Хід чумою, або політика на свинячих тушках

26 Квітня 2017, 10:28
3268

Тема екологічної катастрофи на Волині вже понад місяць резонує на всеукраїнському рівні. І це не дивно: ситуація з Ковельським ветсанзаводом справді є гострою: чимало людей стали її заручниками.

Та чим далі, тим більше питання екологічного лиха в Ковелі набуває політичного забарвлення. Виглядає це так, наче певні політичні персоналії знайшли потужний інструмент для усунення «неугодних» шляхом підбурювання громадськості і посилення в них негативного ставлення до керівництва в області, – пише Василь Бідун для видання Конкурент.

Народний депутат Ігор Гузь спільно з командою Ігоря Палиці «УКРОП», які давно славляться взаємною «любов'ю» до голови Волинської ОДА Володимира Гунчика, схоже, знайшли «вразливу точку» голови адміністрації, на яку можна боляче натиснути. У цьому не останню роль відіграють медійні ресурси, які характеризуються теплим і приязним ставленням до політсили «УКРОП».

Тема Ковельського ветсанзаводу дуже зручна для опонентів керівника виконавчого органу в області. Це проблема, яка викликає емоції: як в тих, хто безпосередньо з нею зіткнувся, так і в тих, хто бачить все це на екрані чи читає про це в ЗМІ.

Ігор Гузь як вмілий та досвідчений політик-опозиціонер гарно зіграв на протестних настроях ковельчан, активно при цьому підкидаючи камінці в город голови Волинської облдержадміністрації Володимира Гунчика.

Проте нещодавнє посилення інформаційної активності голови адміністрації та його команди щодо ветсанзаводу свідчить про те, що він просто так здаватися не збирається.

І якщо раніше Володимир Гунчик в питаннях ковельського екологічного лиха був стриманий, шукаючи шляхи вирішення проблеми «за круглим столом» з керівниками профільних установ, то нещадна і навіть дещо неввічлива критика нардепа Гузя в ефірі ток-шоу «Протилежний погляд LIVE» змусила голову ОДА дати відсіч.

ЯК ВСЕ РОЗКРУЧУВАЛОСЯ

Інформаційну активність довкола проблеми в Ковелі почали розкручувати ще наприкінці березня. Одним з перших, хто за це взявся, став згаданий вже народний депутат Ігор Гузь, який завітавши на територію заводу, показав його стан «у всій красі».

Новий сплеск екологічної теми трапився 12 квітня. Власне й тоді відбулася «атака» на Гунчика. «Доведені до відчаю ковельчани» на сесії Волиньради заявили, що люди, які проживають поблизу заводу, «помирають через спалахи окнозахворювань». Вони також зазначили, що очільник Волинської ОДА не проявив жодної ініціативи, щоб вирішити екологічне лихо.

Звинувачення «полетіли» й в бік тодішнього директора ковельської філії «Укрветсанзаводу» Вадима Сухоноса. Голова Волиньради, лідер політичної сили «УКРОП» на Волині Ігор Палиця зазначив, що діяльність керівника заводу, зокрема дозвіл на звезення тисяч тушок серед ночі, можна розцінювати як тероризм.

Більш агресивна інформаційна атака щодо керівника виконавчої влади на Волині почалася 19 квітня.

Активісти, серед яких цивільний корпус «Азов» та їх політична партія «Національний корпус» цього дня перекрили міжнародну трасу «Ковель-Ягодин», вимагаючи зупинити роботу заводу та ліквідувати наслідки екологічного лиха.

На цьому ж мітингу активісти запевняли, що Володимир Гунчик ігнорує їх проблеми та навіть не спромігся приїхати. А найбільш радикально налаштовані обіцяли особисто привезти голові Волинської ОДА туші мертвих тварин.

Та варто зауважити, що від облдержадміністрації на мітинг представник таки прибув: приїхав туди заступник голови ОДА, депутат Ковельської міської ради Сергій Кошарук.

Ще одним ударом, завданим по позиціях Гунчика стало припущення неназваного «експерта» зі сторінок «Волинських новин» про те, що на ветсанзаводі є чума.

