Ковельський календар, 14 березня: міський конкурс колективів екологічної просвіти

14 Березня 2018, 08:00
2580

Схід Сонця: 06:37; захід – 18:18.

Місяць – у Водолії.

День українського добровольця. Міжнародний день річок. Міжнародний день боротьби проти гребель. Міжнародний день числа «Пі».

«Важкий» день. Можливі магнітні коливання.

Народні прикмети: який цей день – таке й літо. Сніг у цей день – до врожаю. Теплий вітер – до мокрого літа, вітер з півночі – до холодного.

За церковним календарем: Преподобномучениці Євдокiї (бл. 160-170). Преподобного МартиріяЗеленецького (1603). Мучеників Нестора i Тривiмiя (ІІІ). Мучениці Антонiни (ІІІ-ІV). Мучеників Маркела й Антонiя. Преподобної Домнiни Сирiйської (бл. 450-460)… Строгий піст: не споживають м’ясного, молочного, яєць, риби, олії.

Іменини у людей з іменами Олександр, Олександра, Ганна, Антон, Антоніна, Василь, Веніамін, Дарія, Євдокія, Іван, Михайло, Надія, Ольга, Петро.

День народження відзначають депутат Голобської селищної ради Василь Басюк (самовисування), депутат Поворської об’єднаної територіальної громади Альбіна Санько (самовисування), депутат Любитівської сільської ради Лариса Павлова (самовисування), колишній державний інспектор Державної екологічної інспекції у Волинській області Володимир Романовський.

Наше видання Район.Ковель вітає їх та всіх інших сьогоднішніх іменинників зі святом, бажає здоров’я й щастя на кожен день!

У Ковелі в закладах дошкільної освіти має відбутися міський огляд-конкурс ранкової гімнастики «Рух заради здоров’я» серед дошкільнят.

10:00 – 11:00 – виїзний прийом громадян у селищі Люблинець проводять голова районної державної адміністрації Віктор Козак, начальник міськрайонного управління Держгеокадастру, начальник управління соціального захисту населення РДА, начальник Ковельського об’єднаного управління Пенсійного фонду України.

10:00 робоча нарада з питань передачі філії «Ковельавтодор» в КП «Ковельрайкомунсервіс».

12:30 – районний тематичний захід з нагоди Дня українського добровольця (с. Зелена, будинок культури).

12:50 – у Ковельському міськрайонному суді розгляд адміністративної справи, де особою, яка притягається до відповідальності за ч.1 ст.164-12 КУпАП (Порушення бюджетного законодавства) є голова Колодяжненської обєднаної територіальної громади Віталій Кашик. Головуючий суддя – Ірина Логвинюк (справа № 159/957/18).

15:00 – засідання комісії міської ради з питань житлово-комунального господарства, екології та благоустрою міста, комунального майна, промисловості, будівництва, транспорту, зв’язку, торговельного та побутового обслуговування населення (каб. № 316).

15:00 – міський конкурс колективів екологічної просвіти (агітбригад) в Палаці учнівської молоді імені Івана Франка.

16:30 – у Ковельському міськрайонному суді розгляд кримінального провадження, де обвинуваченим є ковельчанин Богдан Василець, який ввечері 4 листопада 2017 року при оформленні ДТП вчинив злісний опір інспектору поліції, завдавши останньому тілесні ушкодження у вигляді часткового розриву колатеральної зв’язки правого колінного суглобу. Головуючий суддя – Сергій Панасюк (справа 159/677/18). Наше видання також повідомляло про Богдана Васильця в публікації «Внука покійної депутатки за п’яне ДТП оштрафували та позбавили на рік прав водія».

У цей день колись:

14 березня 1650 р. – ковельський ксьондз Петро Козакович-Прошицький подав скаргу на міщан Ковеля про пограбування і цілковите спустошення ними місцевого костелу під час першого козацького повстання. Плебан ковельський скаржився Володимирському міському уряду, що вони в період козаччини у 1648 році разом із козаками топили в річці як католиків, так і євреїв, які залишилися в місті, не маючи можливості втекти у зв’язку із своєю великою бідністю.

14 березня 1941 р. – у зведенні 4-го відділу НКДБ УРСР наркому держбезпеки УРСР старшому майору держбезпеки П. Мешику про зміст кореспонденції польського населення Західної України (під грифом «Цілком таємно») говорилося, що Ян Гальчак із колонії Стахов села Голоби Ковельського району написав (на окуповану німцями польську територію) до військовополоненого Броніслава Гальчака: «Дуже багато пишуть про колгоспи. Ми поки не є членами колгоспу, але до весни змушені будемо вступити, а в колгоспі знаємо, як добре, ще краще, ніж в труні. Тепер ми маємо таку свободу і таке добро, як ніколи. Проси Бога, щоб ми скоро побачилися».

14 березня 1943 р. – о третій годині дня підривники на чолі з командиром диверсійної групи НКВС Миколою Орловим на залізниці Сарни – Ковель пустила під укіс військовий ешелон німців. Були знищені паровоз і чотири вагони з живою силою, три платформи з військовою технікою. Вбито і поранено 150 німецьких солдатів і офіцерів.

14 березня 1951 р. – завідуючий клубом села Ворона М. Довгалець писав у ковельській газеті «Прапор Леніна»: «З прокляттям згадують селяни села Ворона про своє життя за панської Польщі. Тяжко стогнали хлібороби в ярмі польських поміщиків та куркулів… Захворівши, селянин не міг дістати медичну допомогу. Адже полежати добу в лікарні – селянину потрібно було заплатити 6 злотих, тоді як 1 центнер жита коштував 12 злотих. Захворів – помирай, бо лікувати тебе ніхто не буде без грошей, а цих грошей якраз і не було у хлібороба… Колишній бідняк Герасимлюк Юхим, який раніше теж жив у злиднях і нестатках, в цьому році сам заробив 15 центнерів хліба».

14 березня 1963 р. – у Ковелі ліквідовано міську газету «Прапор Леніна» і створено об’єднану під такою ж назвою – орган партійного комітету Ковельського колгоспно-радгоспного управління, міськкому Комуністичної партії України, районної і міської рад народних депутатів, її колектив очолив Гнат Ольхович.

14 березня 2012 р. – у Ковелі стався конфлікт між місцевими підприємцями та харківськими товаровиробниками, які розгорнули в центрі міста виставку-продаж. Невдовзі «Харківський ярмарок» згорнув свою роботу і залишив місто.

Коментарі
14 Березня 2018, 12:06
Обов№язково звпросіть на екологічну просвіту Товстигу з Стенічуком. Ми їм там вручимо по вінику і по лопаті. Нехай йдуть прибирати місто. Їм хабарі вже глову так затьмарили, що вони не можуть адекватно оцінювати ситуацію в місті. Так загаджене місто ще не було. Товстига- ти злочинець.
Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром