Ковельський календар, 13 березня: чемпіонат міста з волейболу

13 Березня 2018, 07:00
2255

Схід Сонця: 06:39; захід – 18:16.

Місяць – у Водолії.

Народні прикмети: дощ у цей день – до мокрого літа.

За церковним календарем: Святителя Арсенія (Мацієвича), митрополита  Ростовського (1772). Преподобного Василія, сповідника (750). Блаженного Миколая, Христа ради юродивого, Псковського (1576). Священномученика Протерія, Патріарха Олександрійського (457). Священномученика Нестора, єпископа Магіддійського (250)… Строгий піст: не споживають м’ясного, молочного, яєць, риби, олії.

Іменини у людей з іменами Арсеній, Василь, Кіра, Марина, Микола, Сергій.

День народження відзначають директорка централізованої бібліотечної системи, Заслужений працівник культури України Галина Божик, колишня головна медична сестра Ковельського МТМО Ганна Мельник.

Наше видання Район.Ковель вітає їх та всіх інших сьогоднішніх іменинників зі святом, бажає здоров’я й щастя на кожен день!

09:00 – 12:00 – прийом громадян з особистих питань проводить голова районної ради Андрій Броїло (каб. № 203).

09:00 – засідання постійно діючої конкурсної комісії по визначенню переможця на право оренди майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ району (каб. № 417).

10:00 – у Ковельському міськрайонному суді розгляд кримінального провадження, де обвинуваченим є колишній старший оперуповноважений сектора ДСБЕЗ Любомльського РВ УМВС Богдан Сушик, якого прокуратура Волинської області підозрює за ч.1 ст.362, ч.1 ст.364, ч.1 ст.366, ч.3 ст.368, ч.2 ст.383 КК України (справа № 163/1661/15-к). Про нього у травні 2015 року повідомлялося у новині «Затримали правоохоронця, який збирав «данину» з валютників». Головуючий суддя – Сергій Панасюк, захисник обвинуваченого – Микола Сорокопуд, про якого наше видання інформувало в публікації «Попався на хабарі адвокат, який торік захищав хабарників з мерії Ковеля». Він є головою кваліфікаційної комісії колегії адвокатів області, чоловіком депутата Верховної Ради України Ірини Констанкевич з партії «УКРОП».

15:00 – День депутата міської ради у ТзОВ «К.П.Верес».

17:00 – чемпіонат міста з волейболу серед команд суперліги (промислово-економічний коледж).

У цей день колись:

13 березня 1635 р. – король Владислав ІV своїм привілеєм підтверджує привілеї королеви Бони від 13 серпня 1547 року про надання місту Ковелю магдебурзького права, які гарантували йому самостійність, проте визначали значну долю міських доходів і повинностей на користь замку і його озброєння і не давали можливості точно розмежувати міське самоврядування та владу старости, як керівника замку.

13 березня 1698 р. – в акті згадується, що Хрестовоздвиженська церква у Ковелі потребує ремонту і реставрації.

13 березня 1942 р. – німці заарештували у Маневичах радянського підпільника, поляка Юзефа Собесяка («Макс»). Комендант поліції Сліпчук вирішив відправити його в гестапо до Ковеля. Семеро поліцаїв сіли на три вози, посадили на одного з них зв’язаного Собесяка й поїхали. Він добре знав, що у Ковелі його мали упізнати як активіста і комуніста, й тоді не жди пощади. А там же в нього сім’я: дружина, п’ятирічний син і півторарічна донька. Коли зупинились на якомусь хуторі, годувати коней, «Макс» втік з хати, вистрибнувши у вікно. Загриміли постріли. Чотири кілометри бігли за «Максом» поліцаї, а він близько восьми кілометрів біг босоніж по лісі, по підталому снігу. Незнайомі хуторяни дали йому чоботи, пальто й хліба на дорогу, знаючи про нього лише те, що він втік від фашистів. А ще за день він дістався до польської колонії Конінськ і там, переховуючись у лісі, організував партизанську групу, яка в кінці березня вже налічувала десять чоловік. З цієї групи й виріс його загін.

13 березня 1944 р. – біля містечка Несухоїжи полк під командуванням підполковника Червоної армії Сінченка першим форсував річку Турію і забезпечив на другому березі переправу іншим частинам 143-ї Конотопсько-Коростенської дивізії полковника Митрофана Заїкіна.

13 березня 1998 р. – у Ковелі перед Будинком рад відбувся мітинг під назвою: «Нова влада – без старих кадрів». Газета «Вісті Ковельщини» писала: «Виступаючі закликали присутніх зробити все, щоб в органи влади на наступних виборах не пройшли ті, хто зробив їх голодними й босими, дурив їх, з чиєї вини зростають борги по зарплаті, закриваються бібліотеки, клуби, дитсадки, хто дбає про власне благополуччя». 

Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024
15.04.2024