«Помер в Мадриді як принц», – 53 роки тому не стало режисера з Ковеля, Моше Вакса

20 Лютого 2018, 16:45
Михайло Вашинський із Одрі Хепберн, 1962 3536
Михайло Вашинський із Одрі Хепберн, 1962

20 лютого 1965 року в Іспанії помер режисер Міхал Вашинський – Моше Вакс – зірка міжвоєнного кіно та один із найвідоміших режисерів, монтажерів та сценаристів свого часу. Його думку поважали на найвідоміших кіностудіях світу. У Голлівуді його знали під прізвиськом Принц. Саме з його легкої руки були відкриті актриси Софі Лорен та Одрі Хепберн.

Про це пише «Gazeta.ua».

Нагадаємо, він походив із Ковеля з єврейської родини Вакс. Батько Петро був ковалем, а мати Цецилія продавала птицю. В дитинстві у Моше помітили артистичні здібності. В 1918 році Моше був відрахований з Ковельської єшиви - єврейського вищого релігійного навчального закладу – за погану поведінку.

 

Михайло Вашинський. Фото 1929-1939 роки
Михайло Вашинський. Фото 1929-1939 роки

 

У 1937 році Вашинський дебютує як режисер фільму «Діббук» - на єврейську релігійну тематику. Навіть сьогодні картина вважається однією із найвідоміших мовою їдиш. Після прем'єри, Вашинський приїхав на Волинь і в 1937 році відвідав Ковель. Це була справжня подія для краю.

1982 року Єжи Гоффман зняв рімейк фільму Вашинського — мелодраму «Знахар», яка стала дуже популярною в Європі. У вересні 2017 року польсько-німецький фільм «Принц і діббук» завоював першу премію 74-го Венеційського міжнародного кінофестивалю. Стрічку визнали найкращою в категорії «Документальний фільм про кінематограф». Сюжет картини присвячений життєвому шляху кінорежисера Мойше Вакса.

 

 

«Мета фільму «Принц і діббук» – розгадати загадку Міхала Вашинского, – каже режисер кінострічки про Вашинського Петро Росоловський. – Він народився на початку ХХ століття в бідній єврейській родині, а помер в Мадриді як принц Майкл Вашинський – польський аристократ у вигнанні і продюсер кіношедеврів за участю Софі Лорен».

Похований відомий ковельчанин у Римі.

 

Михайло Вашинський із Софі Лорен. Кадр із фільму «Принц і діббук»
Михайло Вашинський із Софі Лорен. Кадр із фільму «Принц і діббук»

Михайло Вашинський та американський кінорежисер Орсон Веллс
Михайло Вашинський та американський кінорежисер Орсон Веллс

Михайло Вашинський, 1963
Михайло Вашинський, 1963

Продюсер Джеймс Мейсон, Софі Лорен та Михайло Вашинський
Продюсер Джеймс Мейсон, Софі Лорен та Михайло Вашинський

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром