Який рівень захворювання туберкульозом на Ковельщині: поради як не захворіти

27 Березня 2018, 11:13
3473

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, Україна входить до п’ятірки країн за темпами зростання туберкульозу та посідає друге місце за поширеністю небезпечного мультирезистентного туберкульозу (із множинною лікарською стійкістю) серед первинних і повторних випадків.

Про це повідомляє ДУ «Волинський ОЛЦ МОЗ України».

В Україні триває епідемія туберкульозу – щороку виявляють до 40 тисяч нових хворих та до 5 тисяч помирає від різних форм туберкульозу.Крім того, майже 20% випадків туберкульозу в Україні залишаються не обстеженими вчасно, а протягом останніх 10 років небезпечним є поєднання туберкульозу з ВІЛ-інфекцією (кожен п’ятий хворий на туберкульоз є ВІЛ-інфікованим).

На обліку протитуберкульозної служби області перебуває майже 1 тисяча волинян, які хворіють активними формами, з яких до 60% особи працездатного віку; понад 100 хворих щорічно помирає. По показниках захворюваності активним туберкульозом легень, Волинська область перебуває на 12 місці в Україні.

У 2017році в області спостерігається зменшення на 8% кількості хворих з бациловиділенням (36,3 проти 39,1 на 100 тисяч). Позитивна тенденція до зниження захворюваності відмічена в більшості районів. В той же час, перевищення показників бацилярного туберкульозу спостерігається у Рожищенському (50,8  на 100 тисяч), Іваничівському (49,8), Шацькому (41,1) районах та у Луцьку (40,1).

Протягом 2017 року відмічено зниження показника захворюваності на туберкульоз органів дихання серед дітей до 17 років (5,0 проти 7,5 на 100 тисяч дитячого населення).

В той же час, на 2% зросла захворюваність на туберкульоз органів дихання (54,4 проти 52,8 на 100 тис.) та в 11% туберкульозних хворих реєструється поєднана патологія з ВІЛ-інфекцією.

Перевищення захворюваності реєструється у Іваничівському, Ківерцівському, Ковельському, Любомльському, Рожищенському і Турійському районах, де показники значно перевищують середньообласні.

У зоні ризику перебуває кожен з нас, не залежно від соціального стану, умов проживання, роботи тощо. Адже ризик «підхопити» туберкульозну паличку є всюди: у громадському транспорті, на вулиці, відвідуючи театр, ринок чи кафе.

Щоб не захворіти на туберкульоз, епідеміологи лабораторного центру рекомендують: повноцінно харчуватися та не мати шкідливих звичок (особливо щодо вживання алкоголю, тютюну та наркотичних речовин); правильно відноситись до стресових ситуацій та вести здоровий спосіб життя, а сидіння за телевізором чи комп’ютером  замінити прогулянкою на свіжому повітрі; своєчасно проходити медичні огляди та профілактичні щеплення дітям.

А в разі появи ознак хвороби – тривалий (більше 10 днів) кашель, безпричинне схуднення, швидка втомлюваність, втрата апетиту, постійна нічна пітливість, незначне підвищення температури  — негайно звертатись до лікаря за місцем проживання, не займатись самолікуванням.

Коментарі
27 Березня 2018, 19:30
Якби даних людей ізолювали від людей<br/>А то вони в автобусі їздять в кафе<br/>І так ми бистро хворіємо цим
27 Березня 2018, 23:12
А ти готуйся до ще гіршого. Якщо уважно слідкувати за новинами з МОЗ, то дізнаєшся, що внучку доктора Менгеле - попросту Уляна Супрун, ця піндосівська пройда, запропонувала взагалі відмінити госпіталізацію тубхворих, розпустити їх по домах, а флюорографію назвала пережитком радянської системи. Команда &quot;видушити українців&quot; до оптимальної кількості виконується належним чином.
27 Березня 2018, 23:15
Дякуючи моїй медичній рехвормі туберкульозники були прирівняні до здорових людей. До них не виїжджатиме швидка, вони будуть &quot;лікуватись&quot; тільки амбулаторно, ходити поміж незаражених людей. У кожного з'явиться реальна можливість заразитися.<br/>Будьте здорові!
Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024