«Чи є на ветсанзаводі чума? Я, думаю, що є», – такий коментар нібито дав експерт, який свого часу здійснював перевірку на ковельському ветсанзаводі. Більше «експертних» думок про чуму в тексті не згадується.

Проте це не стало перепоною медіа-ресурсу написати гучний заголовок: «Свині з чумою та отруєна вода, – про катастрофу на ветсанзаводі у Ковелі».

КОШАРУК VS ГУЗЬ

Очне протистояння опозиції, яку представляв Ігор Гузь, та адміністрації в особі заступника голови ОДА Сергія Кошарука відбулося в ефірі ток-шоу «Протилежний погляд LIVE» у п'ятницю, 21 квітня.

Нардеп у своєму фірмовому стилі звільняв всіх «наліво і направо», Сергій Кошарук ж на фоні експресивного Гузя виглядав дещо невпевнено. Однак, озброївшись кількома аркушами паперу з фактичними даними, намагався пояснити: адміністрація таки діє і таки намагається вживати швидких заходів, проте ситуація є надто складною, щоб владнати її за кілька днів.

З іншого боку, запевняє заступник голови адміністрації, ситуація не настільки страшна, як її малюють і не варто згущувати фарби.

Натомість Гузь твердить: це екологічна катастрофа! І каже навіть, що є «пачка» свідоцтв про смерть людей, які проживають біля заводу.

«Це діти, люди середнього віку, які помирають від онкозахворювань. Математично, якщо зібрати кількість людей, які померли від онкозахворювань біля території цього заводу – це просто зашкалює», – каже він.

На думку Сергія Кошарука, дивним є те, що люди, з одного боку, кажуть: «Ми помираємо від онко», а з іншого – садять картоплю в санітарній зоні, в безпосередній близькості до заводу.

«Я не вірю, що це через те, що їм землі бракує. Міська рада готова їм допомагати з тією картоплею. Не можна так однозначно підходити», – каже він.

Ігор Гузь ще під час ефіру встигає обізвати брехунами місцевих чиновників, які запевняють, що надзвичайної ситуації немає, а про голову адміністрації висловлюється таким чином.

«У нас в області надзвичайна ситуація, а голова обласної адміністрації, вибачте за слово, сраку свою не підніме, не поїде туди і навіть не подивиться, яка ситуація», – каже Гузь.

Натомість заступник голови ОДА зазначає, що Володимир Гунчик не має статусу господаря області і є всього лише суб'єктом облдержадміністрації. Повноваження, мовляв, є розмежовані і в їхніх рамках відбувається робота.

Як на диво, одностайними позиції і влади, і опозиції виявилися щодо перспективи заводу.

Ігор Гузь заявив, що цей завод потрібно закривати. Таку ж думку висловив Сергій Кошарук, зазначаючи на підтвердження своїх слів, що профільне міністерство планує залишити на всю Україну 6-7 філій «Укрветсанзаводу», привівши їх до європейських норм.

Та, попри таке незначне порозуміння, команда голови облдержадміністрації, схоже, зрозуміла, що над ними починає нависати велика загроза і вирішили активізувати свої сили в інформпросторі.

КОВЕЛЬСЬКЕ ПРОТИСТОЯННЯ

На другий день після ефіру, в суботу, Сергій Кошарук на своєму фейсбуці «запустив» інформацію про те, що ковельський активіст, а за сумісництвом помічник нардепа Ігоря Гузя, Ігор Верчук маніпулює свідомістю жителів міста і перешкоджає вивезенню відходів з території Ковельської філії ДП «Укрветсанзавод».

Мовляв, фахівці вирішили розчистити територію біля заводу шляхом вивезення шкур більш ніж 30-річного віку, які втратили свої органічні властивості і є безпечними.

Ковельська місцева комісія, запевняє Кошарук, дала дозвіл вивезти ці рештки у кар'єр, неподалік від мікрорайону під назвою «Сільмаш». Посилаючись на слова фахівців, заступник голови ОДА запевнив: кар'єр можна використовувати для цих потреб.

Натомість Ігор Верчук, зі слів Сергія Кошарука, почав підбурювати людей, щоб вони не дозволяли вивозити рештки в кар'єр, блокуючи таким чином вирішення ситуації.

Того ж дня свою позицію на фейсбуці оприлюднив й сам Ігор Верчук.

Він назвав заступника голови ОДА Сергія Кошарука та ковельського мера Олега Кіндера «шатунами», які нібито всупереч рішенню міської ради вивезли два авто тваринних решток за територію Ковельсільмашу.

«АТВЄТКА» ГУНЧИКА

Доволі нетрадиційною видалася традиційна оперативна нарада голови Волинської ОДА в понеділок, 24 квітня.

Спільно зі своїм заступником Сергієм Кошаруком голова адміністрації присвятив обговоренню перед підлеглими ковельської проблеми ледь не 1 годину, в емоційному спічі закликаючи окремих політиків «не гавкати», а обєднуватися, а також підбирати слова, щоб не «схлопотать по морді»

Володимир Гунчик обурився тим, як повів себе нардеп Ігор Гузь щодо начальника екологічної інспекції в ефірі ток-шоу.

«Таке враження, що на території області в нас є один хам, який звільняє всіх, призначає», – зазначив він.

Голова облдержадміністрації висловив думку, що проблему Ковельського ветсанзаводу дехто використовує як майданчик для піару, тим самим сповільнюючи процес вивезення решток.

«В суботу мені дзвінок на телефон. Незнайома людина. Пане голово, біля Ковеля вивозять тушки свиней, катастрофа! Машини йдуть одна за одною. Вже привезли 1 тисячу тонн. Я кажу: «Заспокойтеся! Там всього 1 тисяча тонн і їх нікуди не могли повезти», – розповідає голова Волинської ОДА.

«Олег Олексійович Кіндер вивіз 2 машини залишків шкіри, які лежали на території заводу 30 років! Там вже така шкіра, що її шкірою назвати не можна. Але комусь потрібно було зробити з цього політику», – додає він.

«Пройшовся» Володимир Гунчик і по деяких медіа-ресурсах, звинувативши їх у «підіграванні та брехні» навколо проблеми ветсанзаводу.

«Я не розумію цього. ЗМІ підіграють, а деколи брешуть, запускаючи інформацію, що там африканська чума ходить», – каже він.

«На язик тому, хто це сказав, повісити африканську чуму! Є 2-3 «любімих» видання, як з помийного відра», – не вгавав Гунчик.

Як стверджує заступник голови ОДА Сергій Кошарук, заяви про наявність інфекцій чи чуми, які лунали від опозиційних сил, є абсолютно безпідставними. Мовляв, за результатами експертного дослідження було встановлено, що збудника сибірки в шкірі з ветсанзаводу немає.

«Не допускайте собі вислови, що ця сировина є заражена. Якщо це так – покажіть докази», – каже він.

Володимир Гунчик, своєю чергою, попросив підлеглих перевірити заяви про онкозахворювання і масову смертність.

«Це серйозні зауваження і я хотів би, щоб ми або підтвердили, або спростували цю інформацію», – зазначив він.

Окрім цього, Сергій Кошарук детально озвучив стан справ з ліквідації лиха на території підприємства: розповів про нещодавні засідання експертної та регіональної комісій. Також він зазначив, що експертним висновком рівень надзвичайної ситуації в Ковелі визнано місцевим.

Не обійшов стороною Сергій Кошарук і свою нещодавню дискусію з нардепом Ігорем Гузем.

«Дивно, що людина або свідомо так каже, або дійсно не розбирається в повноваженнях органів влади. Влада – це є органи всіх рівнів, а не лише обласна державна адміністрація», – зазначив він.

Голова облдержадміністрації, своєю чергою запевнив, що питання ветсанзаводу в інформаційному вакуумі раніше не було. Ще 2014 року він, мовляв, піднімав це питання. У 2015 році також двічі намагалися загострити ситуацію.

«Хотів би запитати наших опонентів: а чому вони не піднімали це питання, балотуючись в народні депутати по відомому округу. Чому тоді не стояло питання по ветсанзаводу? Він що, такий зараз став? Він такий вже 10 років. Чомусь за це всі забувають», – обурюється голова держадміністрації.

