Ковельський календар, 11 березня: день народження директорки ковельської ДЮСШ Олени Клімашевської

11 Березня 2018, 08:00
2618

За церковним календарем: Святителя Порфирія, архієпископа Газького (420). Преподобного Севастіана Пошехонського (бл. 1500). Мученика Севастіана (бл. 66)… Піст: не споживають м’ясного, молочного, яєць, риби.

Іменини у людей з іменами Ганна, Іван, Микола, Петро, Порфирій, Севастян, Сергій.

День народження відзначають депутат міської ради (ВО «Батьківщина»), директор комплексної ДЮСШ Олена Клімашевська; депутат Доротищенської сільської ради Анатолій Мельник (самовисування); адміністратор міського ЦНАПу Тетяна Ярмошик.

Наше видання Район.Ковель вітає їх та всіх інших сьогоднішніх іменинників зі святом, бажає здоров’я й щастя на кожен день!

У Ковелі в комплексній ДЮСШ ім. Євгена Кондратовича має відбутися чемпіонат міста з класичних шахів серед юнаків та дівчат молодшої вікової групи.

У цей день колись:

11 березня 1724 р. – Київський земський суддя Олександр Немирич, якому разом із його дружиною Софією Трипольською належало село Велицьк, скаржився на вдову Холмського каштеляна Елеонору Красицьку (Ржевську) про наїзд на його маєток у Велицьку. На початку ХІХ століття цей маєток, що знаходився на території села, був проданий пану Лобаржевському. З того часу і до встановлення радянської влади Велицьком володіли пани Лобаржевські.

11 березня 1768 р. – король Сигізмунд Август у Варшаві видав привілей, яким дарував село Волошки з приналежними до нього селами Дубно та Дубенською Волею князю Дмитрові Яблоновському і його дружині Юзефі. Того ж року відбулась люстрація цього маєтку, в якій згадується православна церква. Точна дата її побудови невідома, але тогочасні жителі (прадіди яких брали участь в будівництві) відносили її до початку ХVІІ століття. Цей храм проіснував до 1860 року і в день Різдва Христового згорів. Через п’ять років на цьому ж місці на казенні кошти було збудовано нову дерев’яну церкву на кам’яному фундаменті, названу на честь Святителя Миколая Чудотворця.

11 березня 1925 р. – староста Ковельського повіту нагородив премією у сумі 100 злотих постерункового Ф. Коцембу (постерунок державної поліції в Любитові) «за героїзм», проявлений у знешкодженні бандита Я. Оксенюка. Цього ж дня в селі Колодниця гміни Любитів відбулось відкриття пам’ятника Тарасу Шевченку, який придбали на зібрані молоддю кошти серед односельчан. На відкритті зібралось безліч народу з навколишніх сіл. Після освячення пам’ятника пройшло святкове торжество. Тут молоді сільські аматори виконували пісні на слова поета, декламували його твори.

11 березня 1928 р. – на виборах до Сенату Польщі в Ковельському повіті з 57 713 виборців взяло участь в голосуванні 30 867. Дійсними визнано 29 740 бюлетенів. За кандидатів антиурядових партій проголосувало 8 179 виборців.

11 березня 1943 р. – партизанське з’єднання генерал-майора НКВС Олексія Федорова вирушило в рейд на Волинь, щоб паралізувати Ковельський залізничний вузол. До цього федорівці вночі 27 лютого 1943 року напали на окупаційний гарнізон містечка Корюківка (нині місто в Чернігівській області). Планувалося визволити з в’язниці заручників, серед котрих була родина командира партизанського взводу, колишнього голови колгоспу Ф. Ступака. Відповідальність за дії партизанів і підпільників нацисти поклали на цивільне населення, що призвело до Корюківської трагедії 1-2 березня 1943 року, коли було знищено 6700 мирних жителів. На Волині федоровці проводили терористичні операції в українських населених пунктах, чинили опір збройним силам УПА.

11 березня 1995 р. – газета «Вісті Ковельщини» писала: «У ці дні минає десять років відтоді, як у колишньому СРСР розпочалася горбачовська перебудова…», «В кінці березня громадяни України почнуть отримувати нові українські паспорти… Основним кольором обкладинки паспорта буде синій».

11 березня 1999 р. – у «Вістях Ковельщини» повідомлялось: «Добре виступили наші земляки під час обласного огляду-конкурсу народної інструментальної музики та розмовного жанру, який носить поетичну назву «Калинова сопілка» і проходив днями в міському Народному домі «Просвіта». За оригінальне виконання творів Лесі Українки Оксана Рапінчук із Зеленої відзначена дипломом Волинського облуправління культури і призом. Такий же диплом і друге призове місце вибороли троїсті музики із Тойкута (керівник Олександр Ілюшик).

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39