Педагоги оглянули «школу мрії» у Ковельському районі

03 Березня 2018, 09:34
7473

На одній із робочих зустрічей  представників педагогічної спільноти району, що відбувалась під керівництвом першого заступника голови райдержадміністрації Романа Кульцмана, були досягнуті домовленості, згідно з якими, робочі наради освітян змінюють свій формат проведення, зі звичних лекційних, стають виїзними, екскурсійними, значно цікавішими та різноплановими.

Та головна  відмінність і позитив  цих зустрічей у тому, що  серед  їх учасників, як керівники закладів загальної середньої освіти району, так і очільники гуманітарних підрозділів об’єднаних територіальних громад, – повідомляють у відділі з питань внутрішньої та інформаційної політики апарату райдержадміністрації.

Відтак, 2 березня на базі Дубівської об’єднаної територіальної громади відбулась робоча нарада освітян району в новому форматі. У фойє опорного навчального закладу «Дубівська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів Дубівської сільської ради Ковельського району Волинської області» делегацію  педагогів із усього Ковельського району на чолі з начальником відділу освіти райдержадміністрації Іриною Ревейчук зустрічали Дубівський сільський голова Роман Троцюк, директор місцевого закладу загальної середньої освіти Олена Балецька та начальник відділу з питань освіти, охорони здоров’я, культури, молоді та спорту, соціального захисту населення виконавчого комітету Дубівської сільської ради Наталія Лук’янчук.

«Наш заклад загальної середньої освіти від серпня минулого року працює у новому статусі – опорна школа, маємо дві філії, зокрема: ЗОШ І ст. с. Городище та ЗОШ І-ІІ ст. с. Бахів. Ми є активно беремо участь в усіх освітніх проектах, зокрема щодо створення нового освітнього простору в навчальних закладах і демократична школа, що включає в себе концепцію нової української школи», – розпочала спілкування з колегами  Олена Балецька. Оскільки  школа  у зв’язку зі зростанням захворюваності на ГРВІ та грип призупинила освітній процес, учасники зустрічі мали гарну нагоду здійснити оглядову екскурсію класними кімнатами у новому приміщені, де навчаються діти старшої школи  та у тій частині закладу, де здобувають знання учні молодших класів. Саме тут освітяни району спостерігали, як педагоги-початківці працюють над втіленням принців нової української школи. Загалом враження звісно тільки  позитивні – школа по-домашньому привітна та ошатна,  цікаво та професійно об лаштований  кожен її куточок, тут тепло і комфортно. За кошти субвенції з Державного бюджету місцевим на розвиток інфраструктури ОТГ та самої громади у минулому році фасад школи був утеплений, замінений дах, проведено благоустрій шкільного подвір’я, встановлено огорожу. Відтак, школа і зовні має доволі естетичний та привабливий вигляд.

Наступною зупинкою в екскурсійному маршруті  був заклад загальної середньої освіти села Бахів,  на подвір’ї школи освітян зустрічала господиня закладу – привітна Оксана Курінна. Оксана Олексіївна запросила колег оглянути приміщення школи, розповіла про організацію освітнього процесу, зміцнення матеріально – технічної бази та про перспективи  діяльності закладу, як філії опорного закладу.

Звісно, побувати на території Дубівської ОТГ і не відвідати «Навчально-виховний комплекс загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад» с. Вербка,  було б несправедливо. Адже, як відомо 26 грудня минулого року відбулось  офіційне  відкриття новозбудованого приміщення школи. Тому наступною і кінцевою зупинкою був саме цей освітній заклад. На початку  директор школи  Валентина Саковська запросили усіх пройтися коридорами школи, оглянути класні кімнати, кабінети фізики, хімії, інформатики,  інклюзивного навчання. Сучасний, комфортний, європейського стандарту та оснащення заклад викликав приємний подив на обличчях освітян, така школа – це мрія і дорослих, і дітей.

У цьому закладі  відбулась і пленарна частина зустрічі,  участь в якій взяли голова райдержадміністрації Віктор Козак, голова районної ради Андрій Броїло та перший заступник голови райдержадміністрації Роман Кульцман. У доволі  діловій, але водночас привітній атмосфері,  за філіжанкою гарячого чаю, у невимушеному спілкуванні, говорили про актуальні питання освітянського життя.

У своєму виступі голова райдержадміністрації  подякував відділу освіти райдержадміністрації за старт освітянських  нарад у виїзному форматі, що відтепер відбуватимуться щомісяця на базі громад, а далі зупинився на основних принципах функціонування галузі освіти району. Зокрема,  розповів про перспективи добудови школи у селі Вербка та залучення державних коштів для реалізації цього інвестиційного проекту. Окремо Віктор Теодосійович  акцентував увагу присутніх на  введенні надзвичайного стану в енергетиці та проведення  в районі заходів з режиму економії природного газу. Враховуючи вимоги часу,  говорили і про створення на території району інклюзивно-ресурсного центру та  про реалізацію  у 2018 році інвестиційних проектів соціально – економічного розвитку. Окремо спілкувались на тему подальшої перспективи  реалізації реформи децентралізації влади в Ковельському районі.

Під час тематичної частини  перший заступник голови райдержадміністрації  Роман Кульцман розповів про те, що рішенням районної ради затверджено Положення про проведення  конкурсів на посади керівників закладів загальної середньої освіти,  ознайомив із результатами ревізії фінансово-господарської діяльності відділу освіти Ковельської районної державної адміністрації за період з 01.01.2014 р. по 01.09.2017 р. Окремо зупинився на перспективі функціонування закладу оздоровлення і відпочинку «Оберіг».  Про результати позапланових перевірок закладів загальної середньої освіти Ковельським МРВ УДСНС України у Волинській області та шляхи їх вирішення  повідала начальник відділу освіти райдержадміністрації Ірина Ревейчук. З-поміж іншого під час наради обговорили стан викладання та рівень навчальних досягнень учнів  з іноземної мови та низку питань методичної, фінансової, управлінської та організаційної роботи.

В підсумку варто акцентувати увагу на одній розмові двох педагогів, що відбулась під час переїзду, вони  ділились враженнями  від побаченого, і шукали відповідь на запитання: «А для чого ця екскурсія, щоб ми засмутились  чи заспокоїлись?» Тобто, засмутись від того,  що їх школи мають  не таку матеріально-технічну базу, як заклад загальної середньої освіти в селі Дубове і навпаки заспокоїлись, адже школа в селі Бахів –  звичайна типова  сільська школа, яка нічим не відрізняється від інших шкіл району. Так от, по завершенню наради освітян  відповіді на запитання мали інший характер – головна мета таких екскурсій  все ж таки обмін досвідом, запозичення кращих методів та принципів діяльності. А ще цілком зрозумілим став і той факт, що майбутнє галузі освіти  за реформами, які  відбуваються в крайні. Адже об’єднані територіальні громади отримали не лише повноваження в галузі освіти, а й значний фінансовий ресурс для розвитку та створення комфортних умов для  навчання та виховання дітей у сільських школах. Зрештою, і кожна ОТГ має свій шлях розвитку, а тому досвід впровадження освітніх програм і проектів корисний усім учасникам освітнього процесу району.

Коментарі
03 Березня 2018, 22:12
Падав сніг на поріг ... двох бездарних завгоспів переміг ! Два кирзові чоботи , або пара . Поки вшиві колгоспники о. шевчук та вовочка романюк в своїх кабінетах на добре оплачуваних посадах чешуть животи і ще дещо чого чесати не варто ... рік за роком інтерес СВОЇХ КИШЕНЬ ... ВЕСНА ! На вулиці сонечко піднімається все вище і вище - сніг розтає , вода летить , а скоро ще більше буде від дощів і злив. ГРИБОК ! Просадки ... цвіль ... тріщини ... пліснява ... промерзання = посипалась облицювальна плитка , штукатурка ... найкраще в кабінеті чесати ... З шатрового даху майстерень роками з вини цих збиткових сволочей ( не зробленні водосточні системи , вода з великої площі від ливневих і снігових вод руйнує приміщення майстерень ) грибок з відсирівших стін буде кругом : на одязі і взутті ; в очах і щлунку , * піде * в легені , на шкіру , - достане печінки . Бо дякуючи ВОДА та ОіН училище має добре закинутих * зальотних * прилаштували - всадили в печінки колективам учнів і працівників . Плахотхори реформатори - руйнівники - свинота ненажерна , ЗГИНЬ ! / гнали кругом нечисть всраним віником і одного й другого - більше трьох років ніде не затримувався /
04 Березня 2018, 23:06
Під час цього заходу дуже негарно обійшлися з начальником гуманітарного відділу Велицької об'єднаної територіальної громади. Дуже нетактовна поведінка представника райдержадміністрації. Жінок ображати не можна.
Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром