Ковельський календар, 21 лютого: Міжнародний день рідної мови

21 Лютого 2018, 07:00
1917

Міжнародний день рідної мови. Міжнародний день екскурсовода.

За церковним календарем: Віддання свята Стрітення Господнього. Великомученика Феодора Стратилата (319). Пророка Захарії Серповидця (бл. 520 до Р. Хр.). Святителя Сави ІІ, архієпископа Сербського (1268–1269)… Строгий піст: не споживають м’ясного, молочного, яєць, риби, олії.

Іменини святкують Олександр, Андрій, Захар, Макар, Петро, Семен, Сергій, Степан, Федір.

День народження відзначають депутат Велицької сільської ради Юрій Потапчук (самовисування), колишній Мельницький сільський голова Юрій Самчук (УНП), ветеран державної служби Тетяна Ждерова, провізор-аналітик у Волинській області Ірина Купчій.

Наше видання Район.Ковель вітає їх та всіх інших сьогоднішніх іменинників зі святом, бажає здоров’я й щастя на кожен день!

У Ковелі о 09:00 відбудеться засідання районної постійно діючої конкурсної комісії по визначенню переможця на право оренди майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ району (вул. Незалежності, 73, каб. № 417). Всього п’ять лотів: (два кабінети на вул. Незалежності, 73 – 8 кв. м та 31,7 кв. м; три гаражних приміщення на вулиці Грушевського, 14 – 23,3 кв. м, 20,3 кв. м, 20,9 кв. м).

09:30 – судове засіданні у Ковельському міськрайонному суді, в якому притягується до адміністративної відповідальності за ч. 1 ст. 172-6 КУпАП депутат районної ради від Аграрної партії Юрій Хороших (Несвоєчасне подання без поважних причин декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування). Справа № 159/675/18. Головуючий суддя – Петро Бойчук.

10:00 – колегія міської ради з розгляду питань, внесених на чергову сесію (зал засідань виконкому).

10:00 – 11:00 – виїзний прийом громадян у Зеленській сільській раді проводить перший заступник голови районної державної адміністрації Роман Кульцман, заступник начальника управління соціального захисту населення РДА, заступник начальника Ковельського об’єднаного управління Пенсійного фонду України (приміщення сільської ради).

11:00 – спартакіада навчальних закладів: змагання з волейболу серед юнаків (промислово-економічний коледж).

11:00 – 12:00 – виїзний прийом громадян Дубівської об’єднаної територіальної громади проводить начальник Ковельського відділу поліції ГУНП у Волинській області Іван Тусь (с. Дубове, вул. Ковельська, буд. № 60).

13:00 – 16:00 – виїзний прийом громадян у Ковелі проводить заступник голови Волинської обласної державної адміністрації Світлана Мишковець (м. Ковель, вул. Незалежності, 73, приміщення РДА, 4-й поверх, каб. № 401).

15:00 – засідання громадської ради при райдержадміністрації (каб. № 417). Порядок денний: публічний звіт про роботу Ковельської районної державної адміністрації та виконання делегованих районною радою повноважень у 2017 році. Доповідає голова РДА Віктор Козак.

Останній день подання пропозицій громадськості щодо містобудівної документації «Детальний план території реконструкції житлового будинку по вулиці Грушевського, 31 в місті Ковелі Волинської області». Пропозиції надаються особисто або через уповноваженого представника секретарю міської ради Вірі Федосюк за адресою: м. Ковель, вул. Незалежності, 73.

У цей день колись:

21.02.1942 – вийшов перший номер газети «Ковельські вісті» (Koweler nachrichten: Amtsblatt des Gebietscommissars, Schritfleitung und Alministration Kowel Hanptstr, 386), яка була по-суті друкованим органом тієї частини українства, яка свідомо пішла на співробітництво з нацистською Німеччиною задля втілення власних задумів по створенню Української держави. Видання виходило щотижня українською мовою. Деякі матеріали на її шпальтах подавалися паралельно німецькою. Відповідальним редактором газети призначили О. І. Муравського. Пізніше головними редакторами також були В. Бачинський, Леонід Лісовський та Є. Скрипнюк. «Ковельські вісті» припинили своє існування на початку 1944 року. У 1942 році редакція знаходилась в будинку № 386 на вулиці Головна, а в кінці року переїхала на вулицю Парканну в будинок № 10. Видавалася у друкарні «Нове життя», на вулиці Стародвірцева, 8 (тепер – вулиця Івасюка).

21.02.1944 – гітлерівці у Голобах спалили 48 будинків.

21.02.1946 – ЦК КП(б) України постановило, що головне завдання партійних організацій, органів НКВС та НКДБ, командирів військових підрозділів у найближчий час полягає в тому, щоб «повністю знешкодити залишки банд українсько-німецьких націоналістів та оунівського підпілля». Ковельський міськком і райком КП(б)У, начальників міських відділів НКВС та НКДБ, дорожньо-транспортного відділу НКДБ Ковельської залізниці компартія зобов’язала посилити пильність і вжити рішучих заходів по з викриття та викорінювання ворожих елементів, закривши їм доступ на підприємства і в установи. Курс на творення організаційних позицій підпілля у волинських містах безпосередньо позначився й на розвідувальній роботі. Як зазначав начальник Волинського управління МДБ на нараді, оунівська СБ створила у Ковелі розвідувально-терористичний осередок, учасники якого збирали інформацію для інших підпільних організацій, зокрема, через агентуру в міськвиконкомі здобували бланки для відряджень. А начальника транспортного відділу МДБ Ковельської залізниці полковника В. Кочєткова дуже непокоїли факти проникнення членів ОУН в установи залізничного транспорту та винищувальні батальйони.

21.02.1947 – Президія Верховної Ради СРСР приймає указ «Про виселення з Української РСР осіб, що злісно ухиляються від трудової діяльності в сільському господарстві і ведучих антигромадський, паразитичний спосіб життя», а Рада Міністрів СРСР – ухвалу № 446 по його застосуванню. Хрущов особисто відповідав за колективізацію і план заготівель хлібу на території Західної України. Завчасно у Ковелі та п’яти інших містах Західної України було створено збірні пункти для прийому від органів МДБ сімей «націоналістів» і відправлення їх на спецпоселення. У кожно­му з них комплектувалися тимчасові штати: начальник, за­ступник з оперативної роботи, начальник охорони і дев’ять вахтерів.

Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024
15.04.2024