На Ковельщині влада зібрала аграріїв, щоб поговорити про жнива

03 Липня 2018, 16:04
4574

Вчора, 2 липня, в залі засідань управління регіонального розвитку райдержадміністрації відбулась семінар-нарада з керівниками сільськогосподарських підприємств та фермерських господарств Ковельського району.

Про це повідомляють у Ковельській РДА.

Зі вступним словом до присутніх звернувся голова районної державної адміністрації Віктор Козак. Віктор Теодосійович акцентував увагу на основних завданнях, які стоять перед аграріями району.

«Із настанням жнивного комплексу польових робіт керівникам сільськогосподарських підприємств різних форм власності району необхідно створити безпечні та належні умови праці для жниварів відповідно до вимог чинного законодавства», – сказав посадовець.

На нараді було розглянуто ряд важливих питань щодо проведення у районі цьогорічної жнивної кампанії. Про організаційне забезпечення збирання врожаю 2018 року доповіла заступник начальника управління регіонального розвитку райдержадміністрації Тетяна Шавлай.

Посадовець проінформувала, що жнива дуже відповідальна пора у аграріїв, тому потрібно їх провести в оптимальні строки. У 2018 році до збирання підлягають посіви зернових та зернобобових культур на площі 11,9 тис.га, з них: 9,6 тис.га – озимі та 2,3 тис.га – ярі зернові культури, ріпаку – 4,1 тис.га (на рівні минулого року), сої – 2,3 тис.га, кукурудзи на зерно – 1,8 тис. га, що на 600 га більше минулого року, соняшнику – 3,2 тис. га. Найбільші площі до збирання зернових у СТзОВ ім. Л. Українки, ТзОВ «В. Прометей», СТзОВ «Зоря», СТзОВ «Облапське», СТзОВ «Дружба», СТзОВ «Заповіт» та інші.



 

Першими в районі розпочали жнива в СТзОВ «Ратнівський аграрій», уже обмолочено 384 га озимого ячменю із площі посіву 675 га урожайність в межах 55,6 ц/га та СТзОВ «В. Прометей» обмолотив 18 га озимих ріпаків біля села Мирин. На даний час погодні умови поки що не сприяють хліборобам у зборі врожаю. Важливо ефективно використати усі погожі дні для збору врожаю.
Наявна кількість техніки у великотоварних господарствах дозволить в оптимальні терміни, протягом 12-14 робочих днів, провести збирання ранніх зернових при сприятливих природних умовах. 

Для здешевлення вартості послуг по обмолоту зернових культур в господарствах населення між Департаментом агропромислового розвитку облдержадміністрації та ТзОВ «ВОГ ТРЕЙД» досягнуто домовленості про продаж з Луцької та Ковельської нафтобаз на період жнивної компанії дизельного пального (в кількості від 200 літрів) за оптовими цінами власникам особистих селянських господарств, які мають зернозбиральні комбайни та будуть надавати послуги по збиранню урожаю. 

Крім того, в господарствах населення, які будуть надавати послуги по обмолоту наявні 130 зернозбиральних комбайни. Орієнтовна ціна обмолоту в населення становитиме 20-22 грн. (приблизно на 20% більше проти минулого року) за 1 сотку, Ціна обмолоту буде змінюватися в залежності від ціни дизпалива та забур’яненості площі. На сьогодні відпускна оптова ціна на дизпаливо становить 24 гривень (в минулому році – 18 гривень за 1 літр). 

В департаменті агропромислового розвитку облдержадміністрації та нацполіції в області відкрито «Гарячу лінію». Це дасть можливість оперативно вирішувати питання жнивної кампанії. Телефони гарячої лінії 4-94-36 в м. Луцьк (департамент агропромислового розвитку облдержадміністрації) та 102 поліція.

На ринку зерна у поточному році працюють основні оператори - зерноприймальні підприємства: ДП «Луцький комбінат хлібопродуктів №2», філія ПАТ «Державна продовольчо-зернова корпорація», «Володимир – Волинський комбінат хлібопродуктів», ТзОВ «Волинь-зерно-продукт», ТзОВ «Агротехніка», ТзОВ «Пятидні», які надають послуги сушіння зернових та олійних культур нового врожаю та складського зберігання. Оператори пропонують різноманітні види співпраці щодо закупівлі та переробки зернових та олійних культур нового врожаю та складського зберігання (спотові закупівлі, прямі та контрактні закупівлі, а також схеми закупівлі на давальницьких умовах). 

Щодо питання забезпечення та дотримання правил пожежної безпеки, дорожнього руху під час проведення жнив та організації збереження урожаю у 2018 році доповів начальник Ковельського міськрайонного відділу УМНС України у Волинській області Володимир Войтанік. Посадовець зупинився на інструкції щодо дотримання правил пожежної безпеки під час жнив, окреслив перелік вимог пожежної безпеки під час збирання, транспортування та зберігання зернових. Володимир Петрович нагадав аграріям, що більшість пожеж у сільськогосподарській галузі зумовлені необережним поводження з вогнем, випалюванням стерні та порушенням правил експлуатації машин та агрегатів. Тож закликано працівників підприємств дотримуватися протипожежних вимог і правил на усіх етапах збирання врожаю.

Крім того, він зазначив, що на комбайнах та допоміжній техніці потрібно забезпечити необхідну кількість первинних засобів пожежогасіння, було запропоновано упродовж усієї жнивної кампанії систематично проводити інструктажі для удосконалення практичних навичок з пожежної безпеки та залучати місцеву пожежну техніку на полях під час жнивної компанії.





 

Страховий експерт з охорони праці відділення виконавчої дирекції фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві Петро Дуда зупинився на запобіганні виробничого травматизму та правилах техніки безпеки при виконанні сільськогосподарських робіт. Найважливішим завданням керівників та інженерних служб господарств залишається забезпечення надійності охорони праці та проведення профілактичних заходів. Керівники господарств несуть відповідальність за найцінніше – життя і здоров’я людей, які будуть задіяні при збиранні урожаю. У разі допущення травматизму всі майбутні високі врожаї та досягнення не матимуть значення.

Також на нараді були розглянуті питання щодо вимог Податкового законодавства щодо сплати ПДФО за земельні паї у 2018 році, питання військового обліку у сільськогосподарських підприємствах району, закупівлі зерна урожаю 2018 року, агрокредитування, пропозиції ПП ТПК «Арсен» та інше.

Підсумовуючи нараду голова райдержадміністрації Віктор Козак зауважив, що головне завдання – своєчасно завершити підготовку до проведення збиральних робіт, забезпечити пожежну безпеку та недопущення виробничого травматизму в період збирання врожаю, організовано і з мінімальними втратами зібрати весь вирощений врожай та належним чином подбати про його належне зберігання та використання.

 




Коментарі
04 Липня 2018, 03:14
Позорище ,коли це поліція стала фермерами, Козак іди займись ділом долбень- алкоголік продажний.
04 Липня 2018, 12:08
Чому на зустрічах не бачимо таких аграріїв, як Потапчук В., Шевчук В. з Велицька, Зінчук Т., Поліщуки з Сільця, Рудніки зі Жмудче, Гереза С. з Колодяжного, Фіщука В. з Борщівки, ВалерІї Адамівни з Брухович, Бурка А. з Солотвина та багатьох інших хто може дійсно поділитись досвідом, як потрібно господарювати у сільському господарстві. А чому на зустріч не запросили Смітюха І., нехай би підказав багатьом молодим і не тільки сільгоспвиробникам як можна "виживати" при теперішній ціновій політиці на с/г продукцію, та запрчастини з паливно-мастильними матеріалами. В сусідній Білорусії ДП - 18.30 грн а на заправках ВОГ - 28,0 грн. , от і попробуй погосподарюй. А то провели зустріч, а толку то від неї. . .
05 Липня 2018, 17:00
Три головних аграріі держ.служби для всіх галочку поставили,що провели збори.А видно не сильно всіх запрошувала головна аграрійка бо велика корона виросла,що явка нуль.Ми тобі згадаєм бабо
Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром