаті та підсобне господарство. З приходом на Волинь царської Росії і зміною церковної політики у 1827 році монастир був закритий «у зв’язку з мало чисельністю приходу».

07.02.1917 – складаючи звіт про проведену роботу, вербунковий комісар у Ковелі, сотник Легіону Українських січових стрільців Дмитро Вітовський зазначав, що станом на 7 лютого 1917 року на Ковельщині успішно діяли 17 двокласних українських шкіл.

07.02.1942 – у білоруському місті Пінськ з 7 по 10 лютого відбувся перший «основоположний» Собор Української автокефальної православної церкви, на якому було висвячено двох ієрархів – єпископа Уманського Ігора (Губу), який до того правив у Благовіщенській церкві міста Ковеля, та єпископа Чигиринського Ніканора (Абрамовича). За рішенням Собору обидва єпископи направлялися у Київ.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024