Ковельські освітяни обурені відсутністю обіцяного підвищення зарплати

23 Лютого 2018, 12:53
8997

На сесії Ковельської міської ради депутат з фракції ВО «Свобода», директор школи № 7 Валерій Кубай озвучив «гарячу» проблему, з якою до нього звернулися педагоги міста і яка стосується негативних тенденцій щодо фінансування закладів середньої освіти, а саме нарахування заробітної плати, що здійснюється за рахунок субвенції з державного бюджету.

Він каже, що всі були свідками того, як протягом останніх чотирьох місяців з телеекранів, шпальт газет та різноманітних трибун звучало: заробітна плата педагогічним працівникам зросте на 25 відсотків. Це мало відбутися з 1 січня 2018 року. Втім, тільки наприкінці січня була опублікована постанова Кабінету Міністрів України, яка дійсно піднімала зарплату.

Однак, як твердить Валерій Олександрович, на сьогоднішній день ніякого підвищення зарплати, як такого, не відбулось. Є збільшення мінімальної заробітної плати, що призвело до часткового зростання платні і, відповідно до наказу начальника управління освіти, зросла зарплата на 10 відсотків, але одночасно зменшилась доплата за престижність на 5 відсотків.

 

2

 

Валерій Кубай (на фото) посилається на слова начальника управління освіти Віктора Бичковського, що цих п’ять відсотків платить міська влада. Хоча це повинно здійснюватись за рахунок державного бюджету.

«Я не хочу звертати увагу на престижність праці директора школи, який, згідно нового закону, несе відповідальність практично за все у школі. Хай ті 250 чи 500 гривень, які мали оплачуватись за престижність, будуть на совісті тих, хто це встановлює. Але я хотів би сказати про вчителя з великої букви, яких чимало в нашому місті. І за престижність професії вчителям робимо 5 відсотків. Я думаю, що це є ганьба. У чому ж причина, що так сталося? Чесно, відверто кажучи, педагогічним працівникам до кінця не зрозуміло. Начальник управління, і я йому довіряю, каже, що відбулося зменшення державної субвенції. У той самий час Кабінет Міністрів говорить, що вони віддали на місця всі гроші. Де правда?», – заявив Валерій Кубай.  

Чому не виконується Закон України і постанова Кабінету Міністрів? Валерій Кубай у мікрофон сесії просив, щоб фінансове управління виконкому дало роз’яснення педагогічним працівникам: хто винуватий і чому так склалась ситуація?

«І після того ми могли би прийняти конкретне рішення: чи тут на місці переглядати наші дії, чи звертатися в Кабінет Міністрів», – сказав він.

«Оце все, що сьогодні ми читаємо і маємо інформацію від центральних органів влади, воно просто буває дивує, а не скільки дивує, скільки воно збурює людей. Тому що, вибачте мені за грубе слово, брехня, яка постійно йде з вуст наших високопосадовців, вона практично нагнітає ситуацію і органи місцевого самоврядування оставляє заручниками в таких складних ситуаціях», – прокоментував міський голова Олег Кіндер (на фото).

 


 

Головний освітянин міста Віктор Бичковський підтверджує, що дійсно, загальна середня освіта фінансується із освітньої субвенції з державного бюджету, і її на сьогодні не вистачає.

«Сьогодні не гарну річ робить наше, ну не буду називати… Кабінет Міністрів. Міністерство освіти, яке до цього часу оголосило 25 відсотків, а їх насправді, як таких немає. Але є деякі аргументи з позиції того, що власне нам пояснює і наше рідне міністерство, і пояснює Кабінет Міністрів», – мовить Віктор Васильович.

За його словами, перше збільшення – це 10 відсотків. Це те, що пішло у зв’язку з тим, що з 1 січня зріс прожитковий мінімум, який становить 1762 гривні, тобто фактично, якщо брати при перерахунку, це десь орієнтовно 10 відсотків. Наступне рішення, яке було прийнято 11 січня 2018 року, це урядова постанова № 22, де було знову ж таки не 25 відсотків з державного бюджету, а 10 відсотків, як надбавка до посадового окладу педагогічного працівника.

«Це рішення від 11 січня ми власне побачили через місяць, коли воно було підписано і оприлюднено. Постанова № 23 Кабінету Міністрів у той же день була прийнята, де було чітко написано, вже «вилка» була встановлена з точки зору престижності, – п’ять-тридцять. Але все це знову ж таки не було підкріплено фінансами», – пояснив Віктор Бичковський.

Віктор Васильович дякував депутатам міської ради, які прийняли бюджет міста на 2018 рік, бо сьогодні, за його словами, місцева влада платить тих 5 відсотків, виплачує доплату, яка встановлена з 1 січня по відношенню до прожиткового мінімуму, і платить тих 10 відсотків, які були визначені Кабінетом Міністрів. 

 

 

«Хоча, друзі, даруйте, взяв на себе відповідальність, бо на сьогоднішній день галузевого наказу міністерства освіти так і не має. Ми виконали все те, що нам сьогодні дозволяє так зване правове поле», – зауважив Віктор Бичковський.

Олег Кіндер дав доручення начальнику управління освіти на наступну сесію міської ради, якщо ситуація не зміниться із субвенцією з державного бюджету, підготувати звернення-вимогу до Кабінету Міністрів «виконати свої обіцянки і свої прийняті нормативні акти».

«Вимогу таку! Щоб люди, які говорять, щоб вони відповідали за свої слова в частині підтвердження фінансами, а не просто голослів’я. І постанови, які вони приймають без бюджетного підтвердження, вибачте мені, це просто є обман людей. Тому що починаються… початок практично президентської кампанії виборчої. Зараз будуть всі кругом обіцяти хто його знає що. Але за який рахунок?» – обурювався Олег Олексійович.

«Таке завдання вже отримали. Ми на сьогодні вже над цим працювали», – запевнив Віктор Бичковський.

Коментарі
23 Лютого 2018, 15:38
А їм ще мало???
23 Лютого 2018, 15:41
Хоч би мовчали. Батьки на день вчителя, 8 березня, останній дзвоник вже не подарунки дарують, а готівку дають.
23 Лютого 2018, 16:54
зате бандерня тепер свою шмату буде по місту носити коли схоче
23 Лютого 2018, 17:23
Гога, Ви хоч розумієте, що таке праця вчителя? Ви, пане, й своїх власних дітей не можете виховати та навчити - із своєю агресивною риторикою. А у нас діток по 25-28 у класі. Так що краще прикусіть язика, чи що там у вас замість нього теліпається)))
23 Лютого 2018, 19:05
зате бичковський з директоррами шкіл собі знайшли гроші на доплати і величезні премії. Нема совісті у вас, шановні керівникі міської освіти. Ригати ви будете тими халявними грішки, що забрали у своїх педагогів. Бош вам суддя.
23 Лютого 2018, 19:14
Не смішіть "вчительською працею". Якби й справді працювали на совість, то батькам не доводилося б наймати по надцять репетиторів. Що ж це за педагоги такі? От раніше були педагоги...
23 Лютого 2018, 19:46
Колись у класах було по 40 учнів, а таких вчителів-крохоборів не було і працювали вчителі на совість, а не за мзду.
23 Лютого 2018, 20:19
Ще б до дітей ставилися з повагою, а то багато вчителів ведуть себе так ніби з примусу дітей вчать... кричать, ображають, принижують честь і гідність!!!!!! Діти різні і не завжди невиховані, підхід потрібно знайти і показати свою освіченість. <br/>А за неповагу і совєцький підхід і так багато платять!
23 Лютого 2018, 20:19
Репетитори - вчителі податки платять?
23 Лютого 2018, 20:30
Чудне говорите.... навіщо КОЛИСЬ було наймати репетитора? Колись не було ЗНО.<br/> Ви й без &quot;репетицій&quot; ВСТУПАЛИ, щоб потім вкалувати за 120 ре (у кращому випадку). А тепер - захотілося перспективи? Хто її вашим діткам (із ГАДжетом, приклеєним до рук, без поняття про книгу) має забезпечувати? Вчитель, котрого ви ж самі при них же і поносите? За оті некрохоборські 4 тисячі?)))
23 Лютого 2018, 21:19
До ЗНО з першого класу готуються? Розумні діти самі готуються, обкладаються книжками і вчаться.
23 Лютого 2018, 21:19
До ЗНО з першого класу готуються? Розумні діти самі готуються, обкладаються книжками і вчаться.
23 Лютого 2018, 21:19
До ЗНО з першого класу готуються? Розумні діти самі готуються, обкладаються книжками і вчаться.
23 Лютого 2018, 21:19
До ЗНО з першого класу готуються? Розумні діти самі готуються, обкладаються книжками і вчаться.
23 Лютого 2018, 21:29
Букварем уже обклався? Молодець)))) Ти розумний. Бажаю успіхів. Як фізика та алгебра з англійською нагряне - приходь.
23 Лютого 2018, 22:02
це що зараз твориться з освітою, є прихована робота по одурінню українців. А оці обманні підвищення, розгортання в мережах дискредитації професії вчителя, переслідують мету зробити професію педагога престижною. При таких умовах педагоги просто скоро щезнуть з переліку професій. А владі того й треба. Їм не потрібні розумні українці, їм потрібне бидло, яке могло б тільки відшукати своє призвище в списках на гуманітарної допомоги. Бидло буде працювати задарма. А Бичковський з директорами шкіл - ЧМОШНИКИ. Заради особистої наживи здали своїх педагогів з потрохами.
23 Лютого 2018, 22:21
Педагоги для цього також міцно стараються, щоб їх професія була не пристижною. Питання поставили адекватно: Чому після закінчення школи дитині потрібно наймати репетитора? ЗНО і школа це окремі промислові галузі? Чи як? Після школи дитина повинна без репетитора здати ЗНО на відмінно. А якщо не здає? Де, в чому проблема? Педколлектив не вчить, не працює! Чому я при радянській освіті пішов і поступив в ВНЗ без репетиторів? І мені чомусь більше подобається - вчитель! А де їх найти? Педагоги! Становіться вчителями і вчить дітей, не влаштовує вас з/плата на привокзалаці робочі місця є! Не калічте дітей!
23 Лютого 2018, 22:22
Раніше про репетиторів ніхто й не згадував, бо батьки приділяли більше уваги своїм дітям! Легше заплатити репетиторові, як позайматися з дитиною, не вірю, що в 1-2 класах батьки не можуть допомогти дитині, просто НЕ ХОЧУТЬ!!! На рахуноки старших класів: повірте, дуже важка програма!!! Якщо рівень стандарт, то елементарно не вистачає часу на закріплення матеріалу і дитина, змушена додатково займатися. Реформи роблять в міносвіті, а винними завжди є вчителі!
23 Лютого 2018, 22:31
Чимало дітей з сільських місцевостей з бідних сімей складають ЗНО якнайкраще БЕЗ РЕПЕТИТОРІВ.
23 Лютого 2018, 22:34
ПРАВИЛЬНО! Син вчився нижче ніж посередньо, В останніх класах взявся за науку. займався з репетитором... Успішно закінчив престижний ВУЗ і має гарну роботу. Але вчителі були такі(окремі) про яких МИ нехочемо і згадувати!
23 Лютого 2018, 22:58
Вчителі відбивають охоту до навчання. І не вміють навчити усіх та кожного. А їхній обов'язок не вчити тих, хто й так добре вчиться, а навчити тих кому складно це дається, у кого інше мислення і сприйняття.
23 Лютого 2018, 23:00
Обіцяного три роки чекають на четвертий забувають а окремі особи і того не варті
23 Лютого 2018, 23:16
Дебіла як не вчи, хоч з репетитором, хоч без репетитора- він всеодно залишиться дебілом.
23 Лютого 2018, 23:22
В педінститути завжди йшли вчитися випускники з поганими оцінками. Розумні вибирали професії в яких можна зростати і розвиватися. То хто ж вчить наших дітей?
23 Лютого 2018, 23:36
Мені якось в житті підфортило! Не давалась алгебра! Батько завіз мене на Ковель-2 до сімейства євреєв-вчителів і вони за 1 годину мені все розповіли!!! А чого це не зробили в школі? В інституті в мене не було проблем з інтегралами і диференціалами, чому в школі цього не викладають? Може працю ПЕДАГОГІВ оцінювати від їх кінцевого результату? А то виходить, що вчителька пиячить, гуляє дітей не вчить, а з/плата іде!!! Ми звикли, що вчитель це персона яка віддається своїй праці від всій душі. А насправді таких вже давно нема!
23 Лютого 2018, 23:43
Чому стільки жовчі в коментах? В новому законі про освіту дається всім право вчити своє чадо вдома. Користуйтесь цим, антипеди! А я за те, щоб не було слів на вітер! Тримайтесь, педагоги, домагайтеся свого і не звертайте уваги на виродків, хоча вони теж пройшли через школу.
24 Лютого 2018, 00:12
Будь-яка робота повинна бути якісною. Коли будівельник, кравчиня, бухгалтер, лікар чи будь-хто інший неякісно виконали роботу, то це одразу видно і пред'являються претензії. А коли вчитель не може навчити дітей, то нема претензій тільки виправдання: важко, багато дітей, складна програма...
24 Лютого 2018, 09:41
А ви загляньте в підручники, коли ми вчилися, такої дурні не було. Особливо мене вражає біологія 9 клас! <br/> Дуже шкода наших дітей
24 Лютого 2018, 10:57
А стаття про те, що уряд знову усіх обдурив! Гучно заявили про підвищення зарплати і &quot;кинули&quot;, а ми, як справжні українці, між собою сваримось. А на рахунок з\п вчителів: мінімальна з\п в Україні з 01.01.2018 року 3723 грн, а з\п вчителя з категорією спеціаліст (тобто після університету) 3471 грн!!!
24 Лютого 2018, 11:10
Нічого! Попрацювавши 5 років, пройшовши атестацію вчитель нарешті по заробітній платі зможе обігнати прибиральниць, вчитель другої категорії -12 тарифний розряд має грязними 3735грн і це вже з січня цього року, після &quot;підвищення&quot;. До того ж, молодий вчитель, дуже часто, не має повної ставки
24 Лютого 2018, 11:58
В школах нерівність! Одних тягнуть, а на інших &quot;ставлять хрест&quot;.<br/>А який приклад подають вчителі, що курять і випивають в школі? Чи це і є престижність?
24 Лютого 2018, 12:27
Поступово забороняємо вчителям брати хабарі від батьків учнів і компенсуємо упущену вигоду поступовим підйомом зарплат.
24 Лютого 2018, 13:29
Які хабарі????<br/>Фінансуванння 0, тягну з дому бумагу, вазони, папки, скидаємось на тюль, обої, вгощання для перевіряючих і вчителів, які приїздять з інших сіл на відкриті уроки... Від дітей, максимум букет з домашнього квітника. Може в міських школах якось по іншому, не знаю...<br/>Більше мороки, ніж тих грошей. Влітку їду в Польщу, а з вересня розрахуюсь з коханої школи, хай звільниться місце для тих, хто думає, що вчителі гроші лопатою гребуть і нічого не роблять! <br/>А про зарплату написали чисту правду
24 Лютого 2018, 18:02
Відпускні 18 тисяч - це мало???
24 Лютого 2018, 21:58
Відпускні такі ж як в усіх. Просто педпрацівники ще отримують оздоровчі у розмірі місячного посадового окладу. <br/>В інших державних установах дають &quot;13 зарплату&quot; в кінці року, а вчителям перед відпусткою.
24 Лютого 2018, 23:30
Які хабарі????<br/>Батьки тягнуть з дому бумагу, вазони, папки, скидаються на тюль, обої, вгощання для перевіряючих і вчителів, які приїздять з інших сіл на відкриті уроки... Від дітей, максимум букет з домашнього квітника, все інше - від батьків...
25 Лютого 2018, 00:39
Не порівнюйте сільських і міських вчителів!!!
25 Лютого 2018, 10:57
Ти права, масштаби різні
25 Лютого 2018, 12:38
Прошу не тикати, майте повагу до людей
25 Лютого 2018, 13:48
Сільські вчителі мріють стати міськими))
25 Лютого 2018, 13:48
Сільські вчителі мріють стати міськими))
25 Лютого 2018, 21:32
Шановні українці! Схаменіться!Людям доплачувати мають те,що вони заробили...і вчитель,щоб прожити немає брати репетиторство...це безвихідь....шановно громадо,якщо ваші діти ходять в школу,тоз подружкою за кавою не розказуйте одна одній ,що ви зробите вчительці....а ваша дитина слухає і видає вчителям на уроці....мамі скаже:вчителька дурна і не пояснює,питає багатих і любимчиків...і ви лише тоді біжите розібратись...а не задумуєтесь ...до зно готовитесь...дуже похвально...1 на1 вчитель-учень,де мама спитає чого не працював...у радянський час хороші вчителі...ха-ха-ха...ставити 2 не можна ,бо будеш ціле літо працювати з дитиною...як можна було ставити &quot;3&quot;,якщо дитина незнала таблиці множення...як з 5 -6 класів залишалось лише 2 і з &quot;3&quot; в 9клас не брали...іди в пту ,а як розуму наберешся вчися...і виші закінчували одиниці...а тепер...що за виші ,які не мають професорів...а цього року на вчителів набирали з найнижчими балами...то скоро будуть трієшники вчити ваших дітей....
25 Лютого 2018, 22:04
Валерію ,у різних школах різні проценти за престижність зняли...лист 1 для всіх...а то в 7 школі 5%,а в 3 і 1 -10%...невже думаєте вчителі барани...премію перед новим роком не додали ...то ще мало...давайте далі економити...а який лист профспілка відправила...то далі тягнемо час....потерплять не вперше
25 Лютого 2018, 22:09
На форумі, як на панелі - всі на &quot;ти&quot;...
25 Лютого 2018, 23:41
То не форум! Полілог.
01 Березня 2018, 20:50
Гройсман всім обіцяє , він майстер цього дійства .!!! Ще потрібно розшукати майстра дійства, який би виконував ці обіцянки ... Шановні педагоги &quot;тримайте&quot; кишені по ширше , скоро вибори - обіцянки посиплються на всі смаки . Потрібно вам зробити , як це зробили пенсіонери силових структур . Щось перекрити , побити , підпалити , тільки так можливо достукатися до нашої революційної ,&quot;народнообраної&quot; влади з дипломами МАУПа ...!!!!!!!!!!
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39