Ковельський календар: 4 березня день народження святкують депутат і екс-прокурори

04 Березня 2018, 08:00
2949

Всесвітній день дитячого телебачення і радіомовлення.

За церковним календарем: Святителя Григорія Палами, архієпископа Фессалонітського (перехідне святкування в 2-гу неділю Великого посту). Апостолів від 70-ти: Архипа та Филимона і мучениці рівноапостольної Апфії (I). Мучеників Максима, Феодота, Ісихія, Мучениці Асклипіодоти (305-311)… Піст: не споживають м’ясного, молочного, яєць, риби.

Іменини святкують Архип, Богдан, Дмитро, Євген, Макар, Максим, Микита, Федір, Федот.

День народження відзначають депутат Тойкутської сільської ради Віра Телелеха (самовисування), директор ТОВ «Брума» В’ячеслав Тарасюк, колишній Волинський транспортний прокурор та заступник голови Ковельського міськрайонного суду Володимир Бондар, колишній прокурор Ковельського району та начальник міськрайонного управління юстиції Віктор Шум.

Наше видання Район.Ковель вітає їх та всіх інших сьогоднішніх іменинників зі святом, бажає здоров’я й щастя на кожен день!

11:00 – міжнародний фестиваль футболу серед юнаків (міський центр «Спорт для всіх»).

У цей день колись:

04.03.1543 – вперше згадується Вербський Троїцький монастир, що був біля Ковеля. В акті говориться, що князь Василій Михайлович Сангушко Ковельський обмінявся своїми маєтками на маєток королеви Бони Сфорци «замок Ковле из селы к тому ж замку прислухаючими, на имя: Вербка, монастыр Святое Тройцы…» та 7 монастирських сіл. Після королеви Бони ці маєтки дісталися московському князю Андрію Курбському, який втік від царя Івана Грозного.

04.03.1616 – король Сигізмунд ІІІ видав наказ членам комісії, яка відправлялася в місто Ковель для обговорення справи про утиски євреями ковельських міщан і для розмежування земель села Білин. Ковельські міщани скаржились королю на євреїв, які, всупереч наданим їм правам, скуповують у місцевих християн шинки та будинки і, таким чином, одних витісняють, інших здирництвом своїм доводять до злиднів; що вони відкуповують всякі встановлені сеймом побори, а також приватні податі, маючи з цього більший прибуток і грабуючи місто, від чого всі з міста йдуть; що вони, врешті-решт, не бажають брати участі в ремонті огорож та охороні міста. Король доручає комісії з декількох осіб розібрати цю скаргу на місці та постановити вирок, з наданням кожній стороні право апеляції до короля в продовж шести місяців.

04.03.1944 – командування 2-го Білоруського фронту Червоної армії отримало завдання Ставки: підготувати наступальну операцію фронту, спрямовуючи головний удар на Ковель.

04.03.1945 – спецгрупа управління НКВС у Волинській області на чолі з колишнім курінним УПА П. Власюком («Максим») затримала ше­фа зв’язку обласного проводу ОУН Йосипа Кравчука («Комара»). Надавши відверті свідчення, Кравчук погодився співпрацювати в справі ліквідації керівних ланок підпілля і увійшов до складу спецгрупи.

Коментарі
04 Березня 2018, 13:47
,ви б так воїнів ато вітали, волонтерів. Слизький ваш ,,район".
04 Березня 2018, 15:40
всім не вгодити, особливо "слизьким"
04 Березня 2018, 16:47
Хто платить-того і вітають!
Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром