Робити все, аби зберегти унікальну пам'ятку, – голова Волинської ОДА про музей Лесі Українки у Колодяжному

19 Червня 2018, 11:23
4854

Голова облдержадміністрації Олександр Савченко відвідав літературно-меморіальний музей Лесі Українки у селі Колодяжне Ковельського району. Через регулярне підтоплення там руйнується будинок, де жила велика поетеса, та точна копія дому її батьків.

Про це повідомляє відділ інформаційної політики облдержадміністрації.

Музей кожного року відвідує близько 30 тисяч відвідувачів, тут проводять майже тисячу екскурсій. На території музею є дві Лесині садиби. Білий будинок – власне дім поетеси, збудований у 1890 році, а сірий – точна копія дому батьків Лесі Українки. У білому будинку є підвал, тож через регулярне його підтоплення Лесина оселя почала руйнуватися. І хоч тут проводили роботи з осушення, ситуацію поліпшити не вдалося.

«Зараз він потребує ремонту, оскільки фасад будинку і всередині стіни повністю почали руйнуватися – обсипається штукатурка і через те ми звертаємося до всіх небайдужих, щоб нам допомогли провести ці реставраційно-ремонтні роботи для збереження надзвичайної пам’ятки архітектури – будинку, в якому жила Леся Українка», – розповіла завідувач Колодяжненського літературно-меморіального музею-садиби Лесі Українки Ольга Бойко.

 



 

За попередньою інформацією, аби провести відновлення треба щонайменше 5 мільйонів гривень. Однак сума не остаточна, адже стан будівель ще мають оцінити фахівці. Наразі просили кошти принаймні на виготовлення проектно-кошторисної документації.

Голова облдержадміністрації резюмував, що треба робити все, аби максимально зберегти унікальну пам'ятку.

«Мені не дуже віриться, що у старому будинку можна зробити такий підвал, який не підтоплюватиме… Але якщо в підвалі треба робити розкопки, адже там ще знаходять речі Лесі Українки та її сім’ї, то звичайно, щось треба робити», – зауважив Савченко.

За його словами, часу залишилося не так багато, адже затягування на кожен місяць – це додаткові руйнування, а цього не можна допускати.

 





 

Коментарі
19 Червня 2018, 15:48
На реконструкцію будиночка Лесі 5 лямів це не зажирно?
19 Червня 2018, 16:10
"робити все, аби зберегти унікальну пам'ятку, " - а від кого це залежить? Чому не сказав, що дасть гроші на ремонт? Або хоча б деїх взяти? Від екскурсій не розживешся. А постійно хваляться, що на Волині такий музей унікальний. Гостей з-за кордону возять. Називається, робіть самі!!!!! А Козак то думав, що допоможуть!
20 Червня 2018, 02:25
В Кашика попросіть може з того шо вкрав ше лишилося
Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024