Білашів: вшанували пам’ять жертв Другої світової війни

23 Червня 2018, 17:00
4651

У селі Білашів відбулись районні заходи до Дня скорботи та вшанування пам’яті жертв війни.

Про це повідомляє відділ з питань внутрішньої та інформаційної політики апарату Ковельської райдержадміністрації.

Щороку 22 червня український народ вшановує світлу пам'ять мільйонів земляків, життя яких обірвала Друга світова війна. Адже саме цього дня 1941 року почався головний наступ німецьких окупаційних військ. Аби віддати данину пам’яті про полеглих на фронтах, загиблих через військові злочини проти мирного люду, замордованих у катівнях, зорганізованих у ті часи антинародними – нацистським та більшовицьким - режимами, померлих від спричинених війною голоду та поневірянь українців.

Учасники, які зібралася на мітинг-реквієм коло Пам’ятного знаку загиблим односельчанам у селі Білашів вшанували пам'ять про них та всіх тих, кого у всі часи забрала війна, хвилиною мовчання. Святий отець відслужив панахиду за загиблими. Насамкінець до підніжжя монумента лягли квіти та вінки.

 












 

Згодом вирушили у тутешній будинок культури, де відбулася тематична година «Як довго ця війна тривала...». «Це на світанку сталося колись: стривожений, із муками і жалем світ стрепенувся, кров’ю вмить заливсь, залився болем, плачем, жалем», –розпочали ведучі тематичний захід саме такими словами.

У своєму виступі голова Ковельської РДА Віктор Козак згадав про ті високі жертви, якими відгукнулася війна для кожної родини, про загиблих у різних військових протистояннях, оголошених та неоголошених, етнічних, міжнаціональних тощо.

Наголосив на сучасних подіях, які, на жаль, мають місце у нашій країні через загарбницькі амбіції північно-східного сусіда.

«Певно, ніхто би ніколи не зміг подумати, особливо – сивочолі ветерани, що вони стануть свідками ще однієї війни. Що їхні діти, внуки та правнуки будуть по різні сторони барикад з нащадками тих, з ким вони разом лежали в окопах. Але на нашій стороні правда, бо українці ніколи, споконвіків, не були загарбниками, однак завжди мужньо й натхненно боронили свою землю. Тож давайте, задля історичної справедливості та патріотичного виховання майбутніх поколінь, завжди проводити такі заходи, правдиво згадувати минуле та пропагувати мирне, світле майбутнє», – сказав Віктор Козак.

Також перед присутніми виступили Андрій Броїло, Білашівський сільський голова, учасник АТО Віктор Денищук, депутат районної ради Микола Чуль, голова Ковельської районної організації ветеранів України Валентина Січкар.

Упродовж дійства звучали тематичні композиції у виконанні представників районного будинку культури – Петра Журавля, Наталії Шуляк, місцевих виконавців – Сергія Величка, Сергія Поліщука, вокальної групи будинку культури села Білашів, тутешніх школярів, котрі гармонійно поєднувалися із сьогоднішньою атмосферою смутку, пам’яті та високої шани захисників рідної землі.










Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024