Ковельський календар, 12 березня: концерт присвячений Тарасу Шевченку

12 Березня 2018, 08:00
1804

За церковним календарем: Преподобного Прокопія Декаполіта, сповідника (бл. 750). Преподобного Тита, пресвітера Печерського, в Ближніх печерах (1190). Преподобного Тита Печерського, колишнього воїна, що в Дальніх печерах (ХІV)… Строгий піст: не споживають м’ясного, молочного, яєць, риби, олії.

Іменини у людей з іменами Макар, Михайло, Нісон, Петро, Сергій, Степан, Тимофій, Федір, Яків.

Наше видання Район.Ковель вітає всіх сьогоднішніх іменинників зі святом, бажає здоров’я й щастя на кожен день!

08:00 – апаратна нарада у залі засідань виконкому міської ради.

08:00 – оперативна нарада у голови райдержадміністрації (зал засідань РДА).

09:00 – оперативна нарада голови облдержадміністрації (у режимі відеоселекторного зв’язку в кабінеті № 417 райдержадміністрації).

10:30 – в Ковельському міськрайонному суді продовжиться судове засідання за позовом директора МПП «Землемір» Інни Конащук до депутата Ковельської міської ради з фракції «Солідарність» Ірини Роїк про захист честі, гідності та ділової репутації (головуючий справи – суддя Петро Бойчук).

11:00 – конкурс з відбору суб’єктів оціночної діяльності для проведення незалежної оцінки комунального майна, що підлягає приватизації шляхом продажу на аукціоні незавершеного будівництвом 35-квартирного житлового будинку (6% готовності) в Ковелі на вулиці Тараса Боровця, 12. Конкурс відбудеться у виконкомі в кабінеті № 316.

11:00 – публічне представлення головними розпорядниками коштів районного бюджету інформації за 2017 рік (каб. № 417).

14:00 – літературно-мистецький захід «Великий факел з українського воску» в Палаці учнівської молоді імені Івана Франка. Вшануймо пам’ять Великого Кобзаря!

15:00 – нарада з керівниками комунальних підприємств (зал засідань виконкому міської ради).

У цей день колись:

12 березня 1938 р. – у звіті суспільно-політичного відділу Волинського воєводського управління вказується, що з ОУН тісно співпрацювали активні діячки товариства «Союзу українок» з Ковеля – дружина адвоката Олександра Підгірська і лікарка Ксенія Бачинська, а члени управи Єлизавета Тарасенко та Наталія Зубенко були прихильницями співпраці з урядом і належали до симпатиків Українського національно-демократичного об’єднання (УНДО).

12 березня 1940 р. – перший на Волині колгосп в селі Уховецьк викликав на соціалістичне змагання колгосп села Брище Луцького району. Вони змагалися за високі врожаї усіх сільськогосподарських культур, зміцнення трудової дисципліни, підвищення революційної пильності. Укладення договору між двома артілями відбулося в день виборів до Верховних Рад Союзу РСР та УРСР. Депутатом Верховної Ради СРСР обрали жителя села Уховецьк Михайла Васюту.

12 березня 1943 р. – у Ковелі відкрито бібліотеку за сприяння Українського комітету самодопомоги. Просвітяни, а також члени цього комітету зібрали для її фондів 400 книг, 20 підшивок газет та журналів. У вересні в бібліотеку записалось 132 постійних читача. Важливу роботу в комітеті проводив відділ культурно-масової роботи. У співпраці з товариством «Просвіта» були організовані курси диригентів світських та духовних хорів, а згодом їх з’їзд. На з’їзді обговорювались питання організації народних хорів, правила співу національного гімну, поширення та культивування української пісні та музики, а також організація і проведення конкурсів.

12 березня 1944 р. – верховне командування вермахту видало наказ негайно вдвічі збільшити ковельський гарнізон.

12 березня 1948 р. – боївка УПА покарала смертю 65-річну Параску Пасюк, яка проживала у селі Великий Порськ тодішнього Голобського району. Разом з нею загинула 21-річна донька, а все майно було спалено. Ще «за Польщі» двоє синів Пасюк вступили в Комуністичну партію, а з приходом більшовиків у 1939 році розгорнули роботу серед селян та активно виступали на мітингах проти церкви. Коли у 1941 р. прийшли німці, її сини втікають на схід, а у 1944 р. повертаються додому. На підставі цих «обвинувачуючих матеріалів» Параску Пасюк разом із донькою було вбито.

12 березня 1950 р. – відбулись вибори до Верховної Ради СРСР. Кандидатом у депутати Ради Союзу ковельські залізничники висунули машиніста вуглепідйомного крана паровозного депо Ганну Приймачук. Виборча комісія її зареєструвала кандидатом. Перша сесія Верховної Ради СРСР нового скликання зібралася у Москві 29 травня того ж року.

12 березня 1998 р. – газета «Вісті Ковельщини» повідомляла: «На автошляхах Ковельщини з’явився білий «Ікарус» із написом на борту: «Інтерпорт-Ковель»… Це дуже корисна ініціатива колективу однойменного акціонерного товариства».

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром