У Тойкута є всі шанси стати центром ОТГ

21 Липня 2018, 13:00
5896

На межі Ковельського та Камінь-Каширського районів Тойкутська сільська рада – «біла пляма» на децентралізаційній карті Волині – може об’єднати довкола себе сусідів та сформувати Тойкутську ОТГ.

Про це повідомляє Волинське РВ АМУ.

Тойкутської громади наразі немає у Перспективному плані розвитку територій області, але зволікання зі створенням Сошичненської ОТГ у Камінь-Каширському районі, укріпили шанси Тойкута, як центру майбутньої громади. На сьогодні свою згоду на спільне господарювання тойкутці отримали від Карасинської сільради, що на Камінь-Каширщині та Доротищенської, що на Ковельщині.

Щоб обговорити перспективи створення майбутньої ОТГ, до Тойкута голова сільради Віталій Грицюк на виїзну консультацію запросив, як жартують між собою волинські самоврядці, «децентралізаційну тяжку артилерію» – Валентина Малиновського та Василя Грома, консультантів Офісу реформ. Нагадаємо, що Офіс реформ діє при Волинському регіональному відділенні Асоціації міст України в межах проекту «ПУЛЬС», який втілює АМУ за підтримки #USAID.

До розмови окрім місцевих жителів приєдналися Андрій Броїло, голова Ковельської райради, голови Карасинської та Доротищенської сільрад – Марина Миронюк і Ніна Лукашик, Ростислав Шиманський голова Сереховичівської сільської ОТГ, що у Старовижівському районі.

На жаль, не приїхав Валерій Сухацький, голова Стобихівської сільради, що у Камінь-Каширському районі. До речі, саме у його сільраді склалася патова ситуація, яка гальмує створення і Сошичненської, і Тойкутської ОТГ. Річ у тім, що жителі Радошинки схиляються до Сошична, у Стобихівці – до Тойкута, а депутати вичікують. Тим часом у заручниках опинилася Карасинська сільрада, бо, на жаль, немає спільної межі з Тойкутом. Тож, панові Сухацькому та стобихівським депутатам, як ні кому, було б корисно послухати про реформу від людей, які добре на ній розуміються.   

У своєму виступі Валентин Малиновський, консультант з правових питань, розповів присутнім про переваги децентралізації, необхідність і значущість реформи для України, про процедуру формування ОТГ, відповідно до закону і методики, адже «закладається фундамент нового життя країни на десятиліття». Він також наголосив на незалежності та впливовості Асоціації міст України, яка діє в державі 25 років, адже «без візи її керівника жодну постанову не приймає Кабмін і жоден проект закону не потрапляє у Верховну Раду».

«Ми допомогаємо людям ухвалити правильне рішення, даючи поради виходячи з інтересів громади, що базуються на фінансових можливостях, географічних та історичних особливостях територій та логістиці. Вивчивши вашу ситуацію, можу з впевненістю сказати, що Тойкутська ОТГ, яка об’єднає в собі Тойкутську, Карасинську, Доротищенську і Стобихівську сільради має всі шанси бути. Втім, якнайшвидше треба переконати стобихівчан, щоб встигнути створити громаду у 2019 році, а з 2020-го почати жити по-новому. Річ у тім, що чимало часу знадобиться на внесення вас до Перспективного плану, бо нині ви «біла пляма», та проходження процедури створення  ОТГ, але дорогу осилить той, хто іде», – наголосив Валентин Малиновський.

Перспективним у фінансовому плані вважає створення Тойкутської ОТГ у вищезгаданому форматі і Василь Гром, консультант з бюджетних питань, який показав присутнім презентацію, яка підтверджує, що цій громаді вистачатиме грошей на життя і розвиток.

«Фінансову основу майбутньої ОТГ формуватимуть Тойкут і Карасин, які на сьогодні мають найбільше власних доходів. Щодо ПДФО, то кращої як у вищезгаданому форматі ситуації по доходах із фізосіб, в цьому куті немає. Ви маєте досить серйозну фінансову базу для формування власних доходів. Окрім того з 2019-го лісові землі оподатковуватимуть, тобто лісгоспи повинні будуть кожній сільраді затверджувати ставку оподаткування згідно з Податковим кодексом, що змінюватиме ситуацію як з доходами, так і з взаємовідносинами місцевих органів влади з такими великими землевласниками. Також змінюється оподаткування земель фермерських господарств, хоч і багато на тому місцеві бюджети не зароблять, але й не втратять», – зауважив Гром.

Підтримує створення Тойкутської ОТГ і Андрій Броїло, голова Ковельської райради, який вважає, що децентралізаційні процеси в Україні незворотні. Порадив сусідам не зволікати і голова Сереховичівської ОТГ Ростислав Шиманський. Він зауважив, що попри те, що деякі обласні чиновники не давали їхній ОТГ жодних шансів на життя і розвиток, вони доводять протилежне, а нещодавно Уряд прийняв рішення про визнання їхньої громади спроможною.

Тож після зустрічі тойкутівці ще більше пересвідчилися у правильності свого рішенні й вирішили з новими силами взятися за створення Тойкутської сільської ОТГ.

 

2

1







Коментарі
21 Липня 2018, 18:34
лісокрадам із Стобихівки нема коли займатися децентралізацією, вони думають про свої пилорами, як по-більше лісу спиляти
22 Липня 2018, 01:52
Цікаво буде чім ця вся сволота продажна займеться коли весь ліс народный просере !
22 Липня 2018, 03:25
А де представники від влади з Каменя
22 Липня 2018, 09:54
Молодці шавлаі, що під вонючу дубову не пішли.
22 Липня 2018, 11:09
вы дыбилы лучше завод думалыб як построиты щоб людям було робото
22 Липня 2018, 11:14
Якби ми туди пішли, ти старе, трухляве пердло там би вже не крав, і не підставляв своіх патронів, як ти вонючка робив, починаючи з вадика любитівського. Дурний космос, що тебе пригрів, ти ще йому "віддячиш".
22 Липня 2018, 20:37
Одні підараси нема порядних людей ,одна сволота продажна особо с того району !<br/>!
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39