***

Ковельський ветсанзавод – «завод смерті», екологічна катастрофа, ріки гною та крові, пекельний сморід – такі епітети на означення заводу в Ковелі можна прочитати як у регіональних, так і у всеукраїнських ЗМІ впродовж останнього місяця.

Безумовно, це емоційні висловлювання, які не можуть залишити байдужим. Безперечно – це горе сотень людей, які з цим живуть вже не один місяць. Не можна виключати, що смертельні випадки, спровоковані діяльністю цього заводу, таки були.

Проте, як би не цинічно це звучало, тема екологічного лиха є надзвичайно перспективною для спекуляцій і досягнення політичних інтересів. Резонним видається питання, чому активізація теми Ковельського ветсанзаводу відбулася лише зараз, якщо проблема існує вже близько 10-ти років? З іншого боку – чому за такий гігантський проміжок часу місцева влада так і не спромоглася прийняти вольового рішення і добитися закриття заводу? Питання, на які немає однозначної відповіді.

Однак, численні й однобокі звинувачення в бік Волинської ОДА не схожі на благородний намір покарати винних. Це більше нагадує політичну розправу.

Тим часом обласна адміністрація закликає опонентів не займатися спекуляцією, не перекривати дороги, а об'єднати зусилля для спільного вирішення проблеми.

Коментарі
26 Квітня 2017, 13:37
Людей ваша політика не цікавить. Приберіть це гімно яке по розвозили по околицях міста... І хоч морди там всі собі побийте..... Це ще раз доводить що політики нічого не роблять вони свої інтереси ставлять вище всього..... Коли б не було можливості про піаритись на даній проблемі..... Ніхто навіть мізинцем би не по шевелив для її вирішення.... Проблема заводу існує десятиляттями... Ніхто нвчого досі не робив... А зараз тільки пусті балачки зі сторони влади.... Проблему не вирішиють а заминать. Розвозять все по куткам і все.....
26 Квітня 2017, 13:45
Укропівці - продажні суки!
26 Квітня 2017, 14:12
Вихідз цієї ситуації напрошується один. Той, хто найбільше піариться на цій біді,нехай стає директором заводу і виводить його з кризи. До речі,для Гузя це буде перше в житті дійсно РОБОЧЕ місце.
26 Квітня 2017, 14:17
Гузь за своє життя не зробив нічого корисного. От і показав би на ділі, який він керманич.
26 Квітня 2017, 14:46
Гунчик-Кошик та кіндер, прибирайте здохляки і не п*здіть, скільку можна шукати на кого кивнути. І добре шо Гусь тримає вас за горло.
26 Квітня 2017, 16:47
Як можна за завод відходи вивозити!!!!!<br/>Та ще й казати, що перешкоджають!!!!!<br/>Кошарук не засирайте мікрорайон!!!!
26 Квітня 2017, 16:51
В мене таке враження, що всім Ігор Гузь по-перек горла став. Однак як би не він то люди так би й не змогли нічого добитись. Ігор Гузь хоч щось намагається робити, а питання де був Кіндер коли люди перекривали трасу? наскільки мені відомо його навіть в країні не було, а Гунчака на тому заводі ноги жодного разу не було, тому він і не знає що там і до чого. І не треба казати що то піар акція, хай їдуть тоді інші туди піаритись. А робити наша влада повинна щось, бо це вже дістало все. Гузь спочатку запросив людей до ВР і це нічого не змінило, потім був кабінеті міністра йому збрехали що дадуть документ про закриття заводу. А де наша місцева влада була сиділа в себе там в ОДА і щось транділа між собою і листи якісь строчили до дупи ті листи. а бо хай роблять щось серйозне ане з одного місця в Ковелі в інше місце перевозять(з заводи вивозили машина на тихенько приготовлену ділянку в районі Сільмашу - це нормально?), бо дограються що Ковель повністю перекриють!!! Гузь щось робить, а ви як він каже свої дупи навіть на завод привизти неможете.
26 Квітня 2017, 17:07
Поцілуй Гузя ще в дупу
26 Квітня 2017, 17:47
Жителями Ковеля ваша політика до одного місця! Приберіть ті залишки!! Ви рішіть проблему і не робіть інформаційного тиску на людей, а покажіть на ділі, які ви хороші політики, депутати і високопосадовці!!!!! А Кіндера треба скинути з посади як найшвидше !!!!'бь
26 Квітня 2017, 19:26
Що зараз відбувається на ветсанзаводі, чи вивозять рештки і куди?<br/>Хто знає напишіть.
26 Квітня 2017, 23:52
Вивозять другий день. Куди - не скажу. А то знову верчукові &quot;місцеві&quot; щось там заблокують чи перекриють. Ну їх нафіг тих політиканів, вивозять - і слава богу.
27 Квітня 2017, 00:27
..... Гузь як вмілий та досвідчений політик-опозиціонер..... Гузьно - хам смідинський з хамів, який звик все і всіх брати своїм дебільним криком. Собачої будки за своє життя не збудував. Політик....
27 Квітня 2017, 00:48
на Гузеві висить великий гріх. Ща що довів до смерті губернатора? Здохнеш в муках страшних. Таке прокляття ніякими молитвами не відмивається.
27 Квітня 2017, 14:32
Остані 5 років їздили і до директора заводу, та й до мера, писали звернення, ніхто і слухати нас не хотів. Все місто знало, що робиться на заводі, але тільки жителям прилеглих вулиць потрібно це гів... розгрібати...всім байдуже що скоро все місто привозну воду буде пити
27 Квітня 2017, 15:30
Достатньо спалити тваринні рештки, щоб вся органіка вигоріла разом з мікробами. Невже курячих мозгів не вистачає, щоб вирішити проблему таким чином?
27 Квітня 2017, 15:44
http://kowel.rayon.in.ua/news/28585-vigliad-vetsanzavodu-z-visoti-ptashinogo-polotu-video-z-kvadrokoptera гляньте що там робиться, а потім кажіть чи прав Гузь , чи ні. Людям терпець увірвався, ось вони будь-якими метотами і добиваюся прибрання того лиха що біля них, по цілому 2 ковелі води пити не можливо
28 Квітня 2017, 23:48
А щоб спалити потрібен мазут а гроші на мазут де?
29 Квітня 2017, 21:10
Вивозять у Тур!йський район. Да саме п!д Тур!йськ але люди вже й там перекривають.
29 Квітня 2017, 21:10
Вивозять у Тур!йський район. Да саме п!д Тур!йськ але люди вже й там перекривають.
09 Травня 2017, 15:17
Ситуація наглядно показує жахливу гнилість політиків, гіршу за гнилість свиней. Брехливість, жадібність і тупість. У великій кількості. Бреше Гунчик і журналісти разом з ним, що така проблема вже 10 років. Проблема то була, але не такого рівня. Бо саме в цьому році завезли рекордну кількість гнилі, кинули, і директор втік, йому все одно. Хто винуватий, що за таке забруднення ніхто не покараний? Де робота екологів, правоохоронних органів? Таємниця слідства. Яким ніхто не займається, і це теж злочин. Немає доказів епідемій? Коли вони, не дай Бог, будуть, вже буде пізно говорити.
09 Травня 2017, 15:44
Щось не чути на наших вулицях смертей від онко... і діти не мруть, слава Богу.... І воду пємо, і не хворіємо.... На себе говорить. Чого їм не смерділо, як той завод працював на повну потужність??? Тоді всі нюхали й мовчали. Гнила політика.
10 Травня 2017, 02:13
А шо екологам , а екологам пофіг ваш ветсанзавод , їм краще бобло збити з підпріємців , або з простого населення за спалення сухого листя чи бадилля на городі.
30 Травня 2017, 10:19
Тільки спільна молитва за нашого однопартійця мера допоможе побороти смуту
13 Жовтня 2017, 11:19
Моя паства теж буде молитися за Кіндера та Путіна
13 Жовтня 2017, 11:20
Всі продажні московські суки
Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром