У Ковелі відкрилась виставка картин Гаврила Остапенка «Краєвиди Волині»

27 Березня 2018, 09:31
1937

У культурно-просвітницькому центрі діє нова, цікава виставка робіт «Краєвиди Волині» талановитого художника, педагога, волинянина Гаврила Остапенка

Про це повідомляють у Ковельській міській раді.

Майстер за допомогою своїх картин дає можливість нам поринути у минуле, побачити рідне місто, знайомі околиці такими, якими вони були століття тому.

Гаврило Остапенко не був професійним художником, але його роботи мають неабияку цінність для нас та майбутнього покоління. 

Він народився 26 березня 1892 року в станиці Марийській 1-го Донського округу. Через три роки сім'я переїхала на Волинь. Тут він написав більшість полотен.

У 1914 році митець закінчив курс імені великого князя Володимира Олександровича при Одеському товаристві образотворчих мистецтв. Планував навчатися у Санкт-Петербурзькій академії мистецтв. Перешкодила цьому Перша світова війна. У післявоєнні роки художник мешкав на Ковельщині, працював креслярем земельної управи, маляром, землеміром, але переважно вчителював. Тут він познайомився з Миколою Петровичем Косачем, братом Лесі Українки, бував у Колодяжному. 

Художник створив низку пейзажів міста. Деякі з них увійшли в експозицію. І хоча у 30-х роках Гаврило Остапенко переїхав до Луцька, але він неодноразово бував на Ковельщині, яка надихала його на творчість. Свідченням цього є робота «На р. Турії в Ковелі», написана ним уже в похилому віці.

Сьогодні твори автора зберігаються у Волинському краєзнавчому музеї. Загалом - 57 графічних та 164 живописних. 

Усіх шанувальників мистецтва запрошують оглянути еспозицію чудового майстра, закоханого у наше місто. 

 





Коментарі
27 Березня 2018, 12:58
Обов,язково треба піти. Дуже цікаво. Не знала нічого про цього художника. Берімо діток - і вперед, на виставку.
27 Березня 2018, 15:29
нехай намалює краєвид нашого центрального парку. там ОМЕЛА вже дожирає дерева. за який рік-два буде пустеля. А Верес нічого не робить. Туєш, Товстига. Застав Балака познімати омелу з дерев.
Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром