На фотовиставці «Миті історії» презентували світлини з минулого Ковеля

03 Липня 2018, 18:00
3596

У цьому році Ковель відзначає 500-річчя з часу отримання Магдебурзького права. З нагоди ювілею 30 липня у виставковій залі Ковельського історичного музею відбулась презентація фотовиставки «Миті історії», підготовленої на основі матеріалів Ковельського історичного музею та особистої колекції місцевого краєзнавця Володимира Потапчука.

Про це повідомляють у Ковельській міській раді.

В експозиції представлено більше 70 світлин старого Ковеля та мешканців на його тлі першої третини XX століття . 

Виставка є ретроспекцією, яка має на меті за допомогою давніх краєвидів і портретів повернути глядача у минуле Ковеля, занурити у тодішню атмосферу, передати натрій міста, розповісти про найрізноманітніші сфери життя, дає уявлення про те, як змінювалась частина міської забудови. Окремі види Ковеля, представлені на світлинах, є відомі, інші – менш відомі, деякі демонструються вперше.

Чимало художників увіковічили Ковель у своїх полотнах. Це і Андроник Лазарчук, і Гаврило Остапенко та інші. Значну спадщину залишив після себе і австрійський художник Еміль Вайс, який подорожував Волинню, вивчав життя і побут простих людей, робив замальовки. На превеликий жаль, ми не можемо бачити його картин. Але до нас дійшли зображення на поштівках. Кожен австро-угорський чи німецький вояк мав за честь придбати листівку і відіслати її додому рідним. Зрештою, саме через листівки, які були маленькими мистецькими шедеврами. тогочасна Європа дізнавались про Волинь та Україну.

1917-го року художник Еміль Вайс створив велику кольорову серію замальовок волинських міст, зокрема і Ковеля.

Окремим блоком на виставці представлені його малюнки із Ковельської серії листівок та сатиричний альбом графіки «Ковельська вороняча книга», надрукований у видавництві Карла Харбауера у Відні 1918 року.

В альбомі відображені ковельські пейзажі, типажі населення, їх заняття і побутові сцени. Сатиричні сюжети чергуються із побутовими, зустрічаються окремі начерки, а також портрети. Майже всі роботи мають назви і підписані німецькою мовою із зазначенням 1918 року – на одних, на інших скорочено – 18, на деяких роботах є автограф художника, на інших – відсутній.

Вражає те, що в альбомі відсутні малюнки мілітарного, тобто воєнного спрямування. А з цього можна припустити, що війна неприйнятна художникові. Його не хвилюють батальні сцени. Навпаки, у прифронтовому Ковелі митець побачив мирні сюжети, повсякденне життя із його проблемами, не зважаючи на воєнну добу. Австрійський художник побачив у місті Ковелі живих людей зі своїми радощами і печалями, що, спілкуючись із представниками різних верств населення, пізнав глибше внутрішній світ особистості і майстерно переніс засобами образотворчого мистецтва на папір.

У загальному контексті виставка дає можливість відчути атмосферу довоєнного Ковеля, проникнути у глибину переживань людей того часу з їх турботами та надіями.

Справжнім подарунком для ковельчан, під час відкриття виставки, став виступ талановитих музикантів. Свою творчість дарували викладачі та учні Ковельської школи мистецтв: Оксана Оксенюк, Ольга Остапук, скрипалі Анна Марчук і Аліна Якубович, Каріна Сиротюк та інші.

Виставка діятиме до кінця липня у дні роботи музею за адресою: Незалежності, 89. Для відвідувачів діє фотозона. Отож, можна зробити незабутні фото на фоні світлин та раритетів поч. XX ст. 

 







Коментарі
04 Липня 2018, 03:53
Дуже класна виставка.
Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром