Колодяжне: відкрилась виставка великодніх писанок Олени Пчілки

09 Квітня 2018, 16:00
4730

В перед пасхальні дні в музеї-садибі Лесі Українки у Колодяжному відкрилася традиційна виставка «Великодні писанки Олени Пчілки». 

Про це повідомляється на сайті музею.

На виставці представлені: 31-ша таблиця з перевиданого кілька років тому альбому Олени Косач «Украинскій народный орнаментъ. Вышивки, ткани, писанки» (1876 року), на якій представлено 23 візерунки писанок, оригінал 4-го видання згаданого альбому, оригінал Великодньої поштівки, надісланої Лесі Українці Марусею Собіневською (вихованкою прийомних батьків чоловіка письменниці Климента Квітки), колекція сучасних Пасхальних привітальних листівок, писанки за зразками з альбому Олени Пчілки.

Цікавим експонатом, який експонується вперше, є історичний журнал «Киеская старина» за квітень 1904 року, у якому автор повідомлення А. Грепачевський подає «Велыкодни писни» і записи з села Мизяковські хутори Вінницького повіту Подільської губернії «О крашанках и писанках».

У збірнику орнаментів Олени Пчілки запропонована система розташування узорів відповідно до рівня складності розвитку теми. Зразки вишивок вона впорядковує за способами шиття, техніками виконання, що засвідчують їх давність або новизну. Представлені українські вишивки, зразки узорного ткацтва, орнаменти на писанках являли самобутність і багатство української народної орнаментики. Найголовніше завдання української орнаментики — прикрасити річ, наголошувала Косач.

 





Